BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,11
ALTIN 2.970,68
HABER /  GÜNCEL

Suç işleyen yandı!

TCK'daki uyumu sağlamak için yapılması düşünülen değişiklik teklifi 170 kanun maddesini değiştirecek.

Abone ol

TBMM Başkanlığı'na sunulan Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, idari para cezalarında artırım öngörürken, Türk Ceza Kanunu (TCK), Kabahatler Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında, ceza hükmü içeren yaklaşık 170 yasada düzenlemeler yapılmasını içeriyor.

Buna göre, Türkiye limanlarına girip çıkan gemilerden, Limanlar Kanunu'nda belirtilen hususlara muhalefet edenlere, 500 Türk Lirası'ndan 20 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilecek. Türkiye limanları arasında, kanunlara aykırı kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine 1000 Türk Lirası'ndan 25 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, yabancı gemiler ve diğer deniz taşıtları, idari para cezası tahsil edilinceye kadar elverişli bir limanda masrafları kendisine ait olmak üzere tutulacak.

Hafta Tatili Hakkında Kanuna muhalefet ederek, pazar günleri dükkan, mağaza ve işyerlerini açanlara, 100 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Tahsil edilen para, belediyenin hesabına aktarılacak.

Hakimin reddi isteğinin kabul edilmemesi halinde, istemde bulunanlar hakkında 100 Türk Lirası'ndan 500 Türk Lirası'na kadar ''disiplin para cezası'' uygulanacak.

Sahte doktora ceza
Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya doktor unvanını takınan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 1000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Yürürlükteki yasada bu kişilere, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor. Diplomasız olarak diş hekimliği yapanlara da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Yetkisi olmadığı halde ebelik ve hastabakıcılık yapanlara verilen para cezaları da artırılıyor.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na muhalefet edenlere verilen idari para cezalarını artıran tasarıya göre, defin ruhsatiyesi olmadan cenaze defneden mezar bekçileri veya ölü sahipleri ile izin almadan bir şehir ve kasabadan diğerine ölü nakledenlere, 100 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

İzin belgesi almadan veya izin belgesi almasına rağmen, bilerek izin verilen kısmın dışında fazla ya da farklı yerde kenevir ekimi yapan kişiler, 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Yurda kaçak ilaç sokanlara, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Fikir ve sanat eserleri
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki değişiklikle, ''manevi ve mali haklara tecavüz'' başlığı altında düzenleme yapılarak, fikir ve sanat eserlerinin hukuka aykırı çoğaltılarak satılmasına ilişkin cezalarda artırıma gidildi.

Düzenlemeye göre, bir eseri, hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın bir ticari faaliyet çerçevesinde işleyen, çoğaltan, dağıtan, yayan, elektronik ortam dahil olmak üzere yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, ticari amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak.

Halen bu suçu işleyenlere, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılacak. Bu fiilin dağıtmak veya yayınlamak suretiyle işlenmesi halinde, hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak.

Orman yangınına sebebiyet
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenlere, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yanlış adres bildirenler hakkında, 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.

Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye, okul idaresince tespit edilen, çocuğun okula devam etmediği her gün için 10 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebebini okul idaresine bildirmeyenlere, 300 Türk Lirası idari para cezası uygulanacak. Seçmen kütüğüne, kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Oy verme gününden önceki gün saat 18.00'den sonra ve oy verme gününde umuma açık yerlerde seçim propagandası ile bu amaçla yayın yapanlar için öngörülen 6 aylık hapis cezası, 1 yıla çıkarılıyor.

