BIST 8.658
DOLAR 34,35
EURO 37,43
ALTIN 3.025,67
HABER /  GÜNCEL

Sosyal medya ile kurulan gerçek arkadaşlıklar

İngiltere'de yapılan bir araştırma, her üç gençten birinin sosyal medyada konuştuğu kişilerle gerçek hayatta da görüştüğünü ortaya koyuyor. Araştırmaya göre sosyal medya gençlerin hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.

Abone ol

Her üç gençten biri, "sosyal medyada konuştuğu kişilerle gerçek hayatta da görüşüyor".

İngiltere'de 15 ile 18 yaşları arasındaki 1,015 gençle yapılan araştırma, sosyal medyadaki arkadaşlıkların gerçek hayata da taşındığını gösteriyor.

Buna göre araştırmaya katılan her üç gençten biri, internette tanıştığı en az bir kişiyle buluşarak, yüz yüze görüştüğünü söylüyor.

Araştırmada sosyal medyanın gençlerin hayatına etkisine dair ilginç başka sonuçlar da yer alıyor.

'Sanal hayatta daha mutluyum'

Örneğin görüşülen gençlerden dörtte biri, sanal ortamda gerçek hayattakinden "daha mutlu olduklarını" belirtiyor. Ancak gençlerin çoğu, gerçek hayatta kurdukları ilişkilerin, sanal ilişkilerden daha önemli olduğu konusunda hemfikir.

Araştırmaya göre sosyal medya, yeni nesil gençlerin hayatının "ayrılmaz bir parçası". Buna göre gençlerin neredeyse hepsinin mutlaka bir sosyal medya hesabı bulunuyor, yalnızca yüzde biri "sosyal nedenlerle" sosyal medyaya hiç girmediklerini belirtiyor.

En popüler site Facebook

İngiliz gençleri arasında en yaygın sosyal iletişim sayfası ise Facebook. Onu Twitter ve Snapchat takip ediyor.

Yayımlanan sonuçlara göre, gençlerin dörtte biri "sosyal medya bağımlısı" olduklarını itiraf ediyor. Yüzde 13'ü ise "sanal arkadaşlarının kendilerini gerçek hayattaki arkadaşlarından daha iyi tanıdığını" öne sürüyor.

Görüşülen kişilerin yarısından fazlası, kendilerine sosyal medyada bir bildirim geldiğinde, o bildirimi bir an önce kontrol etmek zorunda hissettiğini söylüyor.

'Yabancı oldukları unutulmamalı'

Bedfordshire Üniversitesi'nden Psikolog Doktor Emma Short ise, bu kadar çok gencin internetten tanıştığı kişiyle buluşmasının "endişe verici olduğu" fikrinde.

BBC'ye konuşan Dr. Short, "Sanal ortamdaki arkadaşlıklarımızı gerçeğe çok yakın bir şekilde başlatıyor ve sürdürüyoruz. Ancak internette tanıştığımız kişilerle buluştuğumuzda, onların bir yabancı olduğunu unutmamalıyız, başka bir fikre kapılmamalıyız. Neticede bize söyledikleri kişi olmayabilirler. Karşımızdakiyle internette konuşmuş olabiliriz ama onlar hakkında başka hiçbir şey bilmiyoruz" yorumunu yapıyor.