BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.953,47
HABER /  GÜNCEL

Son dakika! İzmir Karaburun'da deprem şiddeti kaç?

İZMİR Karaburun'da meydana gelen deprem büyük korku yarattı. Saat 15.28'de meydana gelen depremin büyüklüğünü AFAD 6.2, Kandilli 6 olarak duyurdu. Deprem İstanbul'da da hissedildi.

Abone ol

TÜRKİYE'nin yüreği ağzına geldi. İstanbul'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede hissedilen orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü İzmir Karaburun olarak açıklandı. Depremin büyüklüğünü AFAD 6.2 olarak ilan ederken Kandilli Rasathanesi 6.0 olarak duyurdu.

Saat 15.28'de kayıtlara geçen deprem İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ'da hissedildi. Depremin ardından bir çok ilde halk sokaklara döküldü.

MİDİLLİ'DEN YIKIM HABERİ
Midilli Adası'ndan yıkılan binalar olduğu ve 2 kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor. Deprem Yunanistan kıyılarında da hissedilmişti. Türkiye tarafından şu ana kadar bildirilmiş bir can kaybı ve hasar yok.

24 DEPREM DAHA OLDU
6.2 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar oluyor. Karaburun merkezli depremden hemen sonra 4.9 büyüklüğünde orta şiddette iki sarsıntı daha kayıtlara geçti. Sarsıntılar devam ederken 3.4 ve 3.3 büyüklüğünde iki deprem haberi daha geldi. 15.28'den saat 16.50'ye kadar toplam 24 artçı deprem kaydedildi.

AFAD ÇADIR GÖNDERDİ
AFAD depremden sonra 240 çadırı bölgeye gönderdi. Çadırların önlem amaçlı olarak gönderildiği bildirildi. AFAD İstanbul'u da etkileyen depremle ilgili de bilgi verdi. Meydana gelen bu depremin İstanbul depremi ile ilgisi olmadığı bildirildi.

İZMİR KARABURUN'DA DURUM NE?
Depremin merkez üssü olan Karaburun'dan da son dakika haberler geldi. Belediye Başkanı Ahmet Çakır herhangi bir can kaybı olmadığını bildirdi. Ahmet Çakır 'Şu ana kadar olumsuz bir haber yok' dedi.

İzmir Valisi can ve mal kaybı olmadığını ilan ederken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da 'Henüz bize ulaşan bir sorun yok' dedi.
İzmir'deki depremin Karaburun'un 23 Kilometre açığında olduğu bildiriliyor. Deprem Ege'nin karşı kıyısında Yunanistan'ın sahil kesiminde de hissedildi.

KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ KONUŞTU

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ege Denizi ve Midilli'inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirterek, "Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir." dedi.

SIĞ BİR DEPREM OLDUĞU İÇİN GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ

Özener, 15.28'de, 6.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ilk bulgulara gören 20 kilometre derinliğinde olduğunu ifade ederek, sığ, yüzeye yakın bir deprem olması nedeniyle de 400-500 kilometre uzaklıklardan, İstanbul'dan da hissedildiğini kaydetti. Özener, şöyle devam etti: "Bu deprem yüzeye yakın olduğu için daha büyük alana yayılıyor. Ege Denizi, Midilli'inin güneyi için bu büyüklükteki bir deprem normal bir deprem. Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Depremin artçıları olacaktır. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir. Onlara da biraz hazırlıklı olmamız lazım. Vatandaşların da sağ duyuyla hareket etmesi gerekir. Hasarlı binalar olabilir. Vatandaşlara, AFAD'ın uyarılarını dikkate alarak, bundan sonraki süreci geçirmelerini tavsiye ediyorum."

EGE VE MARMARA'DAKİ FAYLAR FARKLI

Ege Denizi'ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi'ndeki fay hattının farklı olduğunu ifade eden Özener, "Tektonik rejim olarak farklılar. İkisi birbirinden bağımsız fay hatları. Türkiye'de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal. Kuzey Anadolu Fayı Marmara'da 17 Ağustos'tan sonra kırıldı. 12 Kasım'da da oldu, bir sonraki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge ise Marmara Bölgesi.

İSTANBUL MERKEZLİ VE 7'NİN ÜZERİNDE...

Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde olacak. İstanbul merkezli ve 7'nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz." diye konuştu. Olası Marmara depreminin büyüklüğünün bilim insanları tarafından çok tartışıldığını dile getiren Özener, bunların vatandaşın önünde yapılmaması gereken bilimsel tartışmalar olduğunu, herkesin Marmara'da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. 

Özener, depreme hazırlık için kentsel dönüşümün hızlanması, çürük yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşümün sadece bina bazında değil ada, mahalle ve ilçe bazında köklü olarak yapılması gerektiğini kaydetti.

Deprem anında büyük panik! Gözyaşlarına boğuldu