Otelde konaklayanlar bildirilecek
Otel, motel gibi konaklama tesislerinde kalanların geliş-gidiş kayıtlarını usulüne uygun tutmayan, kolluk kuvvetlerine ve talebi halinde Devlet İstatistik Enstitüsü'ne vermeyen konaklama yerlerinin sahiplerine, 250 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

Özel veya resmi her türlü konaklama tesislerinden Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek olanlar, müşteri kayıtlarına ilişkin bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlayacak. Bu duruma aykırı hareket edenlere, 10 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

Afet bölgelerinde felakete uğrayanlara bedelli veya bedelsiz olarak verilen iş veya irat hayvanlarını; tohumluk, gübre, mücadele ilacı, alet, makine ve malzeme gibi canlı veya cansız üretim araçlarını izinsiz olarak 2 yıl içinde satan veya devredenlere, 200 Türk Lirası'ndan 5 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilecek.

Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan ya da yorum yapanlar, sermaye piyasasından izinsiz olarak faaliyette bulunanlar, sermaye piyasası araçları, nakit ve diğer her türlü kıymeti, kendisinin veya başkasının menfaatine satan, kullanan ve gizleyenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Sermaye Piyasası Kurulu görevlilerine istenen bilgileri vermeyen, eksik veya gerçeğe aykırı belge verenler, defter ve belgeleri ibraz etmeyen, saklayan, yok edenler ile defter ve kayıt tutmayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Kuruluş iznini ve faaliyet iznini almadan yivsiz tüfek, nişan tüfek ve tabancaları imal eden fabrika ve imalathane kuranlar, işletenler, işyerleri ya da ikametgahlarında söz konusu silahları imal edenler ve satanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

İZİNSİZ MAĞAZA AÇANLARA CEZA

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın izni olmadan mağaza açan veya izinleri iptal edilmesine rağmen faaliyete devam eden şirket yöneticilerine, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'ndaki şartlar gerçekleşmeden grev veya lokavt kararı verenlerle, bunu teşvik edenler, zorlayanlar veya propagandasını yapanlar 6 aya kadar, kanun dışı greve katılanlar da 50 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacak.

Grev ve lokavt kararını şart ve usulleri dışında uygulayanlar, uygulanmasına zorlayanlar, teşvik edenler ve propaganda yapanlar, 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Grev veya lokavtın sürekli ya da geçici olarak yasaklandığı işyerlerinde bu kararı verenler, teşvik edenler, zorlayanlar veya propagandasını yapanlar ise 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

OKUMA-YAZMA BİLMEYEN İŞÇİ ÇALIŞTIRMA

İşyerlerinde okuma-yazma bilmeyen işçilerin eğitimlerini yaptırmayan özel kurum ve kuruluş yöneticileri, 200 Türk Lirası idari para cezasına çarptırılacak.

Yardım toplama faaliyetinden elde edilen mal ve paraları zimmetine geçiren kişi, kamu görevlisi olup olmadığına bakılmaksızın, TCK'nın zimmet suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılacak.

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına sebebiyet verenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Televizyon, radyo gibi cihazların bandrolsüz veya etiketsiz satışını yapan imalatçı veya ithalatçıya, bandrolsüz veya etiketsiz satılan her cihaz için, cihazın satış bedeli kadar idari para cezası verilecek.

Hayvan veya hayvan maddelerini ithal veya ihraç edenler, gümrük kapılarından geçirenler ile karantina veya muayene yerlerindeki hayvanları kaçıranlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak.

KIYI ŞERİDİNİ BOZANLAR

Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara; kum, çakıl alan veya çekenlere 250 Türk Lirası; moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıkları dökenlere 500 Türk Lirası, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapan, kum, çakıl alan veya çekenlere 2 bin 500 Türk Lirası'ndan 5 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilecek.

İzinsiz elektronik imza oluşturanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

SPOR KARŞILAŞMALARI

Futbol karşılaşmalarında müşterek bahis düzenleyenler, bunlara ait biletleri bilerek satanlar ve dağıtanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Spor karşılaşmalarının yapıldığı kapalı veya açık alanlara, her türlü silah, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddelerle taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler, alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikteki cisimleri sokan kişilere, 4 ay süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve 1000 Türk Lirası, fiilin tekrarı halinde 8 ay süreyle spor karşılaşmalarını seyirden men ve 2500 Türk Lirası idari para cezası verilecek.