Su İle Yeşilin Gökyüzü İle Buluştuğu Şehir
Bursa her şeye rağmen gidilesi, yaşanılası, gezilesi, nefes alınası, yeşili suyu bol, tarihi anıt ağaçlar misali eski ve anlamlı, masalın ta kendisi bir şehir…
Merhabalar;
İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ ı Alper Tekbaş, su ile yeşilin gökyüzüyle buluştuğu bir şehir olan Bursa daydı. Bursa her şeye rağmen gidilesi, yaşanılası, gezilesi, nefes alınası, yeşili suyu bol, tarihi anıt ağaçlar misali eski ve anlamlı, masalın ta kendisi bir şehir…
Ramiz Dara da “ Turistlik Bursa sözlüğü” adlı eserinde şöyle diyor “ kimi yerleşim yerleri vardır ki ne yapsanız susturamazsınız, siz kapıyı kapatırsanız pencereden, pencereyi kapatırsanız bacadan seslenir yeşil, hatta bağırır size…”
Bir bakmışsınız Marmara Bölgesinin zirvesinde kayak yapıyorsunuz, birde bakmışsınız bir balıkçı lokantasında denizle baş başasınız. İster Bursa sokaklarında, çarşılarında dolaşın isterseniz cami ve türbelerini ziyaret edin, modern şehir yaşamından uzaklaşmak istediğinizde ise Cumalıkızık’ta bir kahvaltı yada Tirilye de çayınızı yudumlarken güneşin batışını izleyin.
İznik’te surların arasında kaybolup bir çini atölyesinde kendinizi bulun. Daha da mı olmadı İnegöl de bir köfte molası yada mobilya fuarını gezin görün, Apolyont (Uluabat gölü) ta tekneyle tarihi bir çınarı selamlayın.Bursa ile ilgili yazılacak, anlatılacak o kadar çok şey var ki defalarca yazılır, anlatılır ama en güzeli yaşanılır…
Müzeleri, tiyatroları, kütüphaneleri, sanat galerileri ile Bursa günümüzün modern kent çizgisini devam ettirirken Osmanlı İmparatorluğunun doğuşunun Osman bey’in oğlu Orhan Bey’e vasiyetiyle “ beni sol gümüş kubbe’nin altına kovasın” dediği yerdir. Osman gazi, Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Bayezıt, Çelebi Mehmet, II.Murat diye devam eden babadan oğul a Osmanlı İmparatorlarının şehridir… İlk kuruluş rivayetinde çobanın mutlu sürgün yeri, ormanı, yerin altında kaynayan suyu, Ulu bir dağı ile yaşayan bir şehir.
Bursa’nın Ufak Tefek Taşları
Atatürk’ü şapkalarla karşılayan Bursalılar, her zaman yeniliklere açık ve misafir perverdirler. Bursa da kime dönüp de bir şey sorsanız mutlaka yanıt alırsınız. Size yol gösterip yardımcı olmaya çalışırlar. “Velhasıl Bursa Sudan İbarettir.” Evliya çelebi seyahatnamesin de Bursa’yı anlatırken suyu,adeta şehirle bütünleştirmiştir. Hamamları kaplıcaları bir yana ülkemizin en önemli şişe su markalarının kaynağı da buradadır.
“Bursalı mısın Kadifeli Gelin…”
Bursa ile bütünleşmiş bu türkü bölgede çok kullanılan değişik motiflerle, süslü kadife kıyafetleri dile getirirken. Çin den Anadolu’ya uzanan İpekçiliğinde merkezi olmuş. Bugünde Ulu cami, Bursa çarşıları ile yan yana olan tarihi Koza Han gözde alışveriş ve dinlenme merkezi. Dinlenme yeri olarak canlılığını devam ettirmektedir.
Taş Plaklardan Günümüze Bursa
Devlet sanatçısı unvanı ,ile taçlandırılan Müzeyyen Senar, ve sanat güneşimiz Zeki Müren’in doğdukları şehir Bursa aynı zamanda Şefik Bursalı, İbrahim balaban gibi ünlü ressamların, Cemal Nadir Gürel gibi karikatürist sanatçılarının doğdu şehridir.
