BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,32
ALTIN 3.015,76
HABER /  POLİTİKA  /  SP

SP'nin 4'lü ittifakı ne kadar oy getirir?

Namık Kemal Zeybek'in açıkladığı'lü ittifak SP'yi meclise taşımaya yetecek mi? İşte bu soruya ilginç biryanıt.

Abone ol

Eski Bakanlardan Yaşar Okuyan, Saadet Partisi lideri Erbakan'ın vefatından bir gün sonra CNN Türk'de katıldığı bir programda, "Erbakan vefat etmeseydi, bugün hastanede AK Parti'ye karşı oluşturulacak ittifak için girişimleri konuşacaktık" dedi.

Ardından da Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ise ani bir çıkışla 12 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi ittifak arayışlarına ilişkin, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Türkiye Partisi (TP) ve Demokrat Parti (DP) arasında ittifak görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı.

Peki Erbakan'ın vefatından önce hazırlıkları başladığı iddia edilen AK Parti karşıtı Saadet'li 4'lü ittifakın istenilen sonuca ulaşabilir mi? SP bünyesinde yapılması planlanan ittifak partiye yüzde 10'luk seçim barajını aştırabilecek mi?

Bu soruların yanıtını Haber 7 yazarlarından Osman Özsoy değerlendirdi.

"Türkiye 22 Temmuz 2007 seçimlerine giderken, memleketin en okumamış cahili bile, Meclis'e en fazla 3 partinin gireceğini görebiliyordu. Kahin olmaya gerek yoktu" diyen Özsoy, 12 Haziran'da da benzer bir tablonun çıkacağı görüşünde...

3 ay sonra 12 Haziran 2011'de yapılacak seçimde Meclis'e yine en fazla 3 partinin gireceğini, bırakın ülkemizdeki insanları, Kenya'da yaşayıp Türkiye ile uzaktan dumanla haberleşen kabileler bile biliyor artık.

Bu 3 partinin dışında sandığı sarsacağını iddia eden partiler ise, propaganda amacıyla araçlarla sağa sola giderken, hiç olmazsa depoya benzin koyacak kadar kendisine gaz verdikleri işadamlarından destek alabilmek için işin doğası gereği durumlarını biraz abartacaklar. Seçimi aldık, alıyoruz diyecekler. Destekçilerine gaz verecekler ki, araçlarına gaz koyabilecek kadar işleri yoluna koyabilsinler. Alışılagelmiş siyasette böyle olur bu işler. Dilenciye 50 kuruş verirken cennete giden yolu araladım moduna geçen insanlar, fani dünyanın kirlenmiş yollarından geçerken bir siyasi partiye 500 TL parayı başka hangi motivasyonla versinler.

Sözün kısası şu: Siyaset yapılacak kanallar azaldı...

Adaylar, 12 Haziran'da yapılacak seçimde AK Parti, CHP veya MHP'den aday olabilme şansı bulabilirse, seçilebilme şansları var. Olağanüstü bir durum olmazsa (hepimiz faniyiz, bu nedenle beklenmeyen ölümler, kıyametin kopması vs. gibi şartlar dışında) şu an görünen tablo bu.

Diğer partilerden aday olanların da kazandıracakları var ama, onlar da bu adaylar için afiş basan matbaacılar, seçim malzemesi üreten eşontiyoncular ve yaptıkları miting sırasında satış yapan işportacılar. Haliyle dinamik ekonomimiz için bu da bir kazanç.

Bu arada bir dost hatırlatması da yapalım. Bu 3 partinin dışında diğer partilere hizmet veren tüm esnaf vb. bütün işkollarına, hangi işi yapacak olurlarsa olsunlar, paralarını peşin almalarını öneririm. Yoksa 13 Haziran sabahı adayların 7 ced sülalesinden birine bile ulaşamazlar. Görmedim, duymadım, bilmiyorum sözcükleri en çok seçimin ertesi günü kullanılır bu ülkede. Bu konularla ilgili envai çeşit örneğe, konuyla ilgili kitaplarımızda yer verdik.

Gelelim istatistiki verilere...

Sayın Zeybek, böyle bir ittifakta daha baştan sıkıntı oluşturacak gereksiz bir açıklama da yaptı ve"Saadet'in Başbakan adayı da benim" dedi.

Lütfen öyle hemen gülmeyin. Bakanlık yapmış koca koca insan bunlar. Yalan söylüyorlar, sallıyorlar demek bize yakışmaz. Biz sayısal veriler üzerinden durumu izah etmeye çalışalım.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti %46.58, CHP %20.88, MHP %14.27, DP %5.42, Genç Parti %3.04, SP %2.34, BTP %0.52, HYP %0.51, İP %0.37 oy aldı.

Yukarıda ittifak yapacağı iddia edilen partilerden DP ve Saadet'in oy oranı toplamı 7,76. Buna BBP'nin yüzde 1'lik oyunu da ilave edersek en fazla yüzde 9'a karşılık gelir.

Şu anda ne Saadet'te Merhum Erbakan var, ne de BBP'de Merhum Yazıoğlu...

Her iki parti de ilk defa karizmatik liderinden yoksun girecek seçim atmosferine.