AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon'a yapılacak yatırımları anlattı.
Abone olAK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon’un bütün dinamikleriyle geleceğini oluşturmaya çalışan, çok anlamlı bir süreçten geçtiğini belirterek, “Eğer bu süreci ıskalarsak, rekabet ettiği diğer şehirler açısından ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacağı anlamını taşır” dedi.
Soylu, seçim gezileri kapsamında AK Parti Dernekpazarı ve Çaykara İlçe Başkanlıklarının düzenlemiş olduğu programlara katıldı.
İlk olarak Dernekpazarı ilçe yönetimi ve vatandaşlarla kahvaltı yaptı, ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Dernekpazarı programının ardından ise Çaykara'ya geçerek ilçede vatandaşlarla merkez çay bahçesinde sohbet etti. Çambaşı mahallesi, Taşkıran mahallelerini ziyaret etti. Günün son programında ise Uzungöl'e çıkarak burada vatandaşla sohbet ederek istek ve taleplerini aldı, 1 Kasım seçimleri için vatandaştan destek istedi.
Soylu yaptığı konuşmada şehirlerin ve şehirlerin insan hayatına dokunuşunun genellikle günlük değerlendirmeler üzerinden tartışıldığına dikkati çekerek, “Oysa her insanın her mesleğin şehir tasviri farklıdır. Ben şehirleri canlı varlıklara benzetirim. Karakterleri, genleri, kökenleri, öğrettikleri ve öğrendikleri vardır” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin çeşitli şehirlerinin yanı sıra Trabzon’un özelliklerine ilişkin düşüncelerini de katılımcılarla paylaşan Soylu, “Trabzon şehirlerin efendisi olduğu kadar, bir ahenk, uyum şehridir. Karadenizliye belki de çok uymayan bir cümledir ama Trabzon’un içinde kendine ait bir uyum ve kendine ait bir ahenk var” diye konuştu.
Soylu, şehrin tarihsel rolünün devam ettirilmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bu şehrin tarihsel rolünde ticaret, kültür, başlık yani başkentlik, insan eğitmek, lider çıkartmak ve cazibe merkezi olmak var. Bir yandan ticaretini yapabilen, bir taraftan özgüveni yüksek, bir taraftan kültürü ve sanatı sanki yokmuş gibi gözüken ama derinlikleri itibariyle yoğun bir kültür ve sanat içinde olan ve bununla birlikte tarihin emanetlerinin tamamının bulunduğu bir şehir. Modern İpekyolu ile kucak kucağa bir şehir. Bir eli Kafkasya’da, bir eli Ortadoğu’da, bir eli de Avrupa’da olan bir şehir. Bu şehre önermek de zor, önerdiğini yerine getirmekte ısrar etmek de zor.”
Trabzon’un bütün dinamikleriyle geleceğini oluşturmaya çalışan çok anlamlı bir süreçten geçtiğini anlatan Soylu, şunları kaydetti:
“Eğer bu süreci ıskalarsak, rekabet ettiği diğer şehirler açısından ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacağı anlamını taşır. Bu küreselleşmenin getirdiği mecburi bir sonuçtur. Sizden istifade ederler ama sizi büyütmezler. Oysa biz, bizden istifada edilsin istiyoruz hem de büyümek istiyoruz. Şehir kendi stratejisini ve fonksiyonunu en iyi şekilde kullanabilir, kullandırtırlar da ama sömürürler. Onun için Trabzon’un bu dönem içinde, bu hızlı dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurması gerekir. Belki şehir hastanesi potansiyeli, tren yolu o açıdan önemlidir. Güney Çevre Yolu dediğimiz 35-40 dakikada Giresun ile Trabzon sınırını bir araya getirebilecek yolun transit olarak geçmesi, şehrin dokusunun biraz daha muhafaza edilmesi, daha doğrusu kentin kültürünü, yaşamını biraz daha karmaşıklıktan kurtulması açısından önemlidir.”
