Kredi kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçilmesi ile sahtecilik azalacak.
Abone olKredi kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçilmesinin ardından, geçen yıl 17,6 milyon dolara ulaşan kredi kartlarıyla yapılan sahtecilik ve dolandırıcılığın maddi boyutunda yüzde 20-30'luk azalma bekleniyor.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, yaptığı açıklamada, sahtecilik ve dolandırıcılığın boyutunun 2000'de 4 milyon dolar, 2001'de 4,7 milyon dolar, 2002'de 5 milyon dolar, 2003'te 16,4 milyon dolar, 2004'te 16,6 milyon dolar olduğuna işaret etti.
Özinal, Bu rakam geçen yıl 17,6 milyon dolara (23,5 milyon YTL) ulaşmıştı. Avrupa'da on binde 7'ler civarındaki oran, bizde on binde 4'lerde. Dolayısıyla Türkiye'de bu oran çok kritik bir noktada değil ve ortalamaların altında dedi.
Kredi kartındaki sahtecilik ve dolandırıcılığın maddi boyutunun 2002'den 2003'e geçildiğinde 3 katına yakın arttığını belirten Özinal, chip & pin uygulamasına geçilmemiş olsaydı önümüzdeki yıllarda 30-40 milyon dolarlık kaybın rahatlıkla görülebilme riski bulunduğunu söyledi.
Sertaç Özinal, uygulamanın etkilerinin özellikle 2007 başından itibaren görüleceğini vurgulayarak, Chip & pin sürecinin tamamlanmasıyla sahtecilik ve dolandırıcılıktaki maddi boyutta yüzde 20-30 azalma bekliyoruz dedi.
ŞİFRE PAYLAŞILDIĞINDA KREDİ KARTI VERİLMİŞ GİBİ OLUR
BKM Genel Müdürü Özinal, 1 Nisan'da başlayacak chip & pin uygulamasının ardından geçişte yüzde 100'lük uyumun 2007 sonunda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.
Chip & pin uygulamasıyla müşterilerin özel şifrelerini kimseyle paylaşmamaları gerektiğine dikkat çeken Özinal, Tek güvenlik unsuru şifre. Kişi, şifreyi biriyle paylaştığında kredi kartını başkasına vermiş gibi olur. Örneğin restoranda kartınızı verdiğiniz zaman garsonun POS'u yanınıza kadar getirmesi gerekiyor şeklinde konuştu.
Özinal, internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenliğine yönelik de BKM'nin Master Card ve Visa uygulamalarına paralel çalışmaları bulunduğunu kaydederek, destekleyici nitelikteki önlemlere ilişkin bu sistemin de birkaç ay içinde devreye gireceğini söyledi.
Tasarruf sağlamak ve verimliliği artırmak için ortak POS cihazı kullanımına yönelik çalışmalarla ilgili olarak da Özinal, bu konudaki ikili anlaşmaları BKM üzerinden daha geniş platforma yaymak için proje yürüttüklerini ve buna ilişkin yazılımın tamamlamasına paralel somut örneklerin 2006 yılı içinde görüleceğini bildirdi.
Sertaç Özinal, Türkiye'de şu anda yaklaşık 700 bin işyerinde kullanılan 1 milyon 250 bin adet POS cihazı bulunduğuna işaret ederek, Ortak POS kullanımı ile POS sayısı en az yüzde 30-40 azalacaktır. Bu, uzun vadede 100 milyonlarca dolarlık tasarruf anlamına gelir dedi.