BIST 10.001
DOLAR 35,42
EURO 36,44
ALTIN 3.049,35
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sonunda bu da oldu

Bilimadamları yapay koku alıcıları sayesinde yapay burun üretimine çok yaklaştı.

Abone ol

Dünyaca unlu Massacauthes Teknoloji Enstitutusu (MIT)'deki bilimadamları yapay koku alıcıların yüksek miktarlarda üretimini sağlayan bir yol keşfederek yapay burun üretimine çok yaklaştılar.

MIT'nin Biyomedikal Mühendisliği Bolum Başkan Yardımcısı Shuguang Zhang'e göre, gelecekte yapay burunlar havaalanlarında uyuşturucu ve patlayıcıları koklayan kopeklerin yerini alacak ve kokular sayesinde bazı hastalıkların teşhisi kolaylaşacak.

Doktor Zhang'e göre koku insanların en eski ve temel duyularından biri fakat insanoğlu henüz onun tam olarak nasıl çalıştığını anlamaktan oldukça uzak. Insan burnunda 400 koku fonksiyonu geni varken bu sayı fare ve kopeklerde 1000 adet.

MIT bilim adamlarindan Brian Cook'a göre koku ile ilgili bilimsel çalışmaların önündeki en büyük engel yeterli sayıda ve kalitede koku reseptörünün yapılamaması idi. Yeni bulusun koku konusundaki çalışmaların onunu açması bekleniyor. MIT' de bu önemli bulusu gerçekleştiren "Gerçek Burun" grubu üyesi bilim adamlarının yeni hedefi dünyanın değişik yerlerinden bilim adamlarının katılımıyla mesane, ciğer, cilt kanserleri ve seker hastalıklarının vücudun içinde belirgin kokularını algılayabilen mikro-akışkanlı koku reseptörlü bir alet yapmak ve rahatsızlıkların önceden tespitini sağlamak.