BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Sözleşmelilere sendika hakkı

Toplu görüşmelerdde sözleşmelilere sendika üyesi olma hakkı tanındı.

Abone ol

Hükümet ve memurlar arasında yapılan toplu görüşmelerin son turunda, 4/b ve 4/c statüsünde çalışan sözleşmeli kamu personelinin sendika üyesi olmasının önündeki engellerin kaldırılmasına karar verildi.


Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin önerisine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin destek verdi. Bu arada Şahin, özelleştirilen kurumlardan geçici olarak başka kurumlara 4/c statüsünde görevlendirilen 12 bin personele kadro verilmesi teklifini reddetti. Şahin, "Kadrolar sınavla veriliyor. Geçici olarak çalışan personele sınavsız kadro verilmesi sınavı kazanarak atananlara haksızlık olur" gerekçesini sundu. Altıncı turda hizmet kollarına ait taleplerin toplu görüşmeler sonrasına görüşülmesine karar verildi. Memurlara yapılacak zam oranı henüz toplantıda gündeme getirilmedi.


İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, toplu görüşmelerin altıncı ve son toplantısında, kamuda çalışan sözleşmeli personelin (4/b ve 4/c statüsünde çalışanlar) kadroya geçirilmesinin görüşülmesi sırasında, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci 4/b'li personele ilişkin talepleri gündeme getirdi. Kahveci, "4/b'leri de bir netliğe kavuşturalım. Bunlar sendika üyesi olamıyor. Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşünde sendika üyesi olamayacakları açıkça belirtilemiyor. Eğer kanun kamuda daimi surette çalışan personeli kapsıyor ise o zaman neden 4/b'leri kamunun asli işlerinde görevlendiriyorsunuz.

Oysa biliyoruz ki 657/4-b'nin kapsamı geçici süreli işlerde ve bazı özel mesleklere mahsus olmak üzere istihdam modeli içermektedir" dedi. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan söz aldı ve "4/b ile 4/c arasında farklılık vardır. 657'deki 4/b statüsünde görev yapanların geçici ifadesini kaldıralım. 4/b'lerin üye olmasını sağlayalım" önerisini getirdi. Araya giren Bakan Şahin, "Bak gördünüz mü çözüm bulduk. Niye hiddetleniyorsunuz?" sözleriyle hem ortamı yumuşattı hem de öneriye destek verdi. Toplantıda 4/c personelinin de sendika üyesi olması yönünde düzenleme yapılması benimsendi. 4/b ve 4/c'li personelle ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra bu personel de sendika üyesi olabilecek ve haklarını sendikalar aracılığıyla arayabilecek. Şu dakikalarda ise farklı istihdam şekillerinin ortadan kaldırılması, ve 4/b'lerin kadroya alınması konusu görüşülüyor.

Öte yandan Türkiye Kamu-Sen'in, özelleştirilen kurumlardan geçici olarak başka kurumlara 4/c statüsünde görevlendirilen 12 bin personele kadro verilmesi önerisi hükümet nezdinde kabul görmedi. Bakan Şahin, kadroların sınavla verildiğini, geçici olarak çalışan personele sınavsız kadro verilmesinin sınavı kazanarak atananlara haksızlık olacağını savunarak, 4/c'lere kadro verilmesini reddetti. Toplu görüşmelerde şu dakikalarda özelleştirilen kuruluşlarda çalışan personelin sorunlarıyla ilgili gündem maddesine geçildi. Özelleştirmelerden sorumlu Kamu İşveren Kurulu üyesi konuyla ilgili bilgiler veriyor. Bu gündem maddesinin ardından geçtiğimiz toplantıda yarım kalan, demokratik ve sendikal haklar konulu gündem maddesine geçilecek.


Bu arada özelleştirilen kuruluşların sorunları görüşülürken Bakan Şahin, "İsterseniz bütün sendika başkanlarına 5 dakika söz verelim. Bu konudaki görüşlerini aktarsınlar" önerisini dile getirdi. Ancak bu öneri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu tarafından olumsuz karşılandı. Bircan Akyıldız, zamanın kısıtlı olduğunu ifade ederek, bir an önce gündem maddelerine geçilmesini istedi. Bugünkü toplantıda gündeme getirileceği belirtilen hizmet kollarına ait talepler toplu görüşmeler sonrasına ertelendi. Hizmet kollarına ait 375 maddeden oluşan talepler toplu görüşmelerin ardından Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyonda görüşülecek. Görüşmelere sendika heyetinin yanı sıra ilgili kurumlardan da bir heyet çağırmak suretiyle kapsamlı değerlendirmeler yapılacak. Bu arada, memurların merakla bekledikleri zam oranlarına dair Bakan Şahin'den henüz bir açıklama gelmedi. Şahin'in zam oranını ilgili gündem maddesinin görüşülmesi esnasında dile getirmesi bekleniyor.