Avrupa Komisyonu, İrlanda'nın Apple şirketine sağladığı vergi kolaylıklarının AB yasalarını çiğnediği görüşünü yayımladı. Fiat ve Starbucks gibi şirketlerin vergi düzenlemeleri de mercek altında.
Abone olAvrupa Komisyonu, İrlanda'nın Apple şirketine AB yasalarını ihlal eden teşvikler sağladığına inandıklarını açıkladı.
Brüksel merkezli komisyon, İrlanda hükümetine Haziran ayında göndediği mektubu kamuyla paylaştı.
İrlanda, bilgisayar devi Apple'a özel vergi kolaylıkları sağlamakla suçlanıyor.
Avrupa Komisyonu, Lüksemburg ve Hollanda'nın da dahil olduğu bir grup ülkenin çok uluslu şirketlere yasadışı imtiyazlar sağlayıp sağlamadığını soruşturuyor.
Suçlamayı reddeden Apple, ''Avrupa ve dünyadaki başarımız, hükümetle kurduğumuz herhangi bir özel ilişkinin değil, personelimizin çalışkanlığı ve yaratıcılığının sonucudur.'' dedi.
Yazılı açıklama yayımlayan şirket, İrlandalı yetkililerden ''hiçbir özel muamele görmediklerini'' belirtiyor.
Vergi reformu ihtiyacı
Apple, İrlanda'da iş yapan diğer sayısız şirketle aynı vergi yasalarına tabi olduklarını söylüyor.
Ancak bununla beraber Apple, ''kurumlar vergisinde kapsamlı bir reforma acilen ihtiyaç duyulduğu'' görüşüne de yer veriyor.
Avrupa Komisyonu'nun inceleme altına altına aldığı şirketler arasında Apple'ın yanısıra Fiat ve Starbucks da var.
Komisyon, Fiat'la ilgili ön araştırmasında, ana şirket ile bir şubesi arasındaki vergi düzenlemesinin devlet yardımı anlamına geldiği inancına vardıklarını dile getirdi.
Fiat henüz yorumda bulunmadı.
Şayet Apple'ın yasadışı devlet teşviki aldığı hükmüne varılırsa, şirketten milyarlarca euro'yu bulabilecek bir miktarı geri ödemesi istenebilir.
Yüzde 2'lik vergi
İrlanda Maliye Bakanlığı ise, Apple davasında AB'nin devlet teşviklerini ilgilendiren yasalarını çiğnemediklerinden emin olduklarını söylüyor.
İrlanda'da kurumlar vergisi yüzde 12,5 olarak belirlenmiş durumda, fakat yurtdışı satışlarını başka şubeler aracılığıyla gerçekleştiren Apple'ın sonuçta kasasından çıkan vergi yüzde 2'ye düşüyor.
Esnek bir vergi düzenlemesini benimseyen İrlanda bu sayede ülkeye daha çok yatırım çekerek istihdamı artırmayı umuyor.
Fakat Avrupa Birliği'nin diğer ülkeleri, büyük şirketlerin vergi kayıtlarını sadece İrlanda'da yaptırıp kârlarını da bu ülkeye kanalize ettiğini, sözkonusu uygulamanın ise kendi hazinelerini kayba uğrattığını söylüyor.