Karagöz ile Hacivat
Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmezi neşesi Türk gölge oyunu yapılan festivallerle yaşatılıyor. Çekirgeye doğru giderken Bursa’ya yolu düşen herkesin dikkatini çeker meşhur Karagöz ile Hacivat heykeli…
Büyük Şehir Belediyesi Bursa Kent Müzesini Mutlaka Görmelisiniz
A dan Z ye dünden bugüne bir şehri ifade eden tüm öğeleri bir araya getiren, yaşayan bir kenti geleceğe taşıyan örnek alınacak bir kent müzesi olan Bursa kent müzesi Atatürk Caddesinde heykelin hemen yanında, Bursa’ya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin derim.
Bir Bursa Klasiği Anatolia Hotel
Yıllardır Bursa ziyaretlerimin vazgeçilmez durağıdır. Çekirge meydanında bir tarafta Uludağ’a diğer tarafta Bursa sokaklarına karışır gider İyi hizmeti ve güler yüzüyle…95 odası ile lokasyonunun vazgeçilmez bir noktada olmasının avantajlarını profesyonel hizmet anlayışıyla bütünleştiren, Bursa da gitmek istediğiniz her noktaya ulaşabilirliğiyle bir Bursa Klasiği Anatolia Hotel…Yatırımcısı da 1986 yılından beri Bursa turizmine gönül vermiş yönetim kadrosuyla personeli bir bütün olmuş, nazar boncuklarından çocukların en güzel hediyesi Anatolia puzzle larına kadar küçük ayrıntılarla misafirlerinin belleğine yerleşmiş bir otelcilik anlayışıyla dikkatleri çekiyor.
Anatolia’nın Abdurrahman Yavuz’u Var
Başarıya her şeyi ile odaklanmış, yeniliklere açık, risk dağılımlarını iyi yapabilen Anatolia Hotel Genel Müdürü Abdurrahman Yavuz adeta kendini Bursa turizmine adamış bir gönüllüyüm dercesine candan ve samimi profesyonel bir turizmci. Bursa’ya yolu düşen onu bulur, düşmeyenleri ise o bulur…
Abdurrahman Yavuz dan Anlamlı Açıklamalar
Bursa’nın turizmde tanıtımı için daha fazla çalışmalıyız. Geçmişimizi değerli kılan unsurlarımızı ileriye taşımalı ve geleceğimizi anlamlı kılmalıyız.
Bursa Geleceğin Turizmde Parlayan Şehri
Bursa ‘da 7-8 tane yeni otel projesi hızla devam ederken Bursa’nın Turizm yatırımlarında tercih edilen bir şehir olmasını gündeme getirdi. Bursa valimiz ve belediye başkanımız şehrimizin turizmde büyümesi için müthiş bir mücadele veriyor, yurt dışındaki fuarlarda bile bizleri yalnız bırakmayarak Bursa’yı el birliği içerisinde dünyaya taşıyoruz.
Havalimanı projesi, yeni teleferik projesiyle (Uludağın zirvesine ulaşabilmek için şuanda 1500 kişi sarı alana kadar taşına bilirken , oteller bölgesin kadar ulaşabilen saatte 1500 kişinin ulaşımını sağlaya bilecek bir proje. Yine dağda tren projesi, 2.bir kültür park projesi, Bursa da ki o tarihi yapıların renovasyon ve restorasyon yapılması bizleri sevindirirken gerçek bir kültür kenti olan Bursa’mızın rahmetli Özal’ın dediği gibi un var, şeker var , su var geriye helvayı yapmak kalıyor. Bursa da rekabetin artması kalitenin de yükselmesinin habercisi olacaktır.
