BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.003,45
HABER /  GÜNCEL

Son gazi Birgöl vefat etti

Artık İstiklal savaşının canlı tanığı kalmadı. Son gazi Mustafa Şekip Birgöl hayata gözlerini yumdu.

Abone ol İstiklal Savaşı'nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi'nde bu sabah saat 03.00 sıralarında vefat etti. Mustafa Kemal Atatürk'le birlikte Çanakkale ve Sakarya savaşlarına katılan Birgöl, 106 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kadıköy Kozyatağı'ndaki evinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan 12 yıllık eşi Ayşe Birgöl, Şekip Birgöl'ün uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü ve eşinin sabah saatlerinde hayatını kaybettiğini söyledi.

Ayşe Birgöl, "Atatürk'le birlikte birçok cephede savaşmışlar.Çanakkale, Sakarya savaşlarına katılmışlar. Sağlığında o günlerle ilgili anılarını anlatıyordu. O günleri hatırlayınca bazen heyecanlanıp konuşamıyordu" dedi.



Hayatta kalan tek kızı İpek ve damadı Bekir Artunç ile Kadıköy'deki evlerinde yaşıyordu. Büyük Tarruz'un canlı kahramanının kulakları ağır işitiyor, gözünün biri tamamen, diğeri ise kısmen göremiyordu.

ATATÜRK'LE İLGİLİ ANISI

Gazi son olarak Nisan ayında Anadolu Ajansı muhabirlerini kabul etmişti. Gazinin damadı Bekir Artunç, Nisan ayında Mustafa Şekip Birgöl'ün Atatürk ile bir anısını şöyle anlatmıştı:

''Atatürk, Mustafa Şekip Birgöl'ün birliğine teftişe gelmiş. Teftiş sonrasında birliği terk ederken, Atatürk'ün peşinden Foks adında bir köpek gidiyor. Atatürk, 'Bu kimin köpeği?' diye sormuş. Albay, selam verip, 'sizindir' demiş. Sonra Atatürk o köpeği alıp gitmiş.'' Birgöl'ün Atatürk ile bir arada bulunduğu dönemler de olduğunu, yüz yüze de görüştüklerini ifade eden Artunç, Birgöl'ün Atatürk'ü gayet iyi bildiğini ve tanıdığını söyledi.

BİRGÖL'ÜN ÖZGEÇMİŞİ

İstanbul Üsküdar'da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl'ün babası ve dedesi de deniz subayıydı.

İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulunda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesinde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okuluna girdi.

7 kuşaktan deniz subayı olan babası ve atalarının aksine Birgöl, 15. Fırka 45. Alay'dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesinde Kurtuluş Savaşı'na katıldı.

Büyük Taarruz'da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, 9 Ekim 1922'de düşmanın İzmir'e dökülmesinin ardından Samsun'daki kıtasına döndü.

Birgöl, 1928 yılına kadar Samsun'da görev yaptıktan sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla'da görevdeyken, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev aldı.

Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen'de görev yapan Birgöl, 13 Eylül 1952 yılında Albay rütbesinde iken emekli olarak ordudan ayrıldı.

Mustafa Şekip Birgöl, TBMM'ce kabul edilen İstiklal Madalyası Kanunu gereğince kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildi.

Emekli Albay Birgöl, emekli subay ve İstiklal Madalyası sahiplerine verilen maaştan faydalanıyor.

Mustafa Şekip Birgöl'ün 20 yıl önce vefat eden ilk eşi Pakize Birgöl'den Tamay, İnci ve İpek adında 3 kızı oldu.

Birgöl'ün kızları Tamay Gökçetin ve İnci Tokel geçtiğimiz yıllarda vefat etti.

Mustafa Şekip Birgöl'ün biri kız, ikisi erkek üç torunu ve bir de torununun çocuğu bulunuyor