BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA

Soyludan enflasyon eleştirisi

Enflasyon oranları açıklandı ama muhalefet gidişattan memnun değil. DP lideri Soylu ekonomi politikalarını eleştirdi.

Abone ol

Fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması, geleceğe yönelik belirsizlikleri ortadan kaldırıp, rasyonel bir şekilde tüketim, yatırım ve üretim kararlarının alınmasına neden olacağından, dengeli bir ekonomik büyüme ve ülke refahının artmasını da beraberinde getirecektir.

Dolayısıyla ülkemiz ekonomisinin gidişatını izlediğimiz önemli göstergelerden biri enflasyon oranlarıdır. Dün açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarının düşük çıkması bazı çevrelerce “sürpriz” olarak ele alınsa da enflasyonda henüz kalıcı bir fiyat istikrarının sağlanamadığı bir gerçektir.

Ağustos ayı yıllık enflasyonunun ÜFE’de %14,67’ye, TÜFE’de %11,77’ye düşmesi ilk bakışta olumlu bir gelişme görünümü sergiliyor. Ancak, özel kapsamlı TÜFE göstergesi olan I endeksinin 2008 yılında yükseliş trendinin devam etmesi fiyat istikrarının çok uzağında olduğumuzu göstermektedir. Bir başka ifade ile çekirdek enflasyonun %7’den %7,11’e yükselmesi henüz enflasyonun düşüş trendine girmediğini açık olarak ifade etmektedir. I endeksi en dar kapsamlı gösterge olduğundan gelişim trendinin olumsuz görünümü, hükümetin enflasyonda mücadele etmede Merkez Bankası’na yardımcı olmadığını da göstermektedir.

AKP hükümeti ‘enflasyonu düşürme görevi Merkez Bankası’nın’ diyerek, her zamanki yönetim anlayışı ile sorumluluktan kaçmaya çalışsa da, hükümetin fiyat istikrarının kalıcılığının sağlanmasında önemli rolü vardır. Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikasına hükümet sıkı mali politika ile destek olmazsa, enflasyonun düşürülmesinde başarı olasılığı ortadan kalkacaktır. Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için hükümetin kamu harcamalarına acilen disiplin getirmesi gerekmektedir.

Ağustos ayı yıllık enflasyonundaki düşüşün kalıcı olmadığı açıktır. Temmuz ayından bu yana dünya piyasalarındaki emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüş Ağustos ayı ÜFE oranını düşürücü etki yaratsa da, ileriki dönemlerde aynı gelişimin olacağı şüphelidir. Ağustos ayı TÜFE’deki küçük de olsa gerçekleşen düşme eğiliminin Eylül ayında tersine döneceği beklenmektedir. Eylül ayında yaz mevsiminin fiyatları düşürücü mevsimsel etkisi azalacaktır. Ayrıca Eylül ayında okulların açılıyor olmasının yanı sıra Ramazan ayı olması iç talebi canlandıracağından enflasyonda yukarı yönlü ivmelenme tekrar gözlemlenecektir.

Bu bağlamda hükümetin gelişmiş ülkeler seviyesine ülkemizi çıkarmak istiyorsa yapması gereken görev çok açıktır. İstikrarlı ve kalıcı ekonomik büyüme için enflasyon yapısal bozukluğunu düzeltecek mali politika tedbirlerini mutlaka alması gerekmektedir.
Ekonominin işleyişinde önemli aktörlerden olan Merkez Bankası’nı yıpratıcı konuşma ve davranışlardan kaçınıp, işbirliği ve dayanışma içinde piyasalara güven verecek sorumlu yönetim anlayışını acilen uygulaması zorunludur. Ancak bu şekilde sorumlu ve güvenilir yönetim anlayışı ile halkımızın refah seviyesini yükseltmek mümkündür.