Stok mevsimi sincapların zekalarını arttırıyor
Amerikan Berkeley Üniversitesi araştırmacıları sincapları araştırdı. Mevsimine göre besin türüde değişen sincaplar ilkbaharda tomurcuk, tohum ve filizler, yazın da çeşitli meyveler, fındık ya da mantarlar tüketiyor. Kış uykusuna yatmayan sincaplar bu mevsimde de beslenmelerine devam ediyor.
Kışın hayatta kalabilmek içinde sonbaharda yiyecek stoğu yapıyorlar. Amerikan Berkeley Üniversitesi araştırmacıları, bazı sincapların fındık arama ve saklama faaliyetleri nedeniyle sonbaharda beyinlerinin diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu ortaya koydu.
YİYECEKLERE ODAKLANIYORLAR: Beyindeki büyüme, zeka fenomeni özellikle gri sincaplarda görülüyor. Çünkü yiyeceklerini kendi mıntıkalarında sayısız yere saklayıp, bu noktaların neresi olduğunu da hafızalarında tutmaları gerekiyor.
Kızıl sincaplar ise erzaklarını belli noktalara depolayıp, bu depolar önünde hırsızlara karşı nöbet tutmayı tercih ediyor.
TAZELİKLERİNİ KONTROL EDİYORLAR: Ancak sincaplar için sadece önemli olan kışlık erzak yeri değil. Araştırmacılar, sincapların özel bir baş hareketiyle fındıkların ağırlığını, hassas elleriyle de tazelik ve kabuğun durumunu belirleyebildiğini kaydediyor. Tüm fındık ve cevizler bu standartlarla test ediliyor.