BIST 9.953
DOLAR 35,21
EURO 36,71
ALTIN 2.974,90
HABER /  GÜNCEL

Stockholm Dünya Su Haftası başladı

Bu yıl 'Kentleşen Dünyada Su' temasıyla toplanan Stockholm Dünya Su haftasının açılışında hükümetlerin su gereksinimi karşılamak için yeterli çabada bulunmadıklarına dikkat çekildi.

Abone ol

Stockholm'de düzenlenen bu yılki Su Konferansı'nın başlığı ''Kentleşen Dünyada Su''.

Dünya Su Haftasını düzenleyen Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü'nün direktörü Anders Berntell, açılışta yaptığı konuşmada kentleşmenin bir realite olarak kabul edilmesi gerektiğine işaret ederek, suya bağlı olarak ortaya çıkacak sorunların teknik olanaklarla çözülebileceğini söyledi.

2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60'nın kentlerde yaşayacağını belirten Anders Berntell, artan nüfusun su gereksinimini karşılamak için uzaklardan su naklinin kolay olduğunu, kullanılan suların arıtılarak yeniden kullanılmasının da olağan bir teknik haline geldiğini ifade etti.

BM'in milenyum hedeflerinden biri olan herkese su sağlanması projesinin başındaki İsveçli Jan Eliasson, da düzenlediği basın toplantısında eline aldığı bir bardak suyu kaldırarak

''Bugün dünyamızın en önemli sorunu sudur. BM'in insan hakkı olarak kabul ettiği su gereksinimi karşılamak için hükümetler bir şey yapmıyor.'' diye konuştu.

Her gün 4000 çocuk ölüyor

Eski BM Genel Kurulu başkanı Jan Eliasson

İsveç'in eski dış işleri bakanlarından ve BM Genel Kurulu eski başkanlarından olan Jan Eliasson, BM tarafından saptanan hedef doğrultusunda 2015'e kadar sudan yoksun insan sayısını yarıya indirmek amacıyla başlatılan uluslararası kampanyanın başındaki kişi.

2009'da kurulan İsveç WaterAid Vakfı'nın da başkanı olan Jan Eliasson, Stockholm Uluslararası Su Konferansı'nda, yoksul ülkelerin susuz insanlarına su götürmek ve kirli suları kullanmak zorunda kalanlara da arıtma olanağı sağlamak amacıyla herkesin kampanyaya katılması için çağrıda bulunacak.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'a bağlı olarak çalışan Milenyum Hedefleri Komitesi'nin su sorunundan sorumlu üyesi Jan Eliasson, su sorununun boyutlarını rakamlarla özetledi:

- Kirli suların yol açtığı hastalıklar yüzünden her gün 4000 çocuk ölüyor.

- 326 milyon Afrikalı temiz su olanağından yoksun.

- 564 milyon kişinin yaşadığı bölgelerde arıtma tesisi yok.

- Uluslararası organizasyonların yardım kampanyaları sayesinde yirmi yıl önce yüzde 45'i su olanağına sahip Afrikalıların oranı bugün yüzde 58'e yükseldi.

- Bir gram insan dışkısı bir milyon bakteri ve 1000 parazit içeriyor.

- Elleri sabunla yıkamak diyare hastalığını yüzde 40 önlüyor.

- Bir Amerikalı günde ortalama 400 litre, Avrupalı 200, Afrikalı ise 10 litre su tüketiyor.

'Kaynak sorunu, değil yönetim sorunu'

Jan Eliasson, dünyadaki su sorununun su kaynaklarının kıtlığından dolayı değil, kötü yönetilmesinden kaynaklandığına da dikkat çekti.

Ana teması kentlerin su sorununa çözüm modelleri olan Dünya Su Haftası'nda ayrıca su ve iklim, yoksul ülkelerdeki susuz bölgelere su götürülmesi, su ve insan sağlığı gibi konular da ele alınacak.

BM'in su olanağından yoksun insan sayısının 2015'te yarıya indirilmesini hedef olarak belirlemiş olması nedeniyle bu konuda çalışma yapan örgütlerin kampanyalarına hız verdiği gözleniyor.

140 ülkeden 2000 delege

140 ülkeden 2000 dolayında delegenin katıldığı Dünya Su Haftası'nda gelecek yıl Marsilya'da yapılacak Dünya Su Forumu'na sunulmak üzere öneriler paketi hazırlanacak.

21. Dünya Su Haftası’nda su sorununa bakışta teknik ve ekonomiye ağırlık veren eğilimin ağırlık kazandığı dikkat çekiyor.

Dünya Su Haftası etkinlikleri içinde 2011 yılı Su Ödülü de sahibini bulacak.

Bu yılın ödül sahibi göllerdeki araştırmalarıyla ödüle layık görülen Amerikalı bilim adamı Prof. Stephen R. Carpenter.

120 bin Euro'luk ödül İsveç Kralı Gustaf tarafından verilecek.