TRABZON'A İKİNCİ HAVALİMANINA İHTİYAÇ VAR
Soylu, Yavuz Selim Stadı ile Hüseyin Avni Aker Stadı’nın gelecekteki durumuna ilişkin de fikirlerini dile getirerek, Trabzon’da ikinci havalimanına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yaylalardaki yapılar ile ilçelerdeki bazı kamu binalarının çok kötü olduğuna işaret eden Soylu, “Ben, ‘yaylalarımıza ev yapamıyoruz’ diyenlere sitem ediyorum. Hayır, yapma hakkınız var ama o kadar kötü binalar yapıyorsunuz ki… 50 yıl önce buralar size böyle miras olarak bırakılmadı. Politik olarak orada bir popülizm ortaya koymaktan ziyade, toplumsal olarak görevlerimizi dönem dönem yerine getirmekle mükellefiz. Şehrin paydaşları olarak sporun, turizmin, ticaretin ve tam anlamıyla sağlığın oluşabildiği bir atmosferi hep beraber geliştirmekle sorumluyuz” dedi.
Soylu, şehir için düşündükleri ve daha önce açıkladıkları projelerin altyapısı için 3,5 ayda çalışmalar yaptıklarını belirterek, “En azından fizibilitelerini oluşturduk. İnanıyorum ki bunların önemli bir bölümüyle bütünleştiğimiz anda Trabzon’la ilgili adımlarımızı çok daha iyi atabiliriz. Bunlar tabii ki sanatsal yapılardır bir de onun ruhu var, ruhunu da hep beraber yerleştirmek temel görevimizdir” diye konuştu.
TRANSİT YOL İNŞAASI
Soylu Trabzon'a yapılacak yatırımlar ile ilgili de şunları kaydetti:
"Trabzon ve Dernekpazarı ile ilgili projelerimiz aynı şekilde devam edecek. Niye 2. Havalimanı istiyoruz. Trabzon'a 400 bin Körfez turisti geliyor, İran'dan turistler geliyor. Batı'dan Avrupa'dan geliyor. Trabzon bir turizm şehri olacak. İran'da amborga kalktı. Göreceksiniz Trazon Limanı bunu 3.5 ay 4 ay önce niçin söylüyorsunuz diye soruyordular bize, İşte İran'daki amborga kalkıyor, Trabzon Limanı sadece Trabzon'un ve Karadeniz'in değil, Asya'nın ticaret açısından en önemli limanlarından birisi haline gelecek. Bir taraftan da 2. Devlet Üniversitesini Akçaabat'ta açacağız. Şehir Hastanesi diyoruz, bölgenin en önemli tüm branşları olan bir şehir hastanesini inşallah Trabzon'da Akyazı Statının oraya hep birlikte yapacağız. Bizim Karadeniz'in gözbebeği bir şehir hastanesi olacak. Trabzon'u cazibe merkezi haline getirecek projeleri nasıl 13 yıldır başarıı bir şekilde gerçekleştriyorsak bundan sonra da aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Yine bunun ötesinde Rize sınırından Giresun sınırına kadar 40 dakikada bu yolu alabilecek bir transit yolu bir Güney Çevre Yolunu inşallah Trabzon'da hep birlikte harekete geçireceğiz. Trazon ticaret şehri olacak dedim. Erzurum'dan gelen yükleri yolcu taşıyabilecek hızlı trenleri ortaya koyabilecek bir yolu da yapmış olacağız. Trabzon'umuza Karadeniz Bölgemize, Trabzon'da önümüze 4 yılda büyük yatırımların altına imza atacağız.
DERNEKPAZARINA MÜJDE...
Dernekpazarı için biraz önce TOKİ Başkanımız ile görüştüm. Hepinize selamı var. Afet konutlarımızın ihalesini hemen çıkıyorlar. Üç gün önce de İç İşleri Bakanımzı ile konuştum, yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile konuştum. En geç Pazartesi Emniyet binası pojesini onaylıyorlar, en yakın zamanda ihaleye çıkacak. Kaymakamlık binası bir taraftan afet konutları bir taraftan Emniyet Müdürlüğü binasını en kısa zamanda burada harekete geçirecek adımları attık, bu 3.5 ayda oluşturduk, 4 katlı Dernekpazarı'na yakışır bir hükümet konağını yapacağız.
Yaylarımız yollarımızı yapacağız ama sizden bir istirhamım var, ne olur yayalalardaki evlerimiz eski mimarimize göre yapalım, beton arma evlerden kaçınalım.Ormanlık alanlar için de eski orman tapusu olanların her birine Anayasa değişikliği yapılmadan eski orman tapusu olanlara hemen iktidara geldikten sonra yapacağımız projelendirmelerle 50 yıllığına sahiplerine vereceğiz.