Sabih Kanadoğlu soruşturmaya siyaset karıştığını iddia etti. İddianameden haberler veren medyaya da yüklendi.
Abone olEski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, iddianamenin belirli bir medyanın yönlendirmesiyle çivisinin çıktığını iddia etti. Komutanların yargılanmasına askeri mahkemenin bakması gerektiğini ileri sürdü.
Kanadoğlu, CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi'ne konuk oldu. Gazeteci Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı.
KOMUTANLARA ASKERİ MAHKEME BAKMALI
CMK'un 157. maddesine göre soruşturma gizlidir. İddianamenin mahkeme tarafından kabulüne kadar gizlidir. İddianame kabul edilmeden açıklanması hukuka aykırıdır. Belirli medyanın klavuzluğunda bu işi götürürseniz o işi soruşturmanın başında zedelersiniz.Komutanlar darbe teşebbüsüyle yargılanacaksa askeri suçtur. Emekli de olsa askeri yargıda yargılanması gerekir.
SORUŞTURMANIN ÇİVİSİ ÇIKTI
Kimin görevli olduğu gündeme gelecektir. Bu işler medyaya değil yargıya bırakılmalıydı bu işler. Soruşturmanın çivisi çıkmıştır. Eğer suçlama buraya (darbe teşebbüsü) dayanıyorsa soruşturmaya askeri yargı bakmalıydı. Sadece yargının bakacağı iş olmasına rağmen siyasi etkileri egemen olduğu bir kısım medyanın da soruşturmaya yol gösterdiği soruşturma biçimine geldi.
ERDOGAN YARGIYA KARIŞTI
Örgütlü suçlarla örgütlü bir şekilde mücadele edeceksiniz. Ama yargı tarafından yapılacak bir iş olacak. Erdoğan daha yolun başında "bu işi ben emniyetle başlarım belirli evreye getirdikten sonra savcıyı işe ortak ederim" diyor. Hem yargıyı hem yürütmeyi kutluyorsunuz. Yürütme yargının emrindedir. Soruşturmanın güvenilirliğini kuşkuya düşürdü. Teşebbüs suçundan yargılama için icra hareketinin olması lazım. İcra hareketi ile hazırlık hareketi arasındaki ayrımı çözmek lazım. Bunu çözmek için de kanıtların ortaya çıkması lazım.
İKTİDARLAR BAĞIMLI YARGI İSTER
Sayın Bahçeli ve Hüsamettin Özkan'ın kulakları çınlasın. Ben bu suçların bir eşgüdüm içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsvcılığı yöneteceği bilgi ve arşivi bulunan merkezi güç tarafından yönetileceğini düşünüyordum. Başta sıcak karşılandı ama sonra Türkiye Başsavcılığı istenmedi. Çünkü yargı bağımsızlığına karşı siyasi iktidarları çekincesi vardı. Bugün olduğu gibi dün de böyleydi. Siyasi iktidarlar her zaman kendine bağımlı yargı isterler. Ama sözde demokrasi şampiyonudurlar.
GÜNLÜKLER AYRI BİR TARTIŞMA KONUSU
Sahibinin rızası olmadan elde edilen delilin yasal olup olmadığı tartışmalıdır.
Siz tutuklanan kişilerin eylemlerini günlüklere dayandırıyorsanız o zaman bunun araştırılması lazım. Örnek'in çağrılıp bu nedir diye ifadesinin alınması gerekirdi. Günlükler varsayalım ki yasal kanıttır. Yazılanların gerçek olup olmadığı ayrı bir araştırma konusudur.
DELİLLER YEDEKLENMELİYDİ
135. maddede bilgisayarlardaki delillerin yedeklenmesi açık şekilde yazılı. Yedeklenemeyi yapmazsanız ileride "bu yoktu eklendi" diye savunmayla karşılarsınız. Darbe teşebbüsü terör suçuna girer ve zaman aşımına uğramaz.
ERDOĞAN BAĞIMSIZ ADAY OLABİLİR
Erdoğan siyasi yasaklı olursa bağımsız aday olabilir Bağımsız milletvekili olma yolunda engel yoktur. Anayasa'nın 69. maddesi siyasi yasakların sonuçları ele alır. Kapatılmaya neden olan kişiler 5 yıl süreyle siyasi partilerden yönetici olamaz aday gösterilemez. Yasaklı kişiler siyasi partiler içinde aday olamaz. Bağımsız aday olmamaları için hiçbir sebep yoktur. Başbavcı ve mahkemenin yapacağı bir şey yoktur. Son sözü YSK verir.
GENEL SEÇİMLE MİLLETVEKİLİ OLABİLİR
Bağımsız aday olan yasaklı kişi aynı dönemde vekil olamaz. Ara seçim bile olsa olmaz. Ancak genel seçimler sonucunda milletvekili olabilir.
Zamanında veya erken genel seçimle birlikte yasaklı ilan edilen kişi öbür dönemde bağımsız aday olabilir.