BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,73
ALTIN 2.986,53
HABER /  GÜNCEL

Stres, nükleer enerji gibi

Stres insanın günlük yaşantısında en büyük sorunlarından biridir.

Abone ol
Türk Kalp Vakfi Nörokardiyoloji Ünitesi Baskani Prof. Dr. Kemal Bayülkem, günlük yasantinin en büyük sorununun stres oldugunu ve bu sorunun her geçen gün artarak karsimiza çiktigini söyledi. Bayülkem, hayatin bütün evrelerinde ruh ve beden sagligini tehdit eden stresin, agizda kuruluk, çok yeme, bitkinlik, sese karsi asiri duyarlilik, unutkanlik ve karamsarlik gibi durumlarla kendini belli ettigini kaydetti.

Stresin insan hayatini kisiye göre olumlu ya da olumsuz etkileyebildigini vurgulayan Prof. Dr. Bayülkem, sunlari söyledi: “Stres, nükleer enerji gibidir. Dogru kullanilmasi durumunda enerji ve basarinin artmasini saglamasinin yani sira verimliligi getirir. Bugün basarili isadamlarina bakildiginda tamamina yakininin stresi kontrol altina alabildigi ve istedigi yönde kullandigi görülmektedir. ABD’de yapilan bir arastirma, islerinde basarili olan ve Kennedy disinda normalden daha uzun yasayan tüm baskanlarin stresi kontrol altina alabildigi ve çalismalarinda verimliligi artirmak için kullandigi belirlenmistir.”

Prof. Dr. Bayülkem, bir kisinin ne kadar yasayacagina bile karar verebilecek düzeyde tehlikeli olan stresin gerçekte bir savunma mekanizmasi oldugunu belirterek, stresle mücadele edilememesi durumunda düsük performans ve tehlikeli hastaliklarin kaçinilmaz oldugunu bildirdi. Yogun yasanan stresin bagisiklik sistemini bile çökerttigini ve vücudun disardan gelecek tüm hastalik yapan mikroorganizmalara karsi savunmasiz kaldigini ifade eden Bayülkem, “Daha sonra enfeksiyon hastaliklarinin tamamina yakinini strese yenilen bir kiside görmek mümkün olabiliyor. Öyle ki, tamamen yipranmis vücut savasamama noktasina ulastiginda pes ediyor” dedi.

STRESE KARSI ALTIGEN KURALI
Kemal Bayülkem, stresi yenmek için bazi yöntemlerin bulundugunu ve bunlarin uygulanmasi ile stresin etkisinin düsürülebilecegini vurgulayarak, asil önemlisinin stresin kontrol altina alinmasi oldugunu kaydetti.
Stresle bas edebilmenin ve kontrol altina alinarak dogru kullanilmasinin “altigen kurali” ile mümkün olabilecegini ifade eden Bayülkem, sunlari söyledi: “Strese karsi gelistirilen en iyi yöntemler arasinda gösterilen altigen kuralinda, altigenin her kösesinde, mutlaka uygulanmasi gereken bazi öneriler bulunuyor. Birinci kösede problemin belirlenmesi ve geri çekilerek, istirahat edilmesi öneriliyor. Daha sonra degisik ortamlara girme ve yeni kisiler tanima ile devam eden altigen kuralinda beden sagligina özen göstermek gerekiyor.”
Bayülkem, stresten uzaklastiracak uygun ortamda çalisma ve düzenli gece uykusunun önerildigi altigen kuralinin en önemli asamasini son kösenin olusturdugunu vurgulayarak, “Eglenme olarak belirtilen bu noktada kisinin bos zamanlarini en iyi sekilde degerlendirmesi öneriliyor. Siir yazma, balkonda ya da bahçesinde çiçek yetistirip, onlarla yakindan ilgilenme, resim yapma, dogayi ve mehtabi izleme, hafif spor ve müzik ile bos vakit degerlendirilebilir, strese karsi savunma mekanizmasi olusturulabilir” dedi.