BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  POLİTİKA

Soylu'nun sindiremediği üç isim

DP eski lideri Süleyman Soylu üç isim verdi. Onlarla aynı safta olmak istemeyen Soylu, neden 'evet' dediğini anlattı.

Abone ol

İNTERNETNABER.COM- Referamdumda "hayır" ve "evet" cephesi arasındaki savaş giderek büyüyor.. Pakete "hayır" diyen Sabih Kanadoğlu, Hüsamettin Cindoruk ve Tansel Çölaşan'ın tam karşısında yer alan DP eski lideri Süleyman Soylu neden 'evet' diyeceğinin gerekçelerini sıraladı. 

Çölaşan'ın Menderes’in asıldığı 16-17 Eylül İçin ‘Bayram Günü’ ilan etmesini içine sindiremeyen Soylu, ayrıca 'hayır' cephesinin ekonomide yol açtığı zararın boyutlarına dikkat çekti.

DP Eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın sunduğu, Erkan Tan ile Başkent’ten programının konuğu oldu. Başlattığı referandumda ‘Evet’ kampanyası hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

"AYNI KEFEDE OLAMAM"

"Tansel Çölaşan ve Sabih Kanadoğlu ile nasıl aynı kefede olurum?" diye soru soran Soylu, “1960’ta 145. madde olsaydı, darbeyi aklından geçirenler olsaydı, savcı onları getirme hak ve hukukuna sahip olsaydı; siyasi cinayetler, ahlaksızlıklar olmazdı. Tansel Çölaşan, 16-17 Eylül İçin bayram günü olmalı dedi. Bunu Yüksek Yargı mensubu biri söyledi. Evrensel normlarla hareket edilebilseydi böyle olmazdı. Sayın Cindoruk ile aynı görüşte değiliz. Biz evet vermeliyiz yoksa bu kurallar kaos ve sıkıntı getirir.” şeklinde konuştu.

"REFERANDUM VE SEÇİM FARKLI"

“Hayır dersek tarih bizi affetmez” diyen Soylu, referamdumla seçimin ayrı olduğunu belirterek "Referandumda evet demek, Ak Parti’ye evet demek değildir. Millete itimat edin. Bu millet elma ile armudu ayırt edebiliyor” dedi.

"HAYIRCILARIN FATURASI 480 MİLYAR DOLAR"

Soylu Anayasa değişikliğinin ekonomik boyutuna dikkat çekti. Vesayetin sadece siyaset üzerinde olmadığına değinen Soylu, ortaya çıkan zararın faturasının banka hortumlamalarıyla birlikte 480 milyar dolara dayandığını savunarak şunları söyledi:

"1995’te iç borç; 20-22 milyar $. Türk Telekom satışa çıktı, piyasa sulanmamıştı. Sadece hat ve abone satışı 1500$’dı. Hayırcılar, konuyu mahkemelere götürdü. İstemezükçüler, ortalığı karıştırdı. Vesayet sistemi onların dediğini yaptı. Türk Telekom 11 yıl sonra 6.5 milyar$’a satıldı. Ancak o kadar para etti. İşte vesayet sistemi her zaman böyle çalıştı. Milli iradenin kararlarını ezmek ve yok etmek görevini yerine getirdi.”

VESAYET SİSTEMİ

Yakın siyasi tarihteki vesayetin dayattığı tarihlere dikkat çeken Soylu,
1960’ta darbe olduğunda, vesayet sistemi geldi. 1971, 1980, 28 Şubat, 27 Nisan bu vesayet sistemi kurallarına dayatıldı. 1961, 1982 Anayasaları, bu vesayet sistemi kurumunun üzerine kuruldu” dedi.

GEÇMİŞTE NELERE "HAYIR" DEDİLER?

Hayır diyenlerin geçmişte Seyhan barajına da karşı çıktığını hatırlatan Soylu, bugün o barajın Çukurova'yı suladığını kaydetti. Geçmişte hayır yüzünden yapılamayan ve geç hizmete giren projeleri bir bir sıraladı:

"1965-1967 arası Nükleer Santraller kurulacaktı. Temelini yeni atıyoruz. 1963- 1964 yıllarında Boğaziçi Köprüsü hizmete açılacaktı. Almanya 1955’te açılmasını istedi. Türkler, Almanya’ya işçi olarak çalışmaya gideceklerdi. Bizim insanımız, Türkiye’ye hiçbir katkısı olmadan 1960’tan sonra gitti. Boğaziçi Köprüsü’nün yapılması, Türkiye’yi ciddi bir boyuta taşıdı.”

AK PARTİ GEMİSİNE SU MU TAŞIYOR?

Ak Parti’nin gemisine su taşıyorlar eleştirilerine cevap veren Soylu, parti için 300000 km yol kat ettiklerini hatırlatarak, "Biz Demokrat Parti’nin durduğu demokrasi, özgürlük, çağdaşlık ve yenilikçiliği Türk insanına göstereceğiz. Dünya ile yarışıyoruz.” dedi.

"YENİ BİR ANAYASA İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Kısmi Anayasa değişikliğinin yeni bir Anayasa için önemli bir adım teşkil edeceğinin altını çizen Soylu, seçmeni "evet" vermeye çağırarak sözlerini şöyle tamamladı:

“27 yıl DP de görev yaptım. Ben Anadolu’yu gezerken siz niye meclise girmediniz diye sordular hep. Ben idealist bir siyasetçiyim. Temel hak ve özgürlüklerin olduğu, bireyin en güçlü olduğu, devletin yeniden yapılandığı bir seçim kanunu yapıldı. Anayasa değişikliği için önemli bir adımdır bu. 12 Eylül referandumuna Evet dersek yeni Anayasa yapma hakkı doğacak. Yeni siyasi kurallar olacak. İnsanlar rahat edecek” dedi.