TİSVA cezaevlerinde yaptığı araştırmayla insanları suça iten etkenleri belirledi.
Abone olTürkiye İsrafı Önleme Vakfınca (TİSVA) 6 ildeki 10 cezaevinde bulunan 1525 hükümlü ve bu illerde yaşayan değişik meslek gruplarından 1250 kişi üzerinde yapılan araştırmada, suçun birinci nedeni işsizlik ve yoksulluk olarak belirlendi.
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Diyarbakır milletvekili
Aziz Akgül, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, mikrokredi konusunda çalışırken görüştükleri alt gelir grubundan insanların, yoksulluk ile suç artışı arasında ilişki kurduğunu gözlemlediklerini bildirdi.
Kapkaç, hırsızlık, gasp, çetecilik ve cinsel suçlar gibi sosyal sorunlar ve bunların önlenmesinde güvenlik tedbirlerinin tek başına etkin olamayacağına işaret eden Akgül, çözüm için doğru teşhisi koymak gerektiği düşüncesiyle TİSVA olarak ''Suç ve Suçluluk'' konulu araştırma yaptıklarını söyledi.
Akgül, Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon ve İzmir'de yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, suçun en büyük nedeninin işsizlik ve yoksulluk, diğer nedenlerin de göç, manevi değerler sistemindeki zayıflama, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, eğitim kalitesinin düşük olması, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, düzensiz aile yapısı ve medyanın olumsuz etkisi olarak sıralandığını belirtti.
Araştırmaya katılan, yüzde 89,9'u erkek, yüzde 10,1'i kadın ve yüzde 52'si ilköğretim mezunu olan cezaevlerindeki hükümlülerin büyük çoğunluğunun dar ve orta gelirli ailelere mensup olduklarının görüldüğüne işaret eden Akgül, şöyle konuştu:
''Cezaevine birden çok kez girenlerin genellikle hırsızlık, gasp, uyuşturucu madde kullanımı ve satımı, saldırı, tehdit, ekonomik suçlar ve cinsel suçlar sanıkları oldukları görülmüştür. Araştırma sonucu suçun temel nedeninin işsizlik ve yoksulluk olduğunu göstermektedir.
Cezaevinde bulunmalarının en önemli nedeni sorusuna, hükümlülerin yüzde 36,8'i işsizlik ve ekonomik zorluklar, yüzde 18,2'si kader, yüzde 17,8'i aile ve arkadaş çevresinin etkisi, yüzde 14,9'u haksızlık, yüzde 4,6'sı haksızlığa başkaldırı, yüzde 4,2'si örf ve törelerin etkisiyle cevabını vermiştir. İşsizliğin suçun temel kaynağı olduğu önermesine katılan mahkumların oranı yüzde 76,2, yoksulluğun suçun temel kaynağı olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 57,1'dir.''
Akgül, aynı anketin uygulandığı dışarıdaki 1250 vatandaşın ise yüzde 68,4'ünün işsizliğin, yüzde 52,8'inin ise yoksulluğun suçun temel nedeni olduğu yargısına katıldığını bildirdi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TÜSİAD'ın tespitlerine göre 2005 yılında 1 milyon 300 binden fazla kişiye istihdam sağlandığını ve bunun büyük rakam olduğunu ifade eden Akgül, suçun birinci nedeni olarak görülen işsizlik ve yoksulluğa karşı daha fazla çaba göstermek gerektiğini söyledi.
İşsizlik ve yoksulluğa karşı 10 başlık altında sıraladıkları bazı projelerin uygulanabileceğini belirten Akgül, şöyle devam etti:
''Kendi hesabına çalışma ve mikrokredi projesi, vatandaşlık geliri projesi, yoksul ve aşırı yoksullar için konut projesi, bölgesel asgari ücret projesi, devlet memurları için kısmi süreli ve esnek çalışma projesi, her evden bir kişiye zorunlu istihdam projesi, aile reislerinin istihdamı projesi, çocuk bakıcılığı projesi, meslek edindirme ve teknik eğitim projesi, evde hasta bakıcılık sistemini güçlendirme projesi olarak 10 başlıkta sıraladığımız projeleri öneriyoruz.''
ANKARA'DA DA MİKROKREDİ PROJESİ UYGULANACAK
İşsizlik ve yoksulluğu önlemeye yönelik çalışmaların daha fazla tartışılması için şimdiye kadar meclise 9 kanun teklifi verdiğini bildiren Akgül, şunları kaydetti:
''Yoksulluk ve işsizliği önlemeye yönelik başlattığımız mikrokredi projesinde şimdiye kadar 3 milyon YTL parayı kredi olarak dağıttık İlk olarak Diyarbakır'da uyguladığımız projeyi yakında Ankara'da da başlatacağız. HSBC Bankası, Ankara'da kullanmamız için bize 10 bin doları hibe, 100 bin doları ise düşük faizli kredi verdi. Bu parayı Ankara'da dağıtacağız.''