Ermenek'te meydana gelen facianın ardından meden şirketi 3 gün sonra son dakika bir açıklama yaptı, 'bu doğal afet'miş.
Abone olERMENEK'te göz göre göre gelen ve 18 işçinin su altında kalmasına sebep olan maden faciasıyla ilgili Has Şekerler Madencilik şirketinden ilk kez açıklama geldi.
Şirketten yapılan yazılı açıklamada, iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz alındığı, denetimlerin zamanında yapıldığı, olayın doğal afet olduğu söylendi.
Açıklamada, “Kazanın oluş nedeninin şu an itibarıyla tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir” ifadesi kullanıldı.
TÜM TEDBİRLERİ ALDIK
Maden ocağında ‘tüm iş güvenliği tedbirlerinin alındığını’ söyleyen firma, “Maden ocağı, hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir” dedi.
ÖĞLE YEMEĞİNDE NİYE İÇERDEYDİLER?
Soma faciasından sonra düzenlenen ‘Torba yasa’ ile gelen değişikliklerin 2015’ten itibaren geçerli olacağını hatırlatan açıklamada, olayın öğle yemeği esnasında işçiler madendeyken yaşanmasıyla ilgili olarak da, “Türkiye’nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır, buna devlet ocakları da dahildir” denildi.
İLK ANDAN İTİBAREN ÇALIŞMALARA FİİLEN KATILDIK
Şu anki öncelikli amacın işçilerin bir an önce güvenle ocaktan çıkarılması olduğunu söyleyen firma, sonraki aşamada olayın titizlikle inceleneceğini ve firma yetkililerinin ilk andan itibaren fiilen tüm çalışmalara katıldığını söyledi.
Kurtarma çalışmalarına destek veren bakanlıklara ve STK’lara teşekkür eden firma, çalışmaların bir an evvel sonuçlandırılması için gereken tüm işlemleri yaptıklarını ifade etti.
KAZANIN SEBEBİNİ İZAH EDEMEDİLER
Maden şirketi felaketten 3 gün sonra yaptığı bu gecikmiş açıklamada, tüm kurallara uyduğunu söylemesine rağmen bu olayın nasıl yaşandığını izah edemedi.
BUNUN NERESİ DOĞAL AFET?
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ermenek'deki maden ocağı işleten Has Şekerler Şirketi'nin açıklamalarıyla ilgili, "Bunun neresi doğal afet? Burada ihmal ve tedbirsizlik var. Zonguldak'ta denizin altında kömür işletmesi yapılıyor. Yaklaşık 730 metre yerin altında, denizin içine doğru, burayı neden su basmıyor? Madencilikte bilimsel kurallara göre hareket etmeniz gerekir" dedi.