BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  POLİTİKA

Son seçim anketi muhalefeti çok kızdıracak

2015 genel seçimleri son anketlerine göre partilerin oy oranı nasıl? Ada Araştırma Şirketi'nin son seçim anketini çok konuşulacak.

Abone ol

Ada Araştırma Şirketi’nin araştırmasından AK Parti yüzde 47,3 ile ilk sırada çıktı. CHP’nin oy oranı yüzde 24,4, MHP’nin ise 14,8. Yüzde 9,2 ile barajı zorlayan HDP’ye ise CHP’den 4 puanlık kayma dikkati çekiyor. Araştırmada, CHP ve MHP seçmeninin lider arayışı dikkati çekiyor. Bu partilerde İnce ve Sarıgül ile Vural ve Akşener isimleri öne çıkıyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye 7 Haziran 2015'te yapılacak milletvekili genel seçimlerine hazırlanırken araştırma şirketleri de seçmenlerin nabzını tutmaya devam ediyor. Genel seçim öncesi Ada Araştırma Şirketi'nce yapılan Türkiye Siyasi Gündem Araştırması, seçimlere ilişkin önemli ipuçları verdi.

30 büyükşehirde, 25 Şubat-3 Mart tarihleri arasında 5 bin 259 kişiyle yüzyüze yapılan çalışmada, 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' diye soruldu. AK Parti'ye oy verecek seçmenin oranı yüzde 47.3. CHP yüzde 24,4, MHP 14,8 ile AK Parti'yi izliyor. HDP ise 9,2 ile barajı zorluyor. Anket sonucuna göre Saadet Partisi'nin oy oranı yüzde 1,2. Diğerleri ise 3,1.

İNCE, SARIGÜL, VURAL, AKŞENER

Araştırma muhalefet seçmeninin lider arayışında olduğunu ortaya koydu. Toplam seçmenin dörtte biri yeni bir siyasi oluşum beklentisi içinde. Bu oranın neredeyse tamamı muhalefet seçmeni. Yeni bir siyasi oluşuma CHP seçmeni yüzde 34,4 oranında evet derken, MHP seçmeninin ise yaklaşık üçte biri, yani 27,8'i yeni bir lider arayışında olduğunu dile getirdi. Yeni oluşumun lideri noktasında da kilit isimler ön plana çıktı. Yeni bir siyasi oluşum isteyen CHP seçmeninin yüzde 23,8'i Muharrem İnce ismini ön plana çıkarırken, yüzde 13,6 oranında ise Mustafa Sarıgül'ün adı geçti. MHP seçmeni ise yüzde 17,5 oranıyla Oktay Vural derken, seçmenlerin yüzde 16,7'si Meral Akşener'in yeni oluşumda lider olmasını istiyor. Oranlar muhalefet içindeki çatlağı da gözler önüne serdi. Saadet Partisi seçmeninin yüzde 44'ü Fatih Erbakan'ı partinin başında görmek istiyor.

DÖRTTE BİRİ OY VERMEYECEK

Ankete göre kararsızım diyen seçmenin yarısı niye kararsız olduğunu bilmiyor. Kararsız seçmenin yüzde 10'u yeni parti arıyor. Anket sonuçlarına göre CHP seçmeninin yüzde 25,4'ünün CHP'ye oy vermeyeceğini dile getirmesi dikkati çekti. Bu seçmenin de yüzde 15,6'sı henüz kararsız.

Anketteki ilginç ayrıntılardan biri ise seçmenlerin yaşı. AK Parti'nin seçmen kitlesinin büyük bölümü 35-45 yaş aralığından, CHP'nin seçmen kitlesinin büyük bölümü 46 yaş üzeri vatandaşlardan, MHP'nin seçmen kitlesinin büyük bölümü ise 18-29 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz sorusuna 30-45 yaş arası seçmen grubunun yüzde 46,2'si AK Parti cevabı verdi. Bu yaş aralığında CHP yüzde 18, MHP yüzde 10 oy oranına sahip. 46 yaş ve üzeri oy kullanan seçmenlerin nabzı ölçüldüğünde AK Parti oyları genel oy oranına göre kısmen düşerken, CHP oyları neredeyse yüzde 100 arttı. Bu yaş aralığındaki seçmenin yüzde 27'si CHP dedi. 46 yaş üzerindeki seçmende en az oy oranına sahip parti ise MHP.

KADINLAR AK PARTİ DİYOR

Ankete katılanların yüzde 50,6 erkek ve yüzde 49,4 kadın seçmen. Seçimlerde oy kullanacak kadınların yüzde 46'sı ile erkeklerin yüzde 37,9'u AK Parti'ye oy veriyor. Bu rakamlar AK Parti'nin kadınlardan daha fazla rağbet gördüğünü gösteriyor. Araştırmanın seçmen analizine göre CHP'ye oy veren memurların oranı AK Parti'ye ve MHP'ye oy veren memurlardan ikişer kat fazla. AK Parti'ye oy veren işçiler de CHP'ye ve MHP'ye oy veren işçilerin yaklaşık ikişer katı. Ankete katılan ev hanımlarının yüzde 45,5'i AK Parti derken, CHP diyen ev hanımı oranı yüzde 17,1, MHP diyenlerin oranı ise yüzde 12,2.

ÇALIŞKAN VEKİL İSTEĞİ

Seçmenlerin milletvekili adaylarında aradığı en önemli özellik yüzde 35 oranında dürüstlük olurken, bu oranı yüzde 9,7 oranıyla halkla içiçe olması ve 8,9 oranıyla çalışkan olması takip etti. AK Parti seçmenin yüzde 39,7'si milletvekilleri adaylarında dürüst olma özelliği arıyor. Yüzde 10,5'lik Ak Parti seçmeni ise milletvekili adayının çalışkan olmasını istiyor. CHP seçmeninin yüzde 32,5'i milletvekili adaylarının dürüst olmasını isterken, bu oran MHP'de 34,6, HDP'de de 31,4'ü adayın dürüst olmasını istiyor.

CHP'NİN OYLARI HDP'YE KAYIYOR

Anket, 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerde partilerin aldığı oy oranları, 7 Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlerde partiler arasında yaşanması beklenen oy kaymalarıyla ilgili ipuçları da verdi. Ankete göre CHP'den HDP'ye yaklaşık 3,8 oranında oy kayması en dikkat çekici oran olarak öne çıktı. Yine yerel seçimlerde CHP'ye oy veren seçmenin yüzde 2,6'sı ise MHP'ye oy vereceğini belirtti. Anket sonuçlarına göre MHP'den de CHP'ye 2,7 oranında oy kayması beklenirken, HDP'ye oy veren seçmenin ise 1,4'ü CHP'yi tercih edeceğini bildirdi.

MHP'YE OY VEREN AMA MİLLİYETÇİ OLMAYAN ÇOK

Araştırmaya katılan ve kendini milliyetçi olarak tanımlayanların oranı yüzde 18,5. Bunu yüzde 15,1 oranıyla İslamcı olarak tanımlayanlar izliyor. Muhafazakar olarak tanımlayanların oranı yüzde 14,1'de kalırken, Atatürkçü olarak tanımlayan seçmenlerin oranı ise 3,6. Bu oranların partiye göre dağılımlarına bakıldığında ise AK Parti'ye oy veren seçmenin 76,8'i kendini muhafazakar, CHP'ye oy veren yüzde 63,5'lik kesim kendini laik olarak tanımlıyor. MHP'ye seçmeninin sadece yüzde 44,9'unun kendini milliyetçi olarak tanımlaması da dikkat çekti.