Ve Unutulmaz Bir Hatıra
Radyo frekansı Anatolia Hotel
“O zamanlar ön büro müdürüydüm. Bir İstanbul ziyaretimde Çırağan Palace Kempinski otelini ziyaret edip gezdim ve genel müdür yurtdışında olduğu için sekreterine bir radyo bıraktım. Radyoda bizim 10.yılımız anısına özel dizayn edimli bir sitemle hangi kanal olursa olsun belirli bir süreden sonra Bursa da ki eviniz Anatolia Hotel’e hoş geldiniz diyordu. Bir cumartesi günü telefondaki ses Mr.Yavuz size çok teşekkür ederim, radyonuzu açtım keyifle dinliyorum diyordu. Ve arayan kişi Çırağan Palece Kempinski Hoteli’nin genel müdürüydü. 8 ve 11 yaşlarında 2 tane oğlum var onlara şimdiden iletişimin önemini vurgularken bu hatıramı personelime hep örnek veririm.”
Vazgeçilmez Bursa Lezzetleri
Bursa’nın Beşi Bir Yerdeleri
İskender kebap
İnegöl köfte
Kestane şekeri
Kemal paşa tatlısı
Mihaliç peyniri
1867 den bugüne İskender
Mehmet oğlu İskender efendinin Uludağ yaylalarında kekikle beslenen koyun, kuzu etleriyle hazırlanan İskender Kebabın dünden bugüne gelen öyküsünde iskenderin üstünde servis edilen kuzu bonfilesi, kuzu şiş köfte ve kuşbaşısı, tereyağ ve altındaki tırnak pidesi ile Atatürk Caddesindeki Küçük mavi yeşil dükkanda gerçek İskender lezzetini sürdürmeye devem ediyor.
1860’dan Beri Pideci Oğlu
Kayhan çarşısındaki döner pidesi (tırnaklı Pide) ve kıymalı pide çeşitlerini buğdayın harmanındaki, hamur sırrıyla asırlık tecrübesini birleştirmiş bir mekan.
Uludağ’ın zirvesinde İsmail Hakkı Mermi den Dünyaya Kayak Resitali
Kış aylarının vazgeçilmez kayak merkezinin renkli siması, ünü dünyaya yayılmış bir kayak öğretmeni İsmail Hakkı Mermi yi tanımayan yoktur. Hatta Macaristan ve Polonya da resimleri satılır. Kendine özgü geliştirdiği tekniği ile adeta bir ekoldür.
Hakkı Mermi’nin kayak öğrencileri arasında Beyaz, Adnan Şenses, Güzide Kasacı, Nevra - Metin Serezli, Ferdi Tayfur, Selda Alkor, Alev Sayın, Ahmet Ayık ve SerpilÇakmaklı gibi bir çok tanınmış kişilerde vardır. 1963 den beri ömrünü kayak sporuna adamış Hakkı hoca “Doktorlardan uzak yaşamak istiyorsanız yüksek rakım da sarf edilen enerji ile sağlıklı bir yaşam ve çok zevkli bir spor olan kayak’ı tercih etmenizi öneririm.”
Dünyada Floransa,Venedik.Lofça, Bursa da Irgandı Köprüsü
Bursa ile Özdeşleşmiş yerler arasında başta gelen Heykel ile Emir Sultan Türbesi, Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ye doğru, yürüyerek şehri adımladığınızda tam ora noktada alış-veriş ve ticaret hayatının da sürdürülebildiği tarihi Irgandı Köprüsü sizi selamlar ve dikkatleri çeker.
Bursa dan Barışa Uzanan Bir Zeytin Dalı
Aramızda bir mavi büyü, sıcak bir deniz
Kıyılarında birbirinden güzel, iki milletiz
Bülent Ecevit
11 aralık 1999 tarihinde Türkiye’nin Avrupa birliğine aday olarak kabul edildiği Helsinki Avrupa birliği zirvesinde Yunanistan başbakanı Kostas Simitis tarafından takdim edilen zeytin ağacı sayın Bülent Ecevit tarafından barış , sevgi ve uzun ömürlü dostluk adına kabul edilmiştir. Zeytin ağacının Bursa’ya dikilmesine de Bülent Ecevit sıcak bakmıştır. Çekirgeye doğru giderken ana yol üzerinde bu ağaç yerini almıştır. Çin den Pakistan’a, ABD ye, Finlandiya’ya kadar bir çok ülkedeki kentlerle kardeştir Bursa…
Yeşil Beyaz Timsahlar Göklerde Dalgalanıyor
2009-2010 yılı Türkiye Süper Lig Şampiyonu olan Bursa Spor başarılarıyla taraftarlarını sevindirirken ateşli Bursa spor taraftarı ile futbolcular arasında galibiyet ve gol sevincini timsah yürüyüşü ile kutlamakta adeta bir sembolü olmuştur.
