BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,52
ALTIN 3.029,82
HABER /  GÜNCEL

Soykırım kararında Türk vekillerin etkisi

Parlamentodan 1 oy farkla geçen tasarıda ikisi de Türkiye kökenli İsveç milletvekilinin etkisi hala konuşuluyor.

Abone ol

Gülan Avcı ve Mehmet Kaplan... İkisi de Türkiye kökenli İsveç milletvekili. Dün oylanan Ermeni tasarısı iddialarının kabul edilmesinde belirleyici oldular. Parlamentodan 1 oy farkla geçen tasarıda Kürt kökenli vekilin partisinin kararına rağmen "evet" oyu kullanması, tasarıya karşı çıkan Mehmet Kaplan'ın ise partisinin grup kararına uyarak oy vermemesi belirleyici unsur oldu.

Oylama sonrası PKK'ya yakın Fırat News ajansına konuşan Halk Partisi'nin Kürt kökenli parlamenteri Van doğumlu. Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesi için partisinin görüşü aksine 'evet' oyu kullandığını söyledi.

Türkiye'de Kürtlerin de soykırımı tehdidiyle yüz yüze olduğunu belirten Gulan, ''İsveç parlamentosunda soykırımın kabul edilmesi çok önemli. Oyumun belirleyici olduğunu biliyorum. Bu gerekliydi. Çünkü Türkiye'nin geçmişiyle tarihinde yaptığı soykırımları ve katliamları artık kabul etmesi gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesi Türkiye'yi soykırımcı olarak görüyor." diye konuştu.

KAPLAN, HAYIR OYU ÇAĞRISI YAPMIŞTI

İsveç Parlamentosu'nun Türk asıllı Yeşiller Partili milletvekili Mehmet Kaplan oylama öncesi yaptığı açıklamalarda tasarıya "hayır" oyu kullanılmasını istemişti. Mehmet Kaplan, tasarıların meclisten geçmesine ihtimal vermediğinin altını çizerek iddialara tepki göstermişti: "İsveç'te şu an Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asurîler, Ermeniler bir arada ve kardeşçe yaşıyorlar, 30-40 yıldır da bu böyle devam ediyor. Bu tür yasa teklifleriyle ancak bu toplum içine nifak tohumları ekilmiş olur. Bence bütün bunlar yanlış yaklaşımlar." diye konuşmuştu.

Mehmet Kaplan dünkü oylama sırasında tıpkı Gulan Avcı gibi tasarının kabul edilip edilmemesinde yaptığı tercihle belirleyici oldu. Türk asılı Yeşiller Milletvekili Mehmet Kaplan tasarı aleyhinde konuşmasına rağmen partisinin aldığı karar nedeniyle oylamaya katılamayınca tasarı bir oy farkla kabul edildi.

Zaman