BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Son osmanlı dönüyor

Sultan V. Mehmed Reşad'ın torununun oğlu şehzade Ali Vasıb Efendi'nin naaşı, Türkiye'ye getiriliyor...

Abone ol

Sultan V. Mehmed Reşad'ın torununun oğlu şehzade Ali Vasıb Efendi'nin naaşı, ölümünden 24 yıl sonra Türkiye'ye getiriliyor. Osmanlı hanedanının sürgüne gönderilmesinden sonra ailesiyle yerleştiği Mısır'ın İskenderiye kentinde vefat eden Ali Vasıb Efendi'nin naaşı, Eyüp'teki mezarlığa nakledilecek. Şehzade, hanedan üyelerinin buluşacağı törenle eşi Emine Mukbile Sultan'ın yanına gömülecek.

Nakil işlemleriyle ilgilenmek üzere bir süredir Mısır'da bulunan Ali Vasıb Efendi'nin oğlu Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu, "Defin işlemini uzun yıllardır yapmaya çalışıyordum. Babamın gömüldüğü yerden hiç mutlu olmadım. Şimdi kendi ülkesine dönecek ve Sultan Reşad'ın gömüldüğü yerde eşinin yanında yatacak" dedi.

Türk ve Mısır otoritelerine bu konudaki yardımları nedeniyle teşekkür etmek istediğini dile getiren Osmanoğlu, hanedan üyelerinin 1974'te yurda dönüş izninden itibaren gömülme için hiçbir yasak olmadığını, babasının mezarı için Süleyman Demirel hükümeti döneminde de izin alındığını söyledi.
İngiltere'de yaşayan torun Ayşe Sultan (Sutton) ise, "Dedemin vasiyetini yerine getirmiş olacağız.

Dedem öldüğünde ailenin reisiydi. Mezarı Türkiye'ye getirilirse 1917'de Sultan Reşad'ın ölümünün ardından Türkiye'ye gömülen ilk aile reisi olacak. Bu tarihi bir tören" diye konuştu.

Defin işlemi gelecek hafta

Dedesinin her zaman İstanbul'a gömülmek istediğini anlatan Ayşe Sultan, "Bu hayali gerçekleştiren babam olduğu için gurur duyuyorum. Bu işlemi yerine getirmek çok zor oldu. Şimdi, gelecek hafta dedemi aile büyüklerinin yanına gömeceğiz ve sonunda huzura kavuşacak" dedi. Ayşe Sultan, dedesiyle ilgili şunları söyledi:
"Dedem hayatımda tanıdığım en özel insandı. Kendisini her ziyaret ettiğimizde bize saray anılarını anlatırdı ve sanki o günleri yaşamış gibi olurduk. Benim tarih konusunda eğitim görmem ve Osmanlı tarihi üzerine çalışmam, dedemin anlattığı hikâyeler sayesindedir. Bize İstanbul'u tanıttı. Her zaman bir Müslüman, bir Osmanlı ve bir Türk olduğu için gurur duydu. Çok centilmen ve sıcak biriydi. Sürekli gülümser, ailesiyle çok ilgilenirdi. Bu nedenle her zaman ailenin en popüler ve en sevilen insanı oldu. Torunlarıyla vakit geçirmeye bayılırdı. Tenis oynar, bizi okulumuzda ziyarete gelirdi. İlk çocuğuma onun ismini verdim ve birbirlerine çok benzetiyorum."

Hanedan reisliği nedir?

Osmanlı hanedanı üyeleri, yurtdışında yaşamasına rağmen "hanedan reisliği" geleneğini sürdürüyor. Bu sıfatı en yaşlı üye alıyor. Ali Vasıb Efendi de 1977-1983 arasında hanedan reisliği yaptı. Reisliği halen Osman Ertuğrul Efendi
yürütüyor.

21 yaşında sürgüne gitti, 1983'te Mısır'da öldü

Ali Vasıb Efendi, 1903'te İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nde (Mekteb-i Sultani) ve Harp Okulu'nda (Mekteb-i Askeri) eğitim gördü. Saltanatın kaldırılması ve haneden üyelerinin 1924'te sürgüne gönderilmesi üzerine, ailesiyle gittiği Fransa'da 10 yılını geçirdi. 1931'de, Sultan V. Mehmed Reşad'ın torunu Emine Mukbile Sultan ile evlendi. Osmanlı Hanedanlığı üyelerinin 1974'te yurda dönmelerine izin verilmesiyle eşiyle birlikte İstanbul'a, ardından Mısır'ın İskenderiye kentine yerleşti. Ali Vasıb Efendi, 1977'de 'Osmanlı Hanedanı Reisi' oldu. Bu arada, tek çocukları Osman Selahaddin Osmanoğlu dünyaya geldi.

Ali Vasıb Efendi, 1983'te İskenderiye'de hayatını kaybetti ve mezarı da halen orada bulunuyor. Ali Vasıb Efendi'nin yarım yüzyılı kapsayan ve sürgündeki Osmanlı Hanedanı üyelerinin yaşamlarına ışık tutan anıları "Vatan ve Menfâda Gördüklerim ve İşittiklerim" adıyla yayımlanmıştı.

FENERBAHÇELİLER ARASINDA İKİ ŞEHZADE

Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid'in oğlu Ömer Faruk Efendi, 1969'da sürgündeyken Kahire'de vefat etmiş, yıllar sonra da hükümetin "sessizce nakledilmesi şartıyla" verdiği özel bir izinle naaşı Türkiye'ye getirilerek, Cağaloğlu'ndaki Sultan Mahmud Türbesi'ne defnedilmişti. Daha sonra sürgünde ölen Namık Efendi'nin mezarı da yıllar sonra İstanbul'a getirilmişti.
Ali Vasıb Efendi ve Ömer Faruk Efendi, hanedan günlerinde sık sık bir araya geliyordu. Hatta, Fenerbahçe futbol takımı, İstanbul'u işgal eden İngiliz, Fransız ve İtalyan güçlerinden oluşan takımı 29 Haziran 1923 tarihinde yenmişti. Bunun üzerine kulübün başkanlığını da yapan Şehzade Ömer Faruk Efendi ile Ali Vasıb Efendi, takımla bir hatıra fotoğrafı bile çektirmişlerdi. Şimdi iki şehzadenin mezarları sürgün yıllarından sonra İstanbul'da buluşacak.

Kaynak: Milliyet