Apple'ın kurucularından efsane CEO Steve Jobs'un ölümü sonrası medya methiye düzme yarışına girdi.
Abone olSözcü'nün tokmak isimli köşesi dünyanın günlerdir konuştuğu Steve Jobs'u cennetlik ilan etti. Kimsenin yazamadığını ise Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu yazdı.
Kimi zaman abartıya kaçan övgü dolu sözler yazılı basını süslüyor. Teknolojinin dahi çocuğu için köşelerden gözyaşı dökülüyor. İşte onlardan birisi de bugün Sözcü'nün ilk sayfasındaydı.
NUR İÇİNDE YAT
"Cennetlik adam" başlıklı yazının girişinde "Dünyadan ışık saçan bir yıldız geçti ve tüm insanlığı aydınlatıp, bilinmeyen bir karanlık aleme göç etti" ifadeleri yer alıyor. Ardından Jobs'un kariyeri ve neler yaptığı anlatıldıktan sonra yazı işte bu ilginç sözlerle noktalanıyor:
"Herhalde cennete gireceklerin başında Steve Jobs gelir. Nur içinde yat Steve..."
HIRSLI BİR KAPİTALİST PATRONDU
Medyada kopan alkış tufanına katılmayanlar da var. Ölümünün ardından 'aykırı' sayılabilecek bir yazı kaleme aldı Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu.
"Bu kadar abartı Steve Jobs'u güldürürdü!" diyen yazar "Madem Steve Jobs'un hayatımızı mükemmelleştirdiği söyleniyor, hatta bu yüzden "onun dehasının Tanrı'dan bir parça taşıdığı"nı iddia edenler var... Bunu anlayamayan bir ben miyim?" diye soruyor.
Steve Jobs'un öteki yüzünü anlatan yazar, ünlü CEO'yu 'gaddar pazarlamacı ve sosyal sorumluluk projelerinden nefret eden' birisi olarak tarif ediyor. Madalyonun öteki yüzünü yazan Babaoğlu'na kulak veriyoruz...
"(...)Steve Jobs gerçekten dehaydı.
Ama ikisinin de elmaları var diye, sözcük oyunlarının şehvetine kapılıp onun dehasını Newton'unkinin yanına koymak abestir!
Her şeyi böyle basit bir mantık ve metafor düzeyine indirgemek dünyayı ve en beteri de çocuklarımızın zihnini gitgide düzleştiriyor!
Isaac Newton fizikçiydi, matematikçiydi, astronomdu ve ilahiyatçıydı.
Steve Jobs ise her şeyden önce sapına kadar hırslı bir kapitalist patrondu. Rakibi Microsoft'la kavgası ölümüneydi.
Sosyal sorumluluk projelerinden ise nefret ederdi.
Üstelik bir dijital teknoloji mucidi olduğu kadar gaddar bir pazarlamacıydı. Tüketiciyi ürününe bağımlı kılma teknikleri konusunda uzmandı.
İşin bu yönlerini unutup baştan sona santimantal bir Steve Jobs portresi çizmek ve onu yeni dünyanın "peygamberi" gibi göstermek, ne yalan söyleyeyim, gülünç kaçıyor."
Medyada pek de duymaya alışık olmadığımız sözlerin ardından yazısının finalini çok çarpıcı sözlerle tamamlıyor:
ADALET KAHRAMANI GELSİN
"Gelin bir süre Steve Jobs'un anısını rahat bırakalım! Ve Tanrı'ya dua edelim... Bize artık teknoloji dâhileri değil, barış ve adalet kahramanları göndersin!"