Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, başkanlık sistemine desteğin yüzde 60'a yaklaştığını belirtti. Canikli, "7 Haziran sonrası ortaya çıkan fiili durum desteği artırdı" dedi.
Abone olAK Parti, yeni anayasa ve başkanlık sistemi için yol haritasını eylülde kamuoyu ile paylaşmaya hazırlanırken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bu konudaki çalışmaları ve siyasi gündeme ilişkin Sabah gazesinin sorularını yanıtladı.
İki yıl önce normal vatandaşın başkanlık sistemiyle ilgilenme ve bilgilenme oranının bugüne göre çok düşük olduğunu anlatan Canikli, "O nedenle de başkanlık sistemine destek de sınırlıydı. O zamanki anketlerde yüzde 30 seviyelerinde bir destek vardı. Ama bugün yüzde 60'lara doğru gidiyoruz. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan fiili durum desteği artırdı. Başkanlık sisteminin fonksiyonunu ve parlamenter sistemden farklılıkları ve yönetimde istikrar riskini nasıl ortadan kaldırdığını fiilen vatandaşın görme, yaşama imkânı oldu" dedi. Başkanlık sistemine yönelik kitlesel bir ilgi oluştuğunu vurgulayan Canikli, "Özellikle, 'istikrar üzerinden anlattığımızı düşünüyoruz. Yapılan anketlerde başkanlık sistemi de soruluyor. Yüzde 50'leri aştı 60'a yakın bir rakam var. Trend yukarı yönde, bunu söyleyebilirim" diye konuştu.
"SONBAHARDA SUNULACAK"
"Hedefimiz içinde tam başkanlık sistemi olan yeni sivil anayasayı Meclis'e sunmak" diyen Canikli, hükümetin B planına ilişkin olarak ise şunları söyledi:
"Çalışma büyük oranda tamamlandı. Fakat şu aritmetik yapı içerisinde böyle bir yeni anayasa kabulü zor... B planımız da partili Cumhurbaşkanlığı. Yetki karmaşası sorununu, şu an Türkiye'nin içinde bulunduğu o sıkıntılı ortamı ortadan kaldıracak bir geçici düzenleme. Hiç bir zaman onun yerine ikame edilmek üzere değil. Esas tam başkanlık sistemine bir alternatif ya da ikamet edecek bir sistem olarak değil de sadece geçiş dönemi için. Türkiye'de son kararı verme mercii belli değil. Bu da çatışma riskini, kriz riskini taşıyor, kısmen gördük biz aslında bunu, yaşadık da çok yakın tarihte." Mevcut sistemdeki tıkanıklıkların Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayan Canikli, "Şu anda bu görevleri yapanlar tarafından bu sorun oluşturulmuyor. Fakat sistem problemi devam ediyor. Dolayısıyla bizim bunu görev olarak kabul etmemiz lazım. Kişilerden bağımsız, dönemden bağımsız bir şekilde bunu yapmamız gerekiyor. İmkânımız fırsatımız varken, çünkü bunun geçebileceğini tahmin ediyoruz bir kaç maddelik bir düzenleme ile bu mesele halledilebilir. Dolayısıyla, şu anda Meclis aritmetiği buna imkân sağlayabilir"
"PARALEL'İN ANA ÇATISI ÇÖKERTİLDİ"
Başbakan Yardımcısı Canikli, Paralel Yapı ile mücadeleyi değerlendirirken "Ana çatı çökertildi. Fetullahçı Terör Örgütü'nün organize suç işleme kabiliyeti kırıldı" dedi. Canikli, "Sistematik olarak karar alınıp uygulanıyor. Suç işlemeye devam edenler var, temsilcilerinin, yurt içi yurt dışı, kamu, yargı bütün temel bağlantılar temel ölçüde koptu. Beyni oluşturanların büyük çoğunluğu deşifre edildi. Bazıları kaçtı. Yurtdışından getirilmeleri zaman alıyor" diye konuştu.
'BÖLGEDE KİTLESEL DEĞİŞİM SÖZ KONUSU'
Terör örgütü PKK'nın bölgedeki taban desteğini kaybettiğini vurgulayan Canikli konuşmasını şöyle sürdürdü:
"HDP'li milletvekillerinin o bölgelerde yaptığı ziyaretlerde onlara karşı ortaya konulan tepki çok net. Ayrıca bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ve diğer ilgili bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalar var. İmarın yıkımın telafi edilmesine yönelik olarak orada bire bir görüşmeler yapılıyor. O bölgede inanılmaz bir hava değişimi söz konusu, yani blok olarak vatandaş orada yönünü değiştirmiş, kitlesel bir değişim dönüşüm söz konusu. Yine de orada kaygan bir zeminin olduğunu da her zaman o potansiyelin olabileceğini, şartlar uygun olursa tekrar terör örgütüne müzahir baskı ile olabileceğini de bilmemiz gerekiyor. Yani bu bizim rehavete kapılmamıza engel olacak bir şey. Durumu kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Bir belediye düşünün bütün kaynaklarını teröre destek verecek şekilde kullanıyor. Şimdi siz bu belediye başkanını alıyorsunuz yargıya intikal ettiriyorsunuz, genel kurallar ve hükümler çerçevesinde bu yapılabiliyor. Ama sistem, mekanizma işlemeye devam ediyor. Bu mekanizma tahrip edilecek."