Bosna savaşı sırasında BM korumasındaki Srebrenitsa kentinde Bosnalı Sırplar tarafından öldürülen 8 bin Boşnak için törenler düzenlendi. Törene katılan Sırbistan Başbakanı Vucic taşlandı.
Abone olSrebrenistsa katliamının kurbanları, katliamın 20. yıldönümünde düzenlenen törenlerle anılıyor.
Yugoslavya'nın parçalanmasına neden olan iç savaş sırasında 8 bin Boşnak yetişkin erkek ve çocuk Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürülmüştü.
Törene gelişinde yuhalanan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, törenden ayrılırken bazı kişiler tarafından taşlandı.
Anma törenlerine katılanlar arasında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Türkiye'den Başbakan Ahmet Davutoğlu da bulunuyor.
Davutoğlu, 'Boşnak Müslümanları öldürenler sadece insanları değil insan onurunu da öldürdüler. Buraya sadece 8 bin kurbanı anmak için değil, tüm insanlığı temsil ettiğimiz için gelmeliyiz. 8 bin kardeşimizi öldürenler hepimizi öldürdüler' dedi.
BM askerlerinin kontrolündeki Srebrenitsa kenti, Temmuz 1995'te Radko Mladiç liderliğindeki Bosnalı Sırp güçlere teslim edilmiş, Sırplar da erkekleri ayırarak katletmişti.
Clinton'dan 'savaşı bitirmekte geç kaldık' özrü
Srebrenitsa, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en büyük katliam olarak görülüyor.
Katliamı BM'nin tanıdığı soykırım olarak niteleme girişimleri Rusya tarafından engelleniyor.
Törenlere katılan ABD Başkanı Clinton, 'savaşı sona erdirmekte geç kaldıkları' için özür dilerken, ''Bir daha böyle ölüm tarlaları görmek istemiyorum'' dedi.
Clinton, Sırbistan Başbakanı Vucic'i de törenlere katıldığı için övdü.
Sırbistan Başbakanı'na taşlı saldırı
Vucic ise, yayınladığı açık mektupta, Sırbistan'ın bu 'korkunç suçu' tereddüte yer bırakmayacak bir şekilde kınadığını ve katliamda rol oynayanları yargı karşısına çıkarmaya devam edeceğini söyledi.
Tören alanına gelişinde yuhalanan Sırp başbakana tören sırasında tepkiler de arttı. Vucic'in kendisine yönelik taşlı ve şişeli saldırının ardından tören alanından ayrıldığı bildirildi.
Belgrad'da düzenlenmesi planlanan Srebrenista anma etkinlikleri ise, aşırı sağcı grupların saldırı tehdidi üzerine yasaklandı.
Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, kararın 'Sırbistan'ın tamamının huzur ve güvenliği' için alındığını söyledi.
Ancak anma etkinliklerini planlayanlardan Dusan Masic, 'skandal' olarak nitelediği kararın '2015'te Sırbistan'ın bulunduğu durumu' gösterdiğini söyledi.
Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şu ana kadar katliam nedeniyle 14 kişi hakkında mahkumiyet kararı verdi.
Bosnalı Sırpların komutanlarından Mladiç ile Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç hakkındaki davalar devam ediyor.