BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

SSK zararı mı uğratıldı?

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, SSK'nın ilaçta zarara uğratıldığını öne sürdü.

Abone ol

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatının değiştirilmesiyle SSK'nın zarara uğratıldığını öne sürerek, ''6 kalem ilaçta, 2004'te yaklaşık 8 trilyon lira olan harcama, 2005'te 100 trilyon liraya ulaşmıştır'' dedi.

Sami Tandoğdu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatının 11 Nisan 2005'te değiştirildiğini anımsattı. Tandoğdu, bu değişiklikle bu tarihten önce kısıtlamaya tabi olan bazı ilaçlar üzerindeki kısıtlamanın kaldırıldığını, sadece uzman doktorların yazabildiği ilaçların, bütün pratisyen hekimler tarafından da yazılabilmeye başlandığını ifade etti.

İlaçta kısıtlamaların kalkmasıyla SSK'nın aldığı ilaçların kullanım miktarında ve fiyatlarında değişiklikler olacağını ve bunun da yüklü bir zarara yol açacağını tespit ederek, durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na anlattığını kaydeden Tandoğdu, Bakana, bu konuda yazılı soru önergeleri verdiğini bildirdi.

Tandoğdu, önergelerinde ifade ettiği sakıncaların gerçekleştiğini belirterek, 6 kalem ilaçta, 2004'te yaklaşık 8 trilyon lira olan harcamanın, 2005'te 13 kat artarak, yaklaşık 100 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Bazı ilaç fiyatlarından örnekler de veren Tandoğdu, ''Pariet'' adlı ilacın 2004'te 400 kutu tüketildiğini ve bunun karşılığında SSK'nın harcamasının 19 bin 38 YTL olduğunu; 2005'te bu ilacın tüketiminin kutuda 207 kat artarak 82 bin 713'e, harcamada ise 262 kat artarak 4 milyon 994 bin 431 YTL'ye ulaştığını ifade etti.

-''BUNUN FATURASI AĞIR OLDU''-

CHP'li Tandoğdu, SSK'nın ilaç alımlarını, daha önce imalatçı ve ithalatçı fiyatı ya da depocu fiyatı üzerinden pazarlıklar yaparak bazen imalat fiyatının bile altında gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak, Aralık 2004'te imzalanan Kamu ilaç Alımı Protokolü ile SSK'nın bu politikasının ortadan kaldırılarak, SSK'lıların da eczanelerden ilaç almalarının yolunun açıldığını anımsatan Tandoğdu, ''Yaklaşık 40 milyon kişilik bir pazara kavuşan eczacılar, artan satışlardan,
vatandaşlar da azalan kuyruklardan memnun kaldı'' dedi. ''Ancak, şimdi görüyoruz ki bunun faturası Türkiye'ye çok ağır olmuştur, ilaç harcamaları katlanarak artmıştır'' diyen Tandoğdu, artan ilaç ve sağlık harcamalarının yükünün vatandaşın üzerine bineceğini, katkı paylarının artacağını, sağlık ve sosyal güvenlik primlerinin yükseleceğini, böylece ''paran kadar sağlık, paran kadar yaşam'' zihniyetinin gerçekleşeceğini söyledi. Tandoğdu, bir soru üzerine, sağlıkta tasarruf olamayacağını  vurguladı.