Anayasa Mahkemesi, SSK'ya ait taşınmazların ilgili bakanlıklara devrine ilişkin yasayı iptal etti
Abone olAnayasa Mahkemesi, 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun, SSK'nın mülkiyetindeki taşınmazların Hazine'ye tescil ve ilgili bakanlıklara tahsisini öngören hükmünü iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin, 5437 sayılı 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davanın esastan sonuçlandırıldığını kaydetti.
Anayasa Mahkemesi'nin, kanunun iptaline karar verdiği ancak yürürlüğünün durdurulması istemini reddettiği bazı hükümler şöyle:
"Kanunda yer alan taşıtlar, ancak çok acil ve zorunlu hallere münhasır olmak kaydıyla ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile edinilebilir.
Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait olup 237 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurumlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına ait taşıt sayısını azaltmak ve taşıt bakım-onarımı ile akaryakıt giderlerinde israfa yol açmamak amacıyla gerekli düzenlemeleri yapmaya, önlemleri almaya ve sınırlamalar getirmeye Maliye Bakanı'nın teklifi üzerine Başbakan; kamu görevlilerinden kimlerin resmi taşıtlar yerine ticari taşıtlardan yararlanacağına ve ticari taşıtlardan yararlanacaklara yapılacak ödemeler ile bunlara ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanı yetkilidir.
Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeler, fonlar, genel yönetim kapsamında olmamakla birlikte bu idare bütçelerinden yardım alan kamu idareleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri, bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerindeki ihtiyaç fazlası eşya ve levazımın tespiti ile bunların kuruluşlar arasında bedelsiz olarak devredilmesine veya tasfiye edilmesine ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı'nca düzenlenir. 3212 sayılı Kanun ile 3 Temmuz 2003 tarihli ve 4916 sayılı Kanunun 37. maddesi hükümleri saklıdır. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz."
"Fonlara ilişkin işlemler" başlığıyla düzenlenen 16. maddenin (a) fıkrası, kanun hükmünde kararnamelerle kurulmuş fonlar yönünden iptal edildi.
Kanunun kadroların kullanımını düzenleyen 23. maddesindeki genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçe kapsamındaki idarelere yapılacak atamalara ilişkin hüküm de Anayasa'ya aykırı bulundu.
Anayasa Mahkemesi, öğretim üyeleri dışındaki öğretim elemanları, Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre yapılacak atamalar hariç, göreve başladıkları yükseköğretim kurumunda en az üç yıl çalışmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kadrolara naklen atanamayacaklarına ilişkin hükmü de iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi, "Uluslararası kuruluşlara üyelik" başlığıyla düzenlenen 26'ncı maddenin (a) fıkrası ile "tedavi hizmetlerinin temini başlıklı" 28. maddeyi de iptal etti.
Anayasa Mahkemesi, kanunun "kısmen veya tamamen uygulanmayacak hükümler" başlıklı 32'nci maddesinin (a) fıkrasının 6 numaralı bendini de iptal etti. Aynı maddenin 7 numaralı bendi iptal edilirken, yürürlüğü de durduruldu.