Malatya'da ishal vakası sayısının 7 bini geçmesi dikkatleri su şebekelerine çevirdi. 12 milyon nüfuslu İstanbul'da da, depolar ve yenilenmeyen tesisatlar tehlike yaratıyor.
Abone olKentte büyük bölümü su sıkıntısının çekildiği yıllardan kalma 900 bin irili - ufaklı su deposu olduğu tahmin ediliyor. Her gün yüzlerce kişi bu depodan çıkan suyla abdest alıyor, ellerini yıkıyor, yemeğe oturuyor.
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, şehir şebekesinden gelen suyun yılların ihmaliyle kırlendiğine dikkat çekti. Çodur, "musluklarda çamurlu suyun aktığı yıllardan kalan tortu var" diye konuştu.
Kentte hacimleri 250 litre ile 100 ton arasında değişen yaklaşık 900 bin deponun tamamına yakınının ise pislik içinde olduğu belirtiliyor. İSKİ'ye bağlı Hamidiye şirketinin ekipleri gün boyunca kenti dolaşıp depo temizliyor.
Temizlemenin maliyeti ise depo büyüklüğüne göre değişiyor. 1 - 9 ton arası depolar 100 YTL, 10 - 19 ton büyüklüğündeki depolar 150 YTL'ye temizleniyor. Daha büyük depolar ise örneğin 400 - 499 ton büyüklüğündeki bir depo 960 YTL'ye temizleniyor.
Deponun bir yıl sonra yeniden temizlenmesi gerekiyor.
Ekipler okul ve camilerin depolarını ise ücretsiz temizliyor. 80 ile 100 YTL temizlik parası vermek istemeyen ya da 'akan su pislik tutmaz' diyenler ise depoların durumuyla ilgilenmiyor.
Düzenli olarak atılan klor tabletleri de kirli depolarda işe yaramıyor.
'Katlı apartmanların depoları temizletilmeli'
İSKİ, yüksek katlara su basmak amacıyla depo kullanan çok katlı apartman sakinlerine de 'depolarınızı temizletin' uyarısı yapıyor.
Tüm uyarılara rağmen şu ana kadar sadece yaklaşık 50 bin deponun temizlendiği tahmin ediliyor.
Yetkililer depolardan gelen pis suyun bulantı, kusma, ishal ile başlayan bağırsak enfeksiyonlarının temel kaynağı olduğuna dikkat çekiyor.
Depo temizliği için aranacak telefon numarası ise 444 0 253.
Malatya'da hiper klorlama çalışmaları sürüyor
Malatya'da son bir hafta içinde ishal, kusma gibi şikayetler nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının her saat artması üzerine şehir şebeke suyu incelenmiş ve şebekeyi besleyen iki depoda kirlenme olduğu ortaya çıkmıştı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, 29 kasımda yaptığı açıklamada ana şebekenin temiz çıktığını ve iki bölgede koliform bakteri tespit edildiğini açıklamıştı. Buzgan, şehir şebeke suyunda hiper klorlama çalışması başlattıklarını duyurmuştu.
Haber: Hüseyin Yılmaz
Kaynak: www.cnnturk.com.tr