Soma'da son durum... Soma Maden İşletmeleri sahibi ve üst düzey yetkilileri maden faciası sonrası ilk kez soruları yanıtladı.
Abone olİNTERNETHABER
Soma'daki maden faciası sonrası sessizliğe gömülen ve kayıp yakınları ile kamuoyunun sorularını yanıtsız bırakan Soma Holding ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı.
Toplantıya SOMA Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın yanı sıra Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan katıldı.
Gazetecilerin 'maden alanında mahsur kalan işçi sayısı', 'yangın anında madende bulunan işçi sayısı', 'yaşam odası var mı?', 'kazada ihmal var mı?' gibi ard arda sordukları ısrarlı sorular karşısında şirket yöneticiler zor anlar yaşadı.
Sorulara dolaylı yoldan yanıt vermeye çalışan şirket yetkilileri gazetecilerin sert çıkışları sonrası itiraflarda bulundular.
"Yangın anında aktif bir yaşam odası yoktu."
"Kaza anında yerin altında 787 işçi vardı."
"18 işçinin madende bulunduğunu düşünüyoruz."
YANGIN TRAFODAN ÇIKMADI
İlk sözü, şirket yetkilileriyle birlikte basının karşısına çıkan Alp Gürkan alırken, daha sonra konuşan Genel Müdür Ramazan Doğru, kendi görüşlerinin yangının trafodan kaynaklanmadığı yönünde olduğunu söyledi. Doğru, "Kazayla ilgili en doğru bilgiyi bilirkişiler verecek. Ancak bizim görüşümüz yangının çıkış yeri trafonun çok uzağında" dedi.
Ramazan Doğru, "Kömür içinde tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Ocağa gelen hava girişinin olduğu bu yerdeki kızışma, ani şekilde korlarlaşmaya neden oldu. Ve havanın hızıyla yangın şidetlendi. Yangının trafoyla alakası yok..." dedi. YANGININ ÇIKIŞ NEDENİYLE İLGİLİ AÇIKLAMANIN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN
ALP GÜRKAN KONUŞTU
Soma'daki maden faciası sonrası bir kaç yıl önce gazetelere verdiği röportajlarla gündeme gelen şirket sahibi Alp Gürkan da sessizliğini basın toplantısında bozdu.
Daha önce 'Kömür maliyetlerini 140 dolardan 23.8 dolara düşürdüğünü' açıklayan ve Soma'daki maden ocağında alınan 'üst düzey güvenlik' önlemleriyle ilgili konuşan Gürkan, gazetecilerin soruları üzerine zor anlar yaşadı.
HAYATIMIN EN BÜYÜK IZDIRABINI YAŞIYORUM
Alp Gürkan'ın açıklamaları şöyle:
"49 senedir sektörün içinde olan, küçük bir işletmeden büyük bir işletmeye geçen biriyim. Madencilik hayatım boyunca en önem verdiğim şey, elde ettiğim gelirlerin tümünü işletmenin geiştirilmesine, çalışanların hayat standartlarının artırılmasına, kaza ve benzer olayların askeri düzeye indirilmesi için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum...
"HABERE İNANAMADIM"
Türkiye'nin en ileri düzeydeki teknolojisine sahip olan bir madenden bahsediyoruz. Çalıştığım arkadaşlarımın bilgi ve becerisini görerek geçen senenin sonundan itibaren kısmen emeklilik kararı aldım. Arkadaşlarım yatırımları ehil şekilde götürüyorlardı. İşletmeden gelen habere inanamadım. Olması imkansızdı, nasıl olduğunu da anlamadım. 49 senelik maden hayatı olan biri olarak, trafonun patlamasının imkansılığını düşünüyorudum...
