BIST 10.090
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 2.992,45
HABER /  GÜNCEL

'Steve Jobs dünyayı değiştirdi'

Dünyanın en büyük şirketlerinden Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un ölümü çok büyük yankı yarattı. Binlerce kişi Apple mağazalarına çiçek ve şirketin logosunu simgeleyen ısırılmış elmalar bırakırken Başkan Obama Jobs'un dünyayı değiştirdiğini söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Fedarasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, 56 yaşında pankreas kanserinden ölen Amerikan elektronik devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un "dünyayı değiştirdiğini" söyledi.

Obama, Jobs'u öngörü sahibi bir kişi ve ABD'nin en büyük mucitlerinden biri olarak tanımladı.

Barack Obama, Jobs'un başarısının en açık kanıtının, dünyanın büyük bir bölümünün ölüm haberini kendi geliştirdiği cihazlardan öğrenmesi olduğunu belirtti.

İngiltere Başkanı David Cameron, "dahi" olarak nitelediği Jobs'un geliştirdiği ürünlerle insanların çalışma biçimlerini değiştirdiğini kaydetti.

Twitter, Facebook ve YouTube'da milyonlarca kişi, başsağlığı mesajı yazdı. Çin'de Twitter'ın benzeri olan Weibo'da 35 milyon kişi üzüntülerini bildirdi.

Dünyanın birçok yerinde, Apple mağazalarına, çiçekler ve şirketin logosunu simgeleyen ısırılmış elmalar bırakıldı.

'Edison ve Einstein'la birlikte anılacak'

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, "Amerika, Edison ve Einstein'la birlikte anılacak, icatları gelecek nesillerin hayatını şekillendirecek bir dahisini kaybetti." dedi.

Apple'ın rakipleri Microsoft, Google, Sony ve Samsung da Jobs'un ölümü ardından başsağlığı mesajları yayımladı.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, rakibinin dünya üzerinde nesiller sürecek bir etki bıraktığını söyledi; Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Jobs'u 'akıl hocası' diye tanımladı.

Patent hakları konusunda Apple'la mahkemelik olan Samsung'un İcra Kurulu Başkanı GS Choi, "Yeninilikçi bir ruh" dediği Steve Jobs'un bilgi teknolojisi sanayinde devrim yarattığını belirtti.

Jobs, iPhone, iPod ve iPad gibi cihazlar başta olmak üzere Apple'ın geliştirdiği pek çok ürünün arkasındaki beyin olarak tanınıyordu.

Apple'ın açıklamasında "Steve'in parlak zekası, tutkusu ve enerjisi, hepimizin hayatını zenginleştiren ve iyileştiren sayısız yeniliğin kaynağı oldu. Dünya Steve sayesinde, çok daha iyi bir yer" denildi.

Jobs 2004'te kanser tedavisi görmeye başlamış; 2009 yılında da karaciğer nakli ameliyatı olmuştu.

Ocak ayında son yıllarda üçüncü kez sağlık sorunlarını gerekçe göstererek izne ayrılan Jobs, altı hafta önce de şirketin icra kurulu başkanlığından ayrıldığını açıklamış ve görevi Tim Cook'a bırakmıştı.

Jobs'un Suriyeli babası

Tim Cook, haberi büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyledi.

Cook, "Apple, vizyon sahibi bir kişiyi ve bir yaratıcı dehayı; dünya inanılmaz bir insanı kaybetti." dedi.

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak Apple'ın başarısı büyük ölçüde Steve Jobs'a bağlanıyordu.

Suriyeli Prof. Abdulfettah Candali ile Amerikalı Prof. Joanne Carole Schieble'nin oğlu olan Steve Jobs, evlatlık olarak verildiği bir ailede yetişti.

80 yaşında olan ve halen Nevada'da yaşayan Candali, bir gazeteye verdiği demeçte, oğlunu çok görmek istediğini ancak "Suriyelilik gururunun bunu engellediğini" söylemişti.

Üniversite eğitimini yarım bırakan Jobs, teknoloji şirketlerinde çalışarak kendini geliştirdi.

Apple şirketini, 1976'da arkadaşı Steve Wozniak ile kurdu.

1980'lerde Apple II model bilgisayarın başarısı Jobs'u milyoner bir işadamı haline getirdi.

Bunu takip eden Mac modeli de başarılı oldu, ancak yönetim kurulu, anlaşmazlığa düştüğü Jobs'un yetkilerini sınırlayıp 1985'te onu işten çıkardı.

Apple bunun ardından yaşadığı durgunluğu, ancak Jobs'un kurduğu bilgisayar şirketi NeXT'i satın alıp, onu yeniden şirket bünyesine alınca aştı.

1997'de Apple'ın 'geçici' yönetim kurulu başkanı olan Jobs, 'geçici' yaftasından ancak üç yıl sonra kurtuldu.

Jobs bilgisayar sektöründe devrim yaratan bir isim olarak görülmenin yanında, kurduğu diğer şirketi Pixar ile bilgisayar animasyonunda yeni ufuklar açtı.

Jobs'un en önemli başarısı ise 2007'de piyasaya sürülen iPhone olarak gösteriliyor.

Piyasa değerinin 351 milyar dolar olduğu tahmin edilen Apple, dünyanın en büyük teknoloji şirketi. Sadece petrol şirketi Exxon Mobil'in değeri Apple'ınkinden daha fazla.