Kiraralan söndürme uçakları ekonomiyi yakıyor mu? Bu konuda ciddi iddialar var. İşte bir söndürme rezaleti iddiası daha!
Abone ol Türkiye her yaz yaşadığı orman yangınlarıyla bu yıl da boğuşurken, yangın söndürme uçakları ve helikopterleri konusunda Türkiye’nin yıllardır zarar ettiği ortaya çıktı.Uzmanların ısrarla yangın söndürme konusunda birçok ülkenin kullandığı 2 milyon dolarlık K-32 helikopterleri ile BE-200 uçaklarının alınması isteğine rağmen, her yıl yaklaşık 20 milyon dolara leasing kapsamında Ukrayna’dan 17 helikopter ve başka ülkelerden de uçakların kiralandığı, bunlarda da sık sık sorunlar ortaya çıktığı öğrenildi. Özellikle kiralanan helikopter ve uçakların pilotlarının da mecburen bu ülkelerden getirtildiği, pilotlarda da benzer sorunlar yaşandığı dile getiriliyor.
Uzmanlar ise Rus yapımı K-32 amfibi tipi helikopterler ve BE-200 uçaklarının yangın söndürmede dünyada birçok ülke tarafından kullanıldığını dile getiriyor. Fiyatı 2 milyon dolar olan K-32 tipi helikopterleri bugün aralarında İspanya, İsviçre, Kanada, Güney Kore, Portekiz, Japonya gibi ülkelerin de bulunduğu 10’dan fazla ülkede kullanılıyor. 2007 yılında Japonya’nın bu helikopterleri aldığı öğrenildi. K-32’lerin sadece eski Doğu Bloku ülkelerinde değil, birçok NATO ülkesinde de sertifika sahibi olduğu da dile getiriliyor.
Orman yangınlarıyla mücadele konusunda en yoğun mücadele yürüten ülkelerden Kanada’nın 1993 tarihinden bu yana, bu helikopterleri kullandığı da gelen bilgiler arasında. İspanya’da HSE firması ilk kez 2004 yılında K-32’lerden bir tane aldı. Ardından da aynı firma 2005’te 2, 2007’de de 4 tane daha bu helikopterlerden temin etti. Elinde en fazla K-32 bulunan ülkelerden bir tanesi de Güney Kore. Bu ülkede LG int.aviation Group 1990’larda K-32 almaya başladı. Bugün Güney Kore’deki K-32 sayısı 47.
Uzmanların verdiği bilgilere göre, kara ulaşımında zorlanan ve özellikle terörle mücadelede sarp kayalıklardaki çatışmalarda yaralanan güvenlik görevlilerinin hastaneye sevkleri açısından da bu helikopterler ambulans helikopter olarak kullanılabilir.
Bu helikopterler dışında BE-200 uçakları da yangın söndürme konusunda önerilen uçaklar arasında. Bu uçakların Yunanistan ve Hırvatistan’daki yangınlarda çok başarılı olduğu, aynı şekilde İtalya ve Portekiz’de de birçok yangında kullanıldığı öğrenildi. Portekiz’de yaklaşık 2 ayda çıkan 80 yangını BE-200’lerin söndürdüğü bildirildi. Bu uçakların bizim gibi dağlık, sulaması zor koşullarda da kullanılabildiğine dikkat çeken uzmanlar, “Bu uçaklar Endonezya’da 1,5 ayda 8 binden fazla yangın söndürme faaliyetine katılmış. Kanada’nın CL-215 uçakları Türkiye’nin istediği gibi değil. BE-200 uçakları CL-215’ten 2 kat fazla su alıyor. Ayrıca BE-200, 2 metreden fazla derindeki kaynaklardan, 1,5-2 metredeki dalgadan da su alabiliyor. Bu uçaklar ayrıca 3 kuvvetindeki deniz çalkantısından kalkış yapabiliyor. Bir saniyede bir ton su doldurup, 12 saniyede suyunu alıp kalkabiliyor” bilgisini veriyor.
Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Türkiye’de başta Muğla ve Antalya olmak üzere 27 ilde 1997-2006 yılları arasında çıkan orman yangınlarında toplam 83 bin 248 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bu yıl da birçok yerde yangınlar çıkmış, Sadece Mersin’de çıkan ve iki kişinin yaşamını yitirdiği yangında bin hektarlık orman arazisi zarar görmüş, 65 ev kullanılamaz hale gelmişti.
Haberbu