"HAFIZAM BULANIKLI İÇERİSİNDE"
Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarma çalışmaları için buraya geldim. Canım yanıyor, içim yanıyor. Sizler nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama beni tanıyanlar bilir...Basın toplantısının 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum. Sağlığım ona elverecekti ancak kamuoyundan gelen taleple üzerine daha fazla geciktiremeyeciğimi anladım. 3 günden bu yana, yaşım ve yorgunluğum nedeniyle hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Şu an hafızam bulanıklık içinde ve maden kazalarında büyük tecrübeye sahip akadaşlarım sorularınıza yanıt verecek..."
KAZA NASIL OLDU? NEDEN ÖLÜMLER ENGELLENEMEDİ?
Soma'daki maden işletmesinin yöneticisi Akın Çelik de, maden ve kazayla ilgili bilgi verdi. Çelik, gazetecilerin ısrarları üzerine "Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:
"Trafoyla ilgisi yok, yangın trafodan uzakta başladı. Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz."
Ocağın her tarafına hava gönderiyoruz. Ölçme cihazlarımız ve sensörler var. Madende her noktada ölçme yapabiliyoruz. Sensörlerden gelen değerlere göre hareket ediyoruz. Kazanın nedenini biz de araştırıyoruz. Ancak önceliğimiz insanları madenden çıkarmaktı. Olay 3-5 dakika arasında gerçekleşti. 5 dakika madencilikte tartışılabilir. Yoğun duman, görüş mesafesini düşürdü. Görüş mesafesi 1 metreye düştü.
YANGIN HEP OLUR! SU İLE KÜL BASARIZ
Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Sürekli yangınlarla boğuşuyoruz. Gün içinde de oluyor. Biz yangınla boğuştuğumuz yerde. Karbondioksit değerlerine göre yangın var diyoruz. Hemen kapatırız orayı. Biz üç defa tam mekanize şeyleri gömdük. Her hangi bir yangın çıkarsa bir burayı barajlıyoruz. İçerisine külle beraber suyla beraber kül basıyoruz. Ve yangınlar böyle sönüyor.
Şimdi ben 20 yıldır bu işi yapıyorum. 15 yıl iş güvenliğinde çalıştım. Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan mühendislerim var. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Madencilikte yangın basitte söndürülebilir. Yangın olan bölgeyi külle doldurmaktır. Biz 20 milyon liralık malzemeyi 3 defa gömdük.
METAN GAZI YOKTU!
Ocağın temiz hava girişi orası. Metan gazı yok. Metan gazıyla ilgili ocağın hava dönüşlerinde olur. Her noktaya hava gidiyor. Metan gazı sensörleri vardır. Burada çalışan arkadaşlarımız için portif cihazlar var. Her noktayı ölçebiliriz. Biz de bunu araştırıyoruz. Şimdiye kadar görmedik böyle bir şey. Biz insanlar için üç gündür uyumuyouz. Ben de yer altındayım.
Önceliğimiz insanları çıkarmak. Bütün ocaktaki kablolar yanmaz. Çok yangın gördüm 20 yılda 1 arkadaşımı bırakmadım. Öncelik insanları çıkarmaktı. Kendi hayatımızı tehlikeye atarak yaptık bunları. 500 kişilik kaçış odamız var. Bu bizim bölgemizden uzaklaştı. Kaçış odaları küçüktür. Daha büyük yerler yapmamız gerekiyor. Olay 3-5 dakika içinde gerçekleşti. Yüksek bir gaz hemen 5 dakikada doldurdu ortalığı. Toplam yer altında 787 kişi vardı. Çıkış noktası ile gazın çıkışı 5 dakikayı buldu.
İLK KEZ İŞÇİ SAYILARINI AÇIKLADILAR
Kazanın olduğu andan itibaren madendeki işçi sayılarına ilişkin resmi açıklama yapmayan yetkililer basın toplantısında şu bilgileri verdiler:
"787 işçimiz yerin altındaydı."
"284 vatandaşımız vefat etti, 18 işçi içeride."
"15 yaşında olduğun söylenen işçi 19 yaşındadır."
"18 yaşın altında ve taşeron işçimiz yoktur."
