BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,48
ALTIN 2.999,14
HABER /  GÜNCEL

Spor, tüm dertelere deva!

'Hastayım' deyip bir kenara çekilmeyin. Çünkü spor hekimleri her rahatsızlık için ayrı egzersiz programı hazırlıyor. Doktorlar bel fıtığının üstünde özellikle duruyor.

Abone ol

Günümüzde spora duyulan ilginin artması, spor hekimliği branşının giderek daha fazla önem kazanmasına yol açıyor. Sporu doktor eşliğinde yapan insanlar ise bir yandan formunu koruyor bir yandan da pek çok sağlık sorununun önüne geçme imkanı buluyor. Memorial Hastanesi Spor Hekimliği Bölüm Sorumlusu Dr. Murat Beyaz'dan 'Sağlık için sağlıklı spor' önerilerini aldık.

Murat Bey sağlık için bilinçli spor nasıl olmalı?

Öncelikle spora bilinçli yaklaşmak gerekir. Yani sporu 'spor olsun' diye değil sağlıklı kalmak için yapmak gerekir. Bunun için de bazı bilimsel testlerden geçmek gerekiyor. Bizler spor hekimi olarak kişilere egzersiz yaptırarak, kalbinin egzersize sağlıklı yanıt verip vermediğine bakıyoruz. Aynı zamanda hangi egzersizlerin kişiye kilo verdirdiğini tespit ediyoruz.

Peki spor hekimliğinin amacı nedir?

Amacımız egzersiz yapmak isteyen kişilerin A'dan Z'ye tüm ihtiyaçlarına cevap vermek. Kişilere önce efor testi uygulayarak egzersiz esnasında sağlık açısından risk oluşturabilecek bir nokta olup olmadığını tespit ediyoruz. Bunun dışında tüketebildikleri maksimal oksijen miktarlarını tespit ediyoruz ki o bize kişinin kondisyon düzeyini gösteriyor. Aynı zamanda laktikasit diye adlandırdığımız yorgunluğu ortaya çıkaran kimyasal maddelerin hangi nabız ve efor yoğunluğunda oluştuğunu belirliyoruz.

Hastanenizde spor hekimliğine ait ayrı bir ünite var mı?

İstanbul Memorial Hastanesi'nde, bir üniversite kliniğinin spor hekimliği departmanında ne varsa bulunmakta. Ayrıca rehabilitasyon programımız var.

Bu programın amacı nedir?

İki amacı var: Eğitim ve egzersiz uygulamaları. Beslenme uzmanı, psikolog, spor hekimi, sosyal güvenlik uzmanları kişilere yardımcı oluyorlar. Kişilerin güven içinde kondisyonlarının geliştirilmesini sağlıyoruz.

Peki, hangi hastalıklarda hangi sporlar yapılmalı?

Günümüzde hastalar taburcu olmadan önce, ellerine bir egzersiz programı verilerek gönderilmekte ve belli periyodlarda hastanede ve dış dünyada sportif rehabilitasyon programlarına devam etmekteler. Hastalıkların yüzde 50'si kalp ve damar rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişiyor. Bu hastalara her gün tempolu bir ila iki saat arasında yürümesini öneriyoruz. Örneğin; bel fıtığı olan kişiler, bilinçsiz bir ağırlık çalışmasıyla bel fıtığı ataklarının artışına neden olabilir. Bu hastalara sırtüstü yüzmeyi öneriyoruz. Şeker hastalarında da egzersiz tıpkı ilaç gibi bir tedavi şeklidir. Şeker hastalığının tipine ve yoğunluğuna göre önerdiğimiz egzersiz programları farklı olmakta. Denge gerektiren sporları (aletli jimnastik gibi) öneriyoruz. Astım hastalarına kapalı mekanlarda yapılan sporları tavsiye ediyoruz. Yüzme de astımlılar için faydalı.

Değerli okurlarım, sağlıklı olmak bedenen, zihnen ve ruhen iyi ve tam olma halidir. Bu nedenle sağlığımızın en yakın dostu da spordur, unutmayalım.

İrtibat için: İstanbul Memorial Hastanesi: 0212 210 66 66- Spor Hekimi Dr. Murat Beyaz

AKŞAM