Türkiye'de yağışlarda azalma olduğu, yaz sıcaklarında önemli miktarda artış gözlemlendiği için tehlike çanları çalıyor.
Abone olTBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk, Türkiye'de yağışlarda azalma olduğunu, yaz sıcaklarında önemli miktarda artış gözlemlendiğini açıkladı.
Öztürk, yaşanan iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz Bölgesi ve en kurak bölgelerin Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgeleri olduğunu ifade ederek, kuraklığın tarımda sıkıntılara sebep olduğunu vurguladı. Öztürk, su kaynaklarının iyi kullanılması yönünde önlemler alınmazsa su kesintilerinin yeniden yaşanacağı uyarısında bulundu.
TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu yaklaşık 4 aylık çalışmasını tamamlayarak hazırladığı raporu Meclis Başkanlığı'na sundu. Komisyon 4 aylık çalışma süresinde 39 ayrı kurum ve kuruluşlardan temsilciler dinledi, üç bölgede incelemelerde bulundu. 520 sayfalık raporda, 2008 yılı özellikle Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgelerinde yoğun kuraklık yaşanacağı ve bu yılda su sıkıntısının kapıda olduğu iddiası yeraldı.
TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynaklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk beraberindeki Komisyon üyeleri ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla komisyon çalışmalarının bittiğini duyurdu. Hazırlanan rapor hakkında basın mensuplarına genel bilgi veren Öztürk, ortaya çıkan sorunlar ve çözümleri konusunda hazırlanan 520 sayfalık raporu Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirtti. Öztürk, Türkiye'de yağışlarda azalma olduğunu, yaz sıcaklarında önemli miktarda artış gözlemlendiğini açıkladı.
Öztürk, yaşanan iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgenin Akdeniz Bölgesi ve en kurak bölgelerin Güney Doğu Anadolu, Ege ile Trakya bölgeleri olduğunu ifade ederek, kuraklığın tarımda sıkıntılara sebep olduğunu vurguladı. Su kaynaklarının iyi kullanılmadığı durumunda yeniden su sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çeken Öztürk, Türkiye'nin 112 milyar metre küp su kapasitesi olduğunu, bu oranın ancak 40 milyar metre küpünün kullanıldığını vurgulayarak geri kalan 70 milyar metre küpün mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etti.