Fransa Ulusal Meclisi', 'Soykırım'ı inkara ceza öngören yasa tasarısını görüşmeye başladı.
Abone olİNTERNETHABER- Fransa Ulusal Meclisi, Türkiye'nin tüm uyarılarına karşın 'Soykırımı İnkar Yasası'nı görüştü.
İki maddelik tasarı Meclis'teki oylama sonrası oy çokluğu ile kabul edildi. 577 kişilik Fransa Parlementosu'nda oylamaya 51 vekil katıldı. Katılanlardan 45'i 'evet', 6'sı ise 'hayır' oyu verdi.
FRANSIZ GAZETEDEN PARLEMENTOYA UYARI... TIKLAYIN
FRANSIZ BAKAN BİN PİŞMAN OLDU... TIKLAYIN
Paris'te başlayan görüşmelerde ilk sözü tasarıyı hazırlayan Fransız Milletvekili Valerie Boyer oldu.
Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye'nin yasanın geçmesi durumunda yaptırım kararı alma hazırlığında olmasına ayıran Boyer, "Türkiye, Ermeni Soykırımı'nı kabul etmezse bu yasa daha da ileri götürülebilir" dedi.
VALERİE BOYER KİMDİR? TIKLAYIN
Boyer'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:
SARKOZY MECLİS'TE YOK |
Meclis'teki görüşmelere Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy katılmadı. Sarkozy'nin şu sıralarda Fransız Adalet Bakanı'yla birlikte 'uyuşturucuyla mücadele' yasasını görüştüğü öğrenildi. KATILIM AZ 577 koltuklu Fransa Meclisi'ndeki düşük katılım ise dikkatlerden kaçmadı. Kritik oturum, 577 milletvekilinden 41'inin katılımıyla açıldı. Meclis'teki oylamaya ise ylamaya 51 milletvekili katıldı. |
Bu yasa teklifini iki maddesi var. Bu metin içinde gerekli cezai yaptırımlar öngörülüyor. Soykırım kurbanları da ele alınıyor. Bu bağlamda, soykırım suçlarının tartışmaya açılmasına 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.
TÜRKİYE KARŞITI BİR YASA DEĞİL
Bizim topraklarımızda yasalarımızla tanıdığımız soykırımı inkar eden vatandaşlarımıza ilişkin bir yasadan bahsediyoruz. Türkiye'ye karşı bir yasadan bahsetmiyoruz.
İÇİŞLERİMİZE MÜDAHALE EDİLİYOR
Ancak, Türkiye Ermeni Soykırımı'nı kabul etmezse, bu yasanın daha da ileri götürülmesi gündeme gelebilir. Bu yasanın gündeme gelmesinden sonra bazı ülkelerden bize yönelik baskılar arttı. Biz böyle bir baskı altında yasama yapmayacağız. Cumhuriyetimiz'in içişlerine ciddi bir müdahale sözkonusudur. Ekonomik yaptırımlardan bahsedilmektedir.
Dost olan büyük Türkiye'yle bu tehditler bağdaşmamaktadır. Bu tasarı hiçbir ülkeye karşı alınmış bir adım değildir. Bu tür yasaları oylayan hiçbir ülke Türkiye'yle ticari ilişkileri baskı altına almamıştır.
FRANSA'DAKİ TÜRKLER AYAKTA |
Ermeni soykırımına inkar edenler için hazırlanan yasa tasarısı Paris'te Türkler'i ayağa kaldırdı HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN |
TİCARET HACMİ BÜYÜK
Fransa ile Türikye arasında çok ciddi bir ticari hacim sözkonusudur. Ancak artık Türkiye, tarihte yaşanaları farklı yorumlayanlara bakmalıdır. Malum ülke Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Fransız'da örgüt üyesi olarak böyle bir yaptırımı uygulamamalıdır.