'KAR MARJLARI YÜZDE 4-5'İ GEÇMEZ'
Yeniden sözü alan Soma'daki maden işletmesinin sahibi Alp Gürkan'ın konuşmasından satır başları:
"Bulunduğumuz bölgede 4 ayrı işletme mevcut. burada tespit edilen fiyatler ihale usulüyle tespit edilmiştir. biz işletmelerimizin hepsini mekanizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. Biz işletmelerimizi mekanize hale getirdik."
"Bakın bu işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Kar marjları yüzde 4-5'i geçmez." SOMA HOLDİNG SAHİBİ ALP GÜRKAN'IN AÇIKLAMALARININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN
"VARDİYA DEĞİŞİMİ ALTTA OLMADI"
Şirket yöneticisine, "Vardiya değişimi neden altta maden ocağında oluyor?" sorusu yöneltildi.
Yönetici, "Vardiya 15.00'ten vefat eden hiçbir arkadaşımız yok. Vardiya değişimini yerin altında yapsaydık, ölü sayımız çok fazla olurdu..." dedi.
"YAŞAM ODASI KAPATILDI"
Yetkililer, maden ocağında yaşam odası olup olmadığıyla ilgili soruya, "Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu" şeklinde yanıt verdiler.
Yaşam odasıyla ilgili şunlar kaydedildi:
Eski yaşam odamız 500 kişiyi alıyordu ve biz bunu işletmeyi alınca kurduk. İnsanlarımızın yoğun çalıştığı yere en yakın yerde seçtik. Ocaktaki çalışmalar farklı yerlere doğru kayınca çalışma alanı değişti ve genişledi. Ve yeni yaşam odası ihtiyacı doğdu. Yenisi hazırlanıyordu. Burası 18-24 saat arasında işçilere cevap verebilecek bir oda... Eski yaşam odasını, yakınındaki üretim bittiği için iptal ettik..." SOMA HOLDİNG'İN YAŞAM ODALARIYLA İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMANIN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN
"YAŞAM ODASI YAPILAMAZ"
Yaşam odasıyla ilgili yetkililerin farklı bilgiler vermesi dikkat çekerken, 'yaşam odası değil, yaşam kaçış alanı' ifadeleri de kullanıldı. Şirket sahibi Alp Gürkan da konuyla ilgili, "Kömür madenin içinde yaşam odası yapılamaz" ifadesini kullandı.
"VİCDANIM SON DERECE KÖTÜ"
Şirket sahibi Gürkan, bir gazetecinin olay nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi, vicdanıız rahat mı?" sorusuna "Benim vicdanım son derece kötü durumda" yanıtı verdi.SOMA HOLDİNG SAHİBİ ALP GÜRKAN'IN AÇIKLAMALARININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN
"AFAD'DAN ALABİLİRSİNİZ"
Kaza anında madende bulunan işçilerin bilgilerinin yer aldığı listeleri isteyen basın mensuplarına ise şirket yetkilileri olumsuz yanıt verdi.
İşçi sayılarıyla ilgili sorulara, "Kaza meydana geldikten sonra AFAD'la ortak bir komisyon kuruldu. İşçi sayısı, isim listesi, vardiyalar ve işçilerin ne durumda olduklarını AFAD'dan alabilirsiniz. Bu komisyondan istediğiniz bilgiyi alabilirsiniz" yanıtı verildi.
PATRON BAŞBAKAN İLE NE KONUŞTU?
Soma Holding sahibi Alp Gürkan, gazetecilerin 'Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmeye' ilişkin ise şunları söyledi:
"Ben Sayın Başbakan ile ilk kez bu kaza sonrası el sıkıştım. Benim kaza nedeniyle durumum kötü olduğundan sadece bana 'geçmiş olsun' dedi. Daha sonra beni odaya çağırdı ve kazanın detayları hakkında konuştuk. Bundan başka öncesinde yada sonrasında görüşmem olmadı."