Şiddetli yağmurun ardından şehir şebekesinden akan su başka bir renk aldı. Kent halkına uyarı yapıldı. Sakın içmeyin!
Abone olYağmurdan sonra Çanakkale'de musluklardan akan suyun rengi değişti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, suyun asla yemeklerde kullanılmaması ve içilmemesi için uyarı yayınladı. Gökhan, "İkinci bir duyuru yapıncaya kadar suyun tüketilmemesi lazım'' dedi.
Gökhan, makamında düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu kent geneli ile bazı bölgelerde etkili olan kuvvetli yağıştan, başta il merkezi olmak üzere ilçelerin de olumsuz etkilendiğini anımsattı.
Yağışların ardından Atikhisar Barajı havzasına akan çamurlu suyun belediye arıtma tesisinde de bazı sıkıntılara yol açtığını anlatan Gökhan, çeşme suyunun ara ara çamurlu olarak aktığını ve konuda bazı tedbirler alınması gerektiğini bildirdi.
SUYUN TAMAMININ KESİLMESİ SÖZKONUSU
''Ekiplerimiz incelemelerine devam ediyor. Su daha kirli olursa kente su vermeyiz. Sudaki kirlilik kabul edilebilir değerlerin üzerinde de çıkarsa, kentin tamamında suyu keseriz. Biz yine tedbirli olalım, yağmurlar kesilecek gibi görünüyor. Yağmurlar durursa bazı maddelerde azalma olacağını var sayıyoruz. Bunu tabi kimse bilemiyor, DSİ'de bilemiyor. Bu Allah'ın bir şeyi, tabiatın yaptırımı. Bir an önce çökeltilerin dibe çöküp, suyun berrak bir hale gelmesini bekliyoruz.''
BARAJ SUYU ÇAYIN SUYUNUN RENGİNE DÖNDÜ
Çanakkale Belediyesi'nin içme suyunu Atikhisar Barajı'ndan temin ettiğine, barajın 52 milyon metreküp su tutma kapasitesi bulunduğuna işaret eden Gökhan, şunları kaydetti:
''DSİ yetkilileri yağışlar nedeniyle baraja bir günde 14 milyon metreküp su geldiğini söyledi. Yağışın ardından bugün itibarıyla barajımızın doluluk oranı 49 milyon metreküp seviyelerinde. Eğer bu şiddetle devam etseydi barajımız çoktan dolmuş olacaktı. Bunun ardından, DSİ yetkilileri barajın alt savaklarını açmak suretiyle suyu tahliye etmeye başladı. Yağışın ardından da Sarıçay'da su kahverengi çamurlu bir hale döndü. Aynı zamanda barajın su rengi de Sarıçay'daki hale geldi.
BULANIK ÇÜNKÜ ARITMA YOK
Bu bize berrak suyun gelmemesi ve bulanık suyun arıtma tesisimizi zorlaması anlamına geliyor. Suyumuz çeşmelerden bulanık akmakta. Bu bulanıklığın insan sağlığı açısından bir sakıncası yok. İl Sağlık Müdürlüğü de suyu sürekli inceliyor. Arıtma tesisindeki mühendislerimiz de mikro biyolojik açıdan inceleme ve kontrollerini yapıyor.
İÇMEYİN YEMEKLERE KATMAYIN
Sadece suyun bir süre kullanma suyu olarak kullanılması gerekiyor. Her ihtimale karşı suyun yemeklerde ve içme suyu olarak kullanılmaması lazım. Suyumuz berraklaşıncaya kadar. Banyoda, bulaşık yıkamalarda ve ev temizliklerinde suyu kullanabiliriz.''
NE KADAR SÜRECEK BİLİNMİYOR?
Gökhan, bu durumun ne kadar süreceği konusunda bir süre verilemediğini belirterek, ''DSİ yetkilileri de barajın ne zaman berraklaşacağı konusunda bilgiye sahip değil. Telaş etmeye gerek yok. Çeşmelere verdiğimiz suyun insan sağlığı açısından bir sakıncası yok. Kullanılabilir ancak içilmemeli, yemeklerde kullanılmamalı. İkinci bir duyuru yapıncaya kadar suyun tüketilmemesi lazım'' diye konuştu.