BIST 9.890
DOLAR 35,42
EURO 36,36
ALTIN 3.062,16
HABER /  GÜNCEL

Sualtının büyüsüne ilk adım sizin olsun

Eşsiz güzellikler içeren, renkli ve çok çeşitli balık türleriyle ziyaretçilerine görsel bir ziyafet sunan su altının büyülü dünyasına ilk adımı atmak için 60 liraya deneme dalışı (discovery diving) yapılabiliyor.

Abone ol

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren bir dalış merkezinin sahibi ve dalış eğitmeni Ferdi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi dünyanın derinliklerini görmek isteyenlere öncelikle deneme dalışı yaptırdıklarını söyledi.

Dalmak isteyenlere Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’ndan belgesi bulunan merkezleri tercih etmelerini tavsiye ettiklerini vurgulayan Yüksel, deneme dalışı öncesinde dalış yapacak kişilere kısa bir brifing verdiklerini belirtti.

Yüksel, brifing kapsamında su altı işaretleşmeleri, maskeden su tahliyesi, palet kullanımı gibi konularda bilgi verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Discovery kapsamında, tekne ile gidilen uygun bir koyda, eğitmen tarafından dalışın temelini oluşturan nefes alma tekniği anlatıldıktan sonra, tüm malzemeler kuşanılır. Eğitmenle birlikte yaklaşık 30 dakika boyunca 5 metre derinlikte su altı dünyasında gezinti yapılır. Deneme dalışı tamamen eğitmen kontrolünde yapılır. Çünkü ilk kez dalış yapanlar denge kontrolü sağlamakta güçlük çekerler. Dalış turları sabah saat 10’dan akşam 19.00’a kadar sürer. Öğle yemeği dahil olmak üzere tek discoveryli dalışlar 60 liradan başlıyor 75 liraya kadar çıkıyor. İki kez dalış discovery olduğundan fiyat aralığı 100-125 liraya yükseliyor."

-"HERHANGİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ OLMAYAN HERKES DALABİLİR"-

Herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece herkesin dalış yapabileceğini ifade eden Yüksel, discoverynin ardından bu sporu aktif olarak yapmak isteyenlere yönelik eğitim programlarının olduğunu anlattı.

Yüksel, yıldızlı dalıcı eğitimlerinin normalde 3 gün olduğunu, ancak çoğu insanın zaman sorunu yaşaması nedeniyle programı sıkıştırarak, 2 güne indirdiklerini belirtti.

Eğitim kapsamında ilk olarak temel donanım, dalış işaretleri, bağımsız aletli dalış donanımı, malzeme ve ekipman tanıtım ve bakımı, güvenli dalış kuralları gibi teorik bilgilerle scuba becerileri, becerilerin değerlendirilmesi ve açık deniz dalışı gibi pratik konularda bilgiler verildiğini anlatan Yüksel, "En az 25 dakika olmak üzere, 2 gün ve toplam 5 defa yapılan dalışlardan sonra eğitimcinin yeterli bulması halinde uluslararası geçerliliği olan CMAS 1 yıldız dalıcı brövesi almaya hak kazanılır" dedi.

Yüksel, 1, 2 ve 3 yıldızlı dalıcı eğitimlerinin 500 liradan başlayan fiyatlarla verildiğine işaret ederek, fiyata 2 günlük tekne turu, yemek, teorik ve pratik eğitimlerin, ekipmanların, sertifika, dalış kayıt defteri ve federasyon tarafından verilen dalış ders kitabının dahil olduğunu kaydetti.

Dalışın, bilinenin aksine çok pahalı bir spor olmadığını dile getiren Yüksel, şöyle konuştu: "Dalış, giyilen kıyafetlerin ve kullanılan malzemelerin satın alınılması durumunda pahalıdır. Bunların dalış merkezleri tarafından karşılanması durumunda fiyat çıtası diğer spor aktiviteleriyle aşağı yukarı aynıdır. Su altında giyilen kıyafet, regretör, bisi, maske ve palet de dahil olmak üzere 2 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satın alınılabilir. Ülkemizde dalış merkezlerinin çoğalması ve bu sporun yaygınlaşmasıyla beraber malzeme fiyatları da düştü. Eskiden 2 bin liraya tek bir malzemeyi bile temin etmek çok zordu."