TSK'da 3 yıl önce illegal yapılanmayı MİT deşifre etmiş. MİT, belgeleri 'çok gizli' damgasıyla Genelkurmay'a yollamış.
Abone ol Akşam gazetesinde İsmail Küçükkaya imzasıyla yayınlanan “20 subaya Ergenekon sorgusu” haberi gündemi hareketlendirdi.Ancak sorgunun Erenekon ile bağlantısı yok. 3 yıl önceki darbe illegal yapılanma faaliyeti MİT'in raporuyla ortaya çıktı. İşin tuhaf tarafı soruşturma sürerken bilgi ve belgeler İşçi Partisi'nin bilgisayarında çıktı.
Haberi duyuran Küçükkaya bugünkü haberinde Ergenekon savcısı Zekeriye Öz ve TSK içindeki soruşturmayı yürüten askeri savcı bir araya gelerek durumu netleştirecek.
MİT'in verdiği belgeler doğrultusunda Hava Kuvvetleri Savcılığı'nın TSK'da 6'sı kurmay albay 20'den fazla subay, askeri öğrenci ve sivil memurların yer aldığı illegal yapılanmayı mercek altına almasıyla birlikte Ergenekon ve darbe iddiaları askeri soruşturma konusu haline geldi. MİT dün söz konusu haber üzerine Genelkurmay'a böyle bir belge verdiğini doğruladı.
Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya'nın haberine göre Türkiye'yi sarsan soruşturmadaki şok gelişme, 3 yıl önce hazırlanan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın raporuyla başladı. MİT'in elde ettiği bilgilere göre Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda illegal bir örgütlenme vardı. 6'sı kurmay albay 20'den fazla subay, askeri öğrenci ve sivil memur, bu yapılanmada yer alıyordu. Belge, 'çok gizli ve kontrollü' damgasıyla Genelkurmay'a gönderildi.
BELGE İŞÇİ PARTİSİ'NDE
Genelkurmay belgeyi dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert'e illetti. Cömert, askeri istihbarata havale etti. Yazışmalar devam ederken belge önce Harp Akademileri'nde bir yarbayın, Ergenekon operasyonu sırasında da İşçi Partisi'nin bilgisayarında bulundu. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, muvazzaflarla ilgili olduğu için belgeyi iddianameye almayıp Genelkurmay'a gönderdi. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı, şimdi hem belgenin içeriğinin doğru olup olmadığını hem de çok gizli olan bu belgenin nasıl sızdığını soruşturuyor.
HAVA HARP OKULU HEDEFTE
Rapora göre Alb. C.K.'nın koordinesinde albaylar Y.K, T K, S K ve F K ile binbaşı B. örgütlenmenin asker ayağını oluşturuyor. Aynı görüşü benimseyen subayların kurmaylık sınavında yüksek notlar almasının sağlanarak üst kadrolara yerleşmesinin planlarıyla ortaya konduğu çalışma şekline göre hareket 3 ayak üzerinden yapılanıyor. Sivil kesim de finans desteği ve lojistik destek sağlayan Alevi kökenli işadamları yer alırken askeri kesim de yaklaşık 20 subay var. Sivil kanatın altında ise halen operasyon kapsamında tutuklu bulunan İşçi Partili B. G, H.Ç. ve Z. Ö. var.
Gruplar arasında koordinasyonu ise İstanbul Metrocity AVM’de iş yeri sahibi olan İ. A. yapıyor. Hem öğrenci temini hem de hareketin üzerine bina edileceği Alevi aşiretinin ise Erzincan Çayırlı bölgesinde bulunduğu raporlara yansıdı. Yine aynı raporlarda bazı mühimmatların da kasalar içerisinde lojmanlarda muhafaza edildiği belirtiliyor. Oluşum içerisinde temel kural olduğuna dikkat çekilen raporlara göre, hareket tüm askeri okullarda benzer yapılanma çalışmaları yürütüyordu.
ASKER-SİVİL SAVCI ZİRVESİ
Akşam’ın askeri savcılığın, illegal yapılanmaya gittiği iddia edilen 20 subay hakkında soruşturma açtığı haberinin ardından önemli gelişmeler yaşandı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ile askeri savcı adli ve idari makamların işbirliği çerçevesinde bir araya gelme kararı aldı. Buluşma günü ve saati de kararlaştırıldı. Böylelikle 13 aylık soruşturma boyunca ilk kez askeri ve sivil savcı yüz yüze buluşacak; ellerindeki bilgi, belge ve telefon tapelerini değerlendirecek. Tarihi soruşturmanın askeri savcısı ‘Ahmet Zeki Üçok’ olacak.