BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,81
ALTIN 2.967,70
HABER /  GÜNCEL

Sosyla medya narsist yapıyor

Sosyal medyanın insanları narsist yaptığını savunan “Sosyal Medya Savaşları” Kitabı Yazarı Ümit Sanlav, “Facebook, ‘sosyal bir ayna’dır, Twi...

Abone ol

Sosyal medyanın insanları narsist yaptığını savunan “Sosyal Medya Savaşları” Kitabı Yazarı Ümit Sanlav, “Facebook, ‘sosyal bir ayna’dır, Twitter, ‘sosyal bir megafon’dur” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Basın Danışmanı Ümit Sanlav, ‘Sosyal Medya Savaşları’ isimli kitabında ele aldığı ‘Sosyal Medya’ konusunu bilgileri doğrultusunda ve araştırmalar üzerinden kitleler üzerindeki etkisini ele aldı.
Yapılan araştırmaların göre sosyal ağların insanları giderek asosyalleştirdiğini ifade eden Sanlav, sosyal medyanın kişide utanma duygusunu yok ettiğini ve insanlarda narsisizm gibi birçok farklı psikolojik etki ortaya çıkardığını belirtti. Facebook’u “sosyal bir ayna”, Twitter’ı “sosyal bir megafon” olarak nitelendiren Sanlav, sosyal ağların bireyin yaşam kalitesi etkilediğini savunuyor.

“SOSYAL MEDYA, KULLANICILARINI NARSİST Mİ YAPIYOR?”
Sosyal medya kullanıcılarının dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Sanlav, “Sadece sosyal paylaşım ve dijital iletişimden ibaret olmadığı net bir şekilde anlaşılan sosyal medya; uygulamaları, kişilerin ruhsal durumlarına ve karakter tiplerine de etki ediyor. Sosyal medya, kullanıcıların bastırdıkları bazı mizaci özelliklerinin daha çok ortaya çıkmasına yol açtığı gibi, toplumların DNA’sını da zamanla değiştiriyor” diye konuştu.

“AMAÇ KENDİNİ ÜSTÜN GÖSTERMEK OLMAMALI”
Araştırmalar üzerinden sosyal medyayı ele alan Ümit Sanlav, Best ComputerScienceSchools‘un son araştırması, sosyal medyanın karakterimize etkisini başka bir açıdan ele alıyor ve sosyal ağların bizi narsist varlıklara dönüştürdüğünü iddia ediyor ve sosyal medyanın kişileri sadece kendini düşünen, başkalarının onun hakkında ne düşündüğüne takıntılı insanlar haline getirdiği tezini savunuyor” dedi.
Araştırmada Facebook kullanım sıklığı ile narsisizm kişilik özelliklerinin ortaya çıkmasında doğru orantılı olduğunu söyleyen Sanlav, “Araştırmada en yoğun narsist özellikler taşıyan kullanıcıların daha sık durum güncellemesi yaptığını, daha çok kendilerinin başrolde olduğu fotoğraflar paylaştığını ve kendilerini üstün göstermek için özlü söz ve mottolar paylaşmaya daha yatkın olduğunu belirtiyor. “Selfie”lerin son dönemde bu kadar popüler olması da bu örnekleri destekler nitelikte. Ayrıca geçen sene gerçekleşen boşanmalarının üçte birinde Facebook’un bir sebep olarak yer alması da çok ilginç bir ayrıntı” şeklinde konuştu.

“DİĞER KULLANICILAR KÜÇÜMSENMEMELİ”
“Facebook’a benzer olarak Twitter kullanım sıklığı ile de kişilerde narsist özelliklerin ortaya çıkması arasında doğru orantı var” diyen Sanlav, “Narsist kişilik özellikleri barındıran kişilerin daha fazla tweet atma eğilimine sahip olduğunu tespit eden araştırmacılar, genç Twitter kullanıcılarının sosyal çevrelerini genişletmek ve düşüncelerini kitlelere duyurma sebebiyle sosyal ağda aktif olduklarını söylüyor. Bu kullanım alışkanlığı da bu bahsi geçen kişilerin diğer kullanıcıların düşüncelerini küçümsemelerine ve dikkate almamalarına neden oluyor” dedi.

“TEKNOLOJİDEKİ SANALLIĞIN SOSYALLEŞMESİ, OLUMLU BİR GELİŞME”
Sosyal paylaşım sitelerini genel olarak değerlendiren Sosyal Medya Savaşları” Kitabı Yazarı Ümit Sanlav, “Tüm bu olumsuz tabloya rağmen sosyal medyanın, kullanıcılarının hayatları üzerinde büyük etkisi olduğu hemen hemen tüm akademik çalışmaların içeriğinde yer alıyor. Sosyal medya üzerinden yaratılan bağların internet üzerinde sağlanan platformun sanallığını sosyalliğe doğru dönüştürdüğü söylenmekte. Böylelikle güçlü değilmiş gibi gözüken bağların farklı alanlarda kuvvetli olabileceklerine de değinilmekte” dedi.
(İHA)