Son süvariler nefes kesiyor
Süvari birliklerinin son temsilcileri
Tarihte Türk ordusunun en önemli vurucu gücü olan ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında büyük rol oynayan süvari birliklerinin son temsilcileri, Kara Harp Okulu Komutanlığı bünyesinde sembolik olarak varlığını sürdürüyor.
Ankara'da bulunan Kara Harp Okulu'na bağlı Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı kapılarını AA'ya açtı.
At yetiştiriciliği ve bakımıyla ilgili tüm imkanların bulunduğu atlı spor eğitim merkezinde, at barınakları, binicilik eğitimi için kullanılan açık ve kapalı manejler, dershaneler ile veteriner kliniği, nalbanthane ve süvarilerin tarihiyle ilgili yakın döneme ait eserlerin sergilendiği bir müze yer alıyor.
Atlı Spor Eğitim Merkezi'nde görevli subay, erbaş ve erlerden oluşan süvariler, bir taraftan at yetiştiriciliği ve binicilik kültürünü yaşatmaya çalışırken, bir taraftan da Türk Silahlı Kuvvetlerini, Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda temsil ediyor.
At ihtiyacını, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Bursa Gemlik'teki At Üretim ve Eğitim Taburundan karşılayan süvarilerin, 51'i yarışmalarda ve 94'ü törenlerde görev alan toplam 145 atı bulunuyor.
Savaş meydanlarında top çekebilen ''friesian'' ırkı atları da bulunan süvariler, performansı yüksek genç atları yarışlarda, yaşı ilerleyen atları ise törenlerde kullanıyor.
Tam donanımlı veteriner kliniğine sahip süvariler, atların bakımlarını da yapıyorlar.
Erlerin günümüzde unutulmaya yüz tutan seyislik mesleğini kazandıkları merkezde, atlara nalları ise uzman çavuş rütbesinde 2 süvari tarafından çakılıyor.
Adeta atlarla birlikte yaşayan süvariler, mesailerinin önemli bir kısmını at üstünde geçiriyor. Süvarilerin her birine Türk isimleri verdiği atların, iri cüsseli ve gösterişli olmaları ise dikkati çekiyor.