BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,79
ALTIN 3.002,62
HABER /  GÜNCEL

Soma için 301 kez cezayla yargılanacaklar!

Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağı faciasıyla ilgili fezleke kabul edilirken iddianamenin hazırlandığı bildirildi.

Abone ol

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, geçen 13 Mayıs'ta Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen ve 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağı faciasıyla ilgili fezlekenin kabul edildiğini, iddianamenin hazırlanıp, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulduğunu, yargılamaya 15 gün içinde başlanacağını bildirdi.

Başsavcı Bekir Şahiner, 3 sayfalık basın açıklamasında, 8'i tutuklu 45 şüpheli hakkında iddiname hazırlandığını belirtip, "Ayrıca, olayın yaşandığı maden ocağında dumandan etkilenen 161 mağdur müşteki ve ölen madencilerin birinci derece yakınlarından oluşan 214 müşteki var. soruşturma aşamasında ifadelerine başvurulan 425 kişinin de tanık listesinde ismi bulunuyor" dedi.

Eldeki, delil, belge, incelemeler, yapılan keşif ve raporların değerlendirilmesi sonucunda maden ocağındaki facianın maden ocağında, U3 trafosu etrafında toplu olarak bırakılan kömürün, kontrolsüz bir şekilde, kendiliğinden yanması sonucu çıktığına ididanamede yer verildiğini belirten Şahiner, "Oluşan karbonmonoksit gazının temiz hava girişine ulaşması, temiz hava ile temas eden kendiliğinden yanan kömürün tam yanmaya dönüşmesi, bu yangının dört numaralı kömür nakil bantının bulunduğu yola sirayet etmiş, bu bölümdeki ve üç numaralı kömür nakil bandının bulunduğu yoldaki bant, ahşap tahkimat, PVC boruları, elektrik kablolarını tutuşturmuştur. Su ile soğutma çalışmaları sonucu açığa çıkan zehirleyici, boğucu gazlar, (Karbonmonoksit) olması