ERMENİLER'E HAKARET EDİLİYOR
Fransa'da Ermeni kökenli 600 bin vatandaş yaşamaktadır ve Fransa'ya bağlılıklarını göstermişlerdir. Son 10 yıldır Fransa'ya bakacak olursak, özellikle internet ortamında. Fransızca Ermeni Soykırımı Kurbanları'na yönelik hakaretlerin yer aldığı çok sayıda yazı ve eylem görülmektedir. Ermeniler'in bu katlanılamaz hakaretlere maruz kalmalarını Fransa'nın dikkatine sunuyorum. Soykırımın reddini cezaya bağlamak son derece normaldir. Fransa'nın soykırımı resmen tanımasıyla bu büyük adım zaten atılmıştır.
1915'te techir edilen, katliama tabi tutulanların anıları adına, onların çocukları için insan hakları savunucusu olduğumuzu göstermemiz gerekir.
SARKOZY'NİN BAKANI TASARIYA KARŞI ÇIKMADI
Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu.
Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerinin iradesine bıraktı. Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier de yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi.
Yasa teklifi, konuşmaların ardından oylanacak. "Yasalarca kabul edilmiş soykırımların inkârını" yasaklayan ve bu suçu işleyenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngören yasa tasarısı için mecliste salt çoğunluk aranacak. Yani oylamaya üç kişi de katılsa ikisinin oyu karar çıkması için yeterli olacak.
5 SORUDA SKANDAL YASA |
Fransa Ulusal Meclisi', 'Soykırım'ı inkara ceza öngören yasa tasarısı görüşülmeye başlandı.Bu yasa neleri kapsıyor? İşte 5 soruda inkar yasası... HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN |
GEÇERSE SENATOYA GİDECEK
Yasa tasarısı, meclisten geçmesi halinde senatoya gidecek.
Tasarı senatoya geldiğinde 'değişiklik önergesi verilmeden' geçerse yasalaşabilecek. Değişiklik önergesi verilirse yeniden ulusal mecliste ele alınacak. Parlamento, yasayı görüştüğü akşam, 9 Ocak'a kadar sürecek Noel tatiline girecek. Bu tarihte parlamentodan geçen yasa senatoya sevk edilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle her iki meclis de 22 Şubat'ta yeniden tatile girecek. Yasa bu tarihe kadar yetişmezse kadük (geçersiz) kalacak.
PRENSİP OLARAK DESTEKLEMEYECEKLER
Sosyalist Parti ve Komünist Parti milletvekillerinin çoğunluğu, tartışmalı yasa teklifini "prensip olarak" desteklemeyeceklerini açıkladı. Tasarıya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidar partisi UMP içinden de tepkiler var. Buna karşın yasa tasarısının, parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı. Fransa, sözde "Ermeni soykırımı"nı 2001 yılında resmen kabul etmişti.
HAYIR OYU VERECEĞİZ
Genel kurulda söz alan Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, ''parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını'' belirterek, ''teklife hayır oyu vereceğini'' söyledi.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Fransız milletvekili, ''yasa teklifinin Fransız anayasasına aykırı olduğu'' görüşünü dile getirdi.
Michel Diefenbacher, bu teklifin yasalaşması ve daha sonra yapılacak itirazla konunun anayasa mahkemesine gelmesi halinde, 2001 yılında kabul edilen yasanın da iptalinin gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, ''Bu yasa teklifi Ermenilere de zarar verecek'' diye konuştu.
HRANT DİNK'İ HATIRLATTI
Fransa'daki Ermeni Lobisi'nin önemli isimlerinden Patrick Deveciyan'da Meclis'teki oturumda bir konuşma yaptı.
"Hrant Dink'i düşünüyorum. Ermeni asıllı Türk gazeteci. Kendisi Ermeni soykırımının tanınması için mücadele veriyordu. Çok karanlık bir şekilde öldürüldü. Türkiye, aslında Ermeni soykırımını tanımıştır. 1919 yılında Atatürk öncesi dönemde bir takım yargılamalar oldu ve soykırımı gerçekleştirenler yargılandı. Türkiye kendi tarihini inkar ediyor."