Bursa’ya yapılan 45 bin kişilik yeni bir stad da timsahlar coşmaya hazırlanırken şehirde futbola olan ilgi büyüktür.
“… Şanlı Hikayesi binlerce erin, sesi nabzım olmuş hengamelerinin, nakleder yağdını gelen geçene, bu hayalde uyur Bursa her gece , her şafak onunla uyanır, güler gümüş aydınlıkta serviler, güler serin hülyasıyla çeşmelerin, başındayım sanki mucizenin, su sesi ve kanat şakırtısından billur bir avizedir Bursa da zaman.”
Ahmet Hamdi Tanpınar
Zeytin Bağı (Trilye)’na Girerken
Mudanya mütarekesinin yapıldığı ve eski tren yolunun bulunduğu Mudanya’yı geride bırakarak kıvrılan dar yollarda adeta Bursa’nın Rivierası olmuş bir manzara ile Zeytin Bağına (Tirilye)’ye Ulaştığında sevimli Rocky isimli köpeğin sürprizi ile karşılaştım. Adeta Trilye’ye hoş geldiniz dercesine ziyaretçileri selamlayan Rocky’e gülümseyerek tarihi Taş mektep ve Trilye sokaklarının arasında dolaşırken kendine özgü has tadıyla Trilye zeytininin de tadına baktım. İliye’nin güleryüzü ile Savarona hediyelik eşya dükkanında şirin bir Tirilye çarşını oluşturup ziyaretçilerin beğenisine sunmuş.
Tüccar Lakaplı Tirilyeli Nazmi Zeren
Taş Mektebin kalfasının evi evlat gelir gider dengesini yapmak kolay değil 76 yıldır Trilye de yaşıyorum. Selanik karaca ovadan gelen mübadillerdenim. Zeytinimiz, yağımız, havamız meşhurdur. İyotlu havamız kalp hastalarına, damar sertliklerine iyi gelir derken elindeki maketle sevimli bir kare oluştururken oğlum ABD de öğretim görevlisi, oralara gidersen benden selam söyle diyerek uğurladı beni.
Trilye’de Aşk Başkadır
Tirilye de gün batmak üzereyken yağmur çiselemeye başladı, bense Çamlı kahvenin yolunu tutup gün batımında çayımı yudumlarken birbirine sımsıkı sarılan çifti gördüğümde Trilye de Aşk başkadır diyerek veda ettim.
Bursa’ya Veda vakti
Bursa şehirler arası otogarında 24 saat açık Bursa’ya gelenlere ve gidenlere porselen demlikte Bursa’nın suyuyla yapılan çayı ikram eden Çaycı Ali’nin arabası da Bursa’ya özgü yenilenmiş bir şekilde Bursa’dan yola koyulmuş iken; arkamda bıraktığım kent, zirvesinden yer altı kaynaklarına insanı büyülen bir şehirdi...
"Gemlik'e Doğru Denizi Göreceksin Sakın Şaşırma"
Orhan Veli Kanık
Her Bursa dönüşümde denize aşık mısralarıyla seslen Orhan Veli Kanık’ın dizelerin yer aldığı bu tabela dikkatimi çekmiştir. İstanbul’a doğru yol alırken otobüsün camında yeni bir gün, merhaba diyordu.
Sayın Bursa Valisi Şahabettin Harput'a Sonsuz Teşekkürler ...
Memnuniyetle belirtmek isterim ki Ülkemizin ve Bursa'nın tarihi ve turstlik değerlerini korumak, geçmişi geleceğe taşımak, doğru değerlendirmek adına Sayın Bursa Valisi Şahabettin Harput gerçek bir övgüyü hak ediyor ve sayın valimizin şahsıma göstermiş olduğu duyarlılığı da siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim.
Yeni bir tatil yazısında görüşmek üzere…