Stevens Johnson sendromu nedir, bulaşıcı mıdır, tedavi şekli nasıldır ve Stevens Johnson sendromu belirtileri nasıldır sorularının yanıtı haberimizde. Ciltte kızarıklık, dilde şişme, göz yanması, boğaz ağrısı gibi belirtileri olan Stevens Johnson sendorumu Antalya'da bir öğrencide görüldü yanlış teşhis konulan genç kızın vücudu bir anda morardı ve kızardı. Peki ama Stevens Johnson sendromu nasıl olur tüm merak edilenleri derledik.
Abone olStevens Johnson sendromu nedir, belirtileri nasıldır kimlerde Stevens Johnson sendromu görülür ve Steven Johnson sendromu nasıl tedavi edilir soruları merak konusu oldu. Antalya'da bir öğrencinin sınav kaygılarından kurtulmak için doktora gitmesi ve aldığı ilaçlar sonucunda vücudunun bir anda morarması ile ortaya çıkan Stevens Johnson sendromu bulaşıcı mı, nasıl tedavi edilir?
STEVENS JOHNSON SENDROMU NEDİR: Stevens-Johnson sendromu cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Stevens-Johnson sendromu genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından sonuç olarak cildin üst katmanının ölerek dökülmesine neden olan cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları oluşur.
Stevens-Johnson sendromu genellikle hastaneye yatırılmayı gerektiren tıbbi bir acil durumudur. Tedavi rahatsızlığın nedeninin ortadan kaldırılmasına, belirtilerin kontrol altına alınmasına ve rahatsızlığa bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarının en aza indirgenmesine odaklanır.
STEVEN JOHNSON SENDROMU NASIL GEÇER: Stevens-Johnson sendromunun ardında iyileşme sağlık durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak haftalar hatta aylar sürebilir. Eğer doktorunuz Stevens-Johnson sendromunun ilaç tedavilerine bağlı olarak ortaya çıktığını düşünüyorsa, bu ilaçlardan ve bu ilaçlarla ilgili diğerlerinden yaşamınız boyunca uzak durmanız gerekir.
Stevens-Johnson sendromunun belirtileri arasında şunlar yer alır:
Yüzde şişme, Dilde şişme, Kurdeşen, Ciltte ağrı, Birkaç saat veya gün içerisinde tüm vücuda yayılan kırmızı veya mor cilt kızarıklıkları
Özellikle dil, burun ve gözlerde olmak üzere ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları, Ciltte dökülme (deri değiştirme)
Eğer Stevens-Johnson sendromunuz varsa, kızarıklıklardan birkaç gün önce aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
Yüksek ateş, Boğaz ağrısı, Öksürük, Gözlerde yanma
Tıbbi yardım gerektiren durumlar Stevens-Johnson sendromu acil tıbbi müdahale gerektirir. Eğer aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin:
Ciltte yayılan açıklanamayan ağrı, Yüzde şişme, Ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları, Kurdeşen ,Dilde şişme, Yayılan kırmızı veya mor kızarıklıklar, Ciltte dökülme
ANTALYA'DA BİR ÖĞRENCİDE GÖRÜLDÜ: Antalya'da bir öğrenci sınv kaygılarından kurtulmak için doktora gitti. Verdiği ilaçlar kısa sürede yan etki yaptı, bütün vücudu kızardı ve morardı. Bu yan etkinin teşhisi doktorlar tarafından Steven Johnson sendromu olarak belirlendi. Steven Johnson sendromu nedir soruları da bu olay ile beraber ortaya çıkmaya başladı. Steven Johnson nedir ve ismini nerden alıyor detaylarını araştırdık. Bu hastalığa yakalanmamak için sağlığınıza dikkat etmenizde fayda var. Kız öğrenci ise şu anda yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veriyor.
Eczaneden ilaçları temin eden ve bunları kullanmaya başlayan genç kız, bir süre sonra sol kulak arkasında , ardından ağız çevresinde ve daha sonra vücudunun değişik yerlernde kızarıklar fark etti. Vücudu su toplamaya başlayan genç kız 18 Ocak'ta Akdeniz Üniversitesi acil servisine götürülerek tedavi altına alındı. Tüm vücudu moraran ve su toplayan, vücudunun neredeyse her yerinde yanık oluşan H.Ü'ye ’Stevens Johnson sendromu’ (Cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlık) teşhisi konuldu. Konuyla ilgili konuşan genç kızın annesi Dilek Ü, "Kızımın bilinci açık ama bütün vücudu yanıklar içerisinde. Yaşadığı acıyı sözlerle anlatamıyorum. Biz ailece bu acıyı çekiyoruz. Başımıza ne gelecek bilmiyoruz. Başka aileler böyle şeyler yaşasın istemiyoruz. İlacı yazan doktor buraya çağrıldı. ’Neden bu çocuğa bu ilacı verdiniz’ diye soruldu. Geldiğinde panik haldeydi. ’H.Ü. çok felsefik, filozof gibi bir çocuk, o yüzden verdim bu ilacı’ dedi. Olgun bir çocuk olduğunu düşündüğü için bu ilacı verdiğini anlattı" dedi.
İlacı yazan Dr. Ö.A ise "Kullanılacak ilacın böyle bir sonuca yol açabileceğini öngörmem mümkün değil. Pek çok ilaç, benzer sonuca yol açabilir, bu tabloya neden olabilir. Basit bir aspirin dahi böyle bir tabloya, hatta daha ağır bir tabloya yol açabilir." dedi. Genç kızın ailesi hukuki mücadele başlatacaklarını belirterek, kızlarının tedavi edilebilmesi için devletten destek beklediklerini söyledi.