BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,59
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

Soma maden faciası: Soruşturmada tutuklu sayısı 5'e çıktı

Soma'daki maden faciasıyla ilgili Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada gözaltına alınan 25 kişiden 5'i tutuklandı. Bilirkişi heyetinin ilk raporunu aktaran Başsavcı Şahiner 'olayın trafo patlamasından kaynaklanmadığını' söyledi.

Abone ol

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği kömür madeni faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 25 zanlıdan ilk etapta mahkemeye sevk edilen 5'i tutuklandı.

Doğan Haber Ajansı (DHA), gözaltına alınan 25'kişiden 20'sinin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini, 5'i tutuklanırken 15'inin de denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldığını aktardı.

Soruşturması kapsamında, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın oğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Grup CEO'su Can Gürkan da gözaltına alındı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, ilk etapta adliyeye sevk edilen maden ocağı işletmecisi Soma Madencilik İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Jandarma ve Emniyet'teki ifadelerinin ardından TCK'nın 85/2 maddesinde düzenlenen 'taksirle birden fazla insanın ölümüne sebebiyet vermek' maddesinden tutuklama istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edilen şüphelilerden İşletmenin Müdür Yardımcısı Ali Uluğ ve güvenlik uzmanı Selçuk Demirc'nin aralarında bulunduğu 15 zanlı ise denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında, madende gaz ölçümü yapan aletlerin incelendiği, karbon monoksit ve metan gazı seviyesindeki artışın sınır değerlerin üzerinde olduğunda 'teknik nezaretçi defterine işaretlenmediğinin tespit edildiği' belirtildi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Pazar günü yaptığı açıklamada "Olayın soruşturması Soma İlçesi'nde görevli üç Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti, kapsamı ve genişliği, delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturmanın bir an evvel tamamlanabilmesi için, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'muz tarafından Akhisar İlçesi'nde görev yapmakta olan iki Cumhuriyet savcısı geçici olarak Soma Cumhuriyet savcısı olarak yetkilendirilmiştir" dedi.

'Nedeni trafo patlaması değil'

Başsavcı Şahiner, Kırkağaç ilçesinde görevlendirilen toplam 31 Cumhuriyet Savcısı'nın göreve başladığını belirtip Soma'da görevli iki savcının da olay yeri keşif işlemi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Şahiner, "Bilirkişi heyetinin verdiği ilk rapora göre, olayın trafo patlaması sonucu meydana gelmediği, yeraltı kömür işletmesinde meydana gelen olayın, olay günü yanan kömürün çökmesi ve yoğun karbon monoksitin ocağı kaplaması sonucu meydana gelmiş olabileceği bilirkişiler tarafından ifade edilmiştir" diye konuştu.

Soma'da kurtarma çalışmalarının sona erdirilmesinin ardından maden ocağı da boşaltıldı ve iki ocak ağzı tuğla örülerek kapatıldı.

Eynez mevkisindeki maden ocağı sahasına girişler, arama kurtarma çalışmalarının sonlanmasıyla basın mensupları da dahil görevli olmayan herkese kapatıldı.

Sahada yalnızca İş Teftik Kurulu Başkanlığı müfettişleri ve jandarma personeli ile maden çalışanlarının bulunduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 301'e yükseldiğini belirtip tüm işçilerin çıkarıldığını söylemişti.

Soma'daki maden faciası İstanbul, Ankara ve İzmir dâhil olmak üzere birçok ilde protesto edilmişti.

Manisa Valiliği Soma'da tüm gösteri, protesto ve yürüyüşleri yasakladı. İzmir, Ankara, İstanbul ve Denizli'den bölgeye komando birlikleri gönderildi.