BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Son gaziye devlet töreni

Önceki gazilere kısmet olmadı. Oysa yapılması gereken buydu. Son gazide devlet uyandı. Birgöl için Meclis'te özel tören yapılacak.

Abone ol

İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı'na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, 105 yaşında hayatını kaybetti. Haydarpaşa GATA’da dün sabah saatlerinde vefat eden emekli Albay Birgöl, cuma günü Selimiye Camii'nde öğle düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

MECLİS'TE TÖREN

Ancak, vefat eden son gazi için TBMM'de de bir özel tören düzenlenecek. MHP'lilerin önerisi üzerine TBMM Başkanı Köksal Toptan devreye girdi ve 'Son Gazi' için Meclis'te tören düzenlenmesini sağladı.

Tören yarın (Perşembe) 11.30'da TBMM bahçesinde gerçekleşecek. Bu törene ailesi, yakınları, çocuklarının yanı sıra devletin üst düzey yöneticilerinin ve askeri erkanın katılacağı da bildirildi. Bu törene Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde katılım olacağı da öğrenildi. 

'Son Gazi'nin naaşı, yapılacak bu Meclis töreni için İstanbulh'dan ankara'ya getirilecek ve sonra; Gazi Birgöl, Selimiye'de Cuma günü cezaze töreni için İstanbul'a yeniden götürülecek.   

Kadıköy Kozyatağı'ndaki evinde eşi Ayşe Birgöl'le birlikte yaşayan son İstiklal gazisi Birgöl, yaşlılık nedeniyle ağustos ayından beri Haydarpaşa GATA’da tedavi görüyordu.

Ayşe Birgöl, eşinin son zamanlarında sağlık sorunları yaşadığını ve konuşamadığını, bu nedenle işaretlerle anlaştıklarını söyledi. Birgöl, "Savaşta Atatürk'le çay içtiğini anlatırdı. O dönemde genç bir teğmenmiş. Savaş yıllarının çok zor geçtiğini söylerdi" dedi. Birgöl, askeri yetkililerin de sık sık son gaziyi ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

Asteğmen Birgöl

İstanbul Üsküdar'da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl'ün babası ve dedesi, deniz subayıydı. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulu'nda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesi'nde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okulu'na girdi. Birgöl, 7 kuşaktan deniz subayı olan dedelerinin aksine, 15. Fırka 45. Alay'dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesiyle Afyon Cephesi'nde Kurtuluş Savaşı'na katıldı.

Büyük Taarruz'da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, düşmanın İzmir'de denize dökülmesinin ardından Samsun'daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun'da görev yapan Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla'da görev yaparken, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı. Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen'de de görev Yapan Mustafa Şekip Birgöl, 13 Eylül 1952'de albaylıktan emekli oldu.