BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,40
ALTIN 2.944,34
HABER /  GÜNCEL

Soma kazası mağdurlarına maaş müjdesi

Soma'daki maden kazasında ölenlerin ailelerine aylık bağlanması ve her aileden bir kişiye istihdam sağlanmasını içeren düzenlemenin de bulunduğu 10 madde kabul edildi.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıda, kabul edilen maddeye göre, Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tasarının görüşmelerinde milletvekillerinin Soma'daki kazayla ilgili sorularını yanıtladı. 

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, İslam'ın, Soma'da ölen madencilerin aileleri için yapılacak evlere "301 Evler" adı verilmesinin düşündüğüne ilişkin haberler yayımlandığını anımsatarak, İslam'a hala aynı fikirde olup olmadığını sordu. 

İslam, bir sohbet anından böyle bir konuşmanın geçtiğini belirterek, "Ben herhalde acemi Bakan olduğum için bu tür yanlışlıkları yapıyorum. Kendi aramızda yaptığımız sohbetten çıkarılarak yapılmış bir haber bu. Ne tartışılmış ne de üzerinde düşünülmüş bir konu aslında. Benim hatam, 'aramızda basın mensubu var mı?' diye sormamak" dedi.

Bu cümlenin kendisine ait olup olmadığını da hatırlamadığını ifade eden İslam, "Kaldı ki bu isme karşı da değilim, olabilir de. Bu kadar büyük tartışmaya sebep olacak bir şey yok" diye konuştu. 

İslam, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD), Soma için toplanan yardım miktarının 20 milyon liraya ulaştığını, bu paranın Soma'da ne şekilde kullanılacağının yine AFAD tarafından planlanacağını bildirdi. 

Soma'daki kazanın ardından şimdiye kadar yapılan yardımları anlatan İslam, ayrıca, ölen madencilerin aileleri için konut yapımına ilişkin üç şirketin teklifte bulunduğunu, bu tekliflerin protokole dönüştürüleceğini, her aileye birden fazla ev de düşebileceğini, bunu da AFAD'ın açıklayacağını söyledi.

10 MADDE DAHA KABUL EDİLDİ
Komisyonda tasarının kabul edilen diğer bazı maddeleri şöyle: 

"SGK, sağlık hizmetlerinde, kurumun müfettişlerince yapılan incelemede telafisi güç veya imkansız bir zararın ortaya çıkması durumunda, müfettiş incelemesi sonuçlanıncaya kadar, sağlık hizmet sunucusuna ödeme yapılmayacak. SGK zararına neden olunmuş ise aynı sağlık hizmet sunucusu ve hekimlerle sözleşme yapılmayacak. 
SGK tarafından satın alınan taşınmazlar, kamu hizmetlerinde kullanılmak ya da gerektiğinde Hazine'ye ait diğer taşınmazlar gibi değerlendirilmek üzere satın alınan bedel üzerinden Hazine'ye devredilebilecek. 

SGK kapsamındaki işyerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. Gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde gelir testine başvurması halinde, primler faizsiz yapılandırılacak. Söz konusu süreyi, bir ay daha uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. 

23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kuruma SGK'ya başvurmaları halinde bu imkandan yararlanabilecek. 

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek." 

Komisyon, çalışmalarına yarın saat 11.00'de devam edecek.