Sudan ve Güney Sudan devlet başkanları, 2011'deki bağımsızlıktan sonra iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren sorunları ele almak için biraraya geliyor.
Abone olSudan ve Güney Sudan devlet başkanları, Güney Sudan'ın 2011'de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren sorunları ele almak için bir araya geliyor.
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile Güney Sudanlı meslekdaşı Salva Kiir, Eylül ayında imzaladıkları anlaşmanın uygulanması sürecini hızlandırmaya çalışacak.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleşen görüşme, tartışmalı sınır bölgesinde yeni çatışmaların yaşandığına dair haberlerin gölgesinde gerçekleşiyor.
Petrol ve güvenlik sorunları iki ülkeyi Nisan ayında savaşın eşiğine getirmişti.
Batılı ülkeler her iki tarafı da askerden arındırılmış sınır bölgesindeki birliklerini derhal geri çekmeye çağırdı.
Petrol anlaşmazlığı
Devlet başkanlarının Eylül ayında yaptığı anlaşma, sınırda askerden arındırılmış bir bölge oluşturulmasını ve petrol konusundaki anlaşmazlığın çözülmesini öngörüyordu.
Anlaşmanın petrol ile ilgili kısmı henüz uygulama aşamasında değil.
BBC muhabiri Peter Biles, en önemli sorunlardan birinin Güney Sudan sınırları içerisinde bulunan petrol yataklarında, boru hattı ücreti konusundaki anlaşmazlık nedeniyle üretimin sekteye uğraması olduğunu belirtiyor.
Güney Susan'da çıkarılan petrol rafine edilmek üzere Sudan'a ihraç ediliyor. Fakat üretimin durması nedeniyle iki ülke de petrol gelirlerinden yararlanamıyor.
Anlaşmazlık konusu olan bir diğer sorun ise, sınırda yer alan Abyei bölgesinde her iki tarafın da hak iddia etmesi. Bölgede hayvan besleyen göçerler Sudan'a yakınken, diğer gruplar da Güney Sudan ile sıkı bağlantı halinde.
Sudan halkının çoğu Müslüman iken Güney Sudan'da çoğunluk Hristiyan ya da yerli dinlere mensup.
Güney Sudan 20 yıl süren iç savaşın ardından 2011'de bağımsızlığını kazandı.
BBC muhabiri Biles, Güney'in Sudan'ı Batı Bahr el Gazel bölgesine havadan ve karadan yeni saldırılar düzenlemekle suçladığını ve taraflar görüşmeye hazırlanırken bu durumun olumsuz etkide bulunacağını bildiriyor.