BIST 10.075
DOLAR 35,34
EURO 36,48
ALTIN 2.999,90
HABER /  GÜNCEL

Sudan ordusu Abyei'den 'çekilecek'

Sudan ordusu, dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'a sınırı olan tartışmalı Abyei bölgesinden birlklerini çekeceğini duyurdu.

Abone ol

Sudan ordusu sözcüsü, birliklerin tartışmalı sınır bölgesi Abyei'den çekileceğini açıkladı.

İç savaş ardından, 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan ile Sudan, Abyei üzerinde hak iddia ediyor. Sudan birlikleri, geçen yıl Mayıs ayında Abyei'yi ele geçirmişti.

Taraflar arasında 2005'te imzalanan barış anlaşmasında Abyei'nin durumu üzerinde anlaşmaya varılamamıştı. Referandum da süresiz ertelenmişti.

İki devlet arasında bugün başlayacak görüşmelerde, Abyei dahil sınırlarda anlaşmazlığa neden olan meselelerin masaya yatırılması bekleniyor.

Ordu sözcüsü Sawarmi Halid Saad, AFP haber ajansının duyurduğu yazılı açıklamasında "görüşmeler için uygun bir ortam sağlandığı" takdirde Abyei'den çekileceklerini ifade etti.

Saad, Hartum'un görüşmelerde aracılık yapan Güney Afrika eski Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin talebine yanıt verdiğini söyledi.

'Güvence' isteniyor

Saad ayrıca, Abyei'nin topraklarının bir parçası olduğuna dair "güvence verilmesini" istedi.

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Pazar günü Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ile yaptığı görüşme sonrasında Hartum'un birliklerini Abyei'den çekmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Sudan ordusunun, üç günlük çatışmaların ardından geçen yıl Mayıs ayında bölgenin kontrolünü ele geçirmesi üzerine on binlerce sivil göçe zorlanmıştı.

Abyei'deki etnik çatışma, Güney Sudan yanlısı Dinka Ngok topluluğu ile Sudan yanlısı Misseriya göçebeleri arasındaki sorundan kaynaklanıyor.

Petrol zengini Heglig bölgesindeki sınır ötesi etnik çatışmalar, geçen Nisan ayında Sudan ve Güney Sudan'ı, savaşın eşiğine getirdi.

Güney Sudan, Sudan savaş uçaklarının sınır bölgesinde bazı bölgeleri bombaladığını savunurken, Hartum suçlamaları yalanlıyor.

Sudan'ın birlikleri Nisan ayında Heglig'i de bir hafta boyunca işgal etmişti. Sudan, uluslararası baskıdan dolayı çekildiklerini ifade ederken bölgeyi tekrar işgal edeceklerini belirtmişti.

Hartum'daki BBC muhabiri James Copnall, güvenliğin kilit mesele olduğunu ve Sudan'ın herşeyden önce bunu sağlaması gerektiğini dile getiriyor.

Muhabirimiz, en önemli sorunlar arasında petrol ve Sudan'da yaşayan, sayıları 500 bine yakın Güney Sudanlının durumunun bulunduğunu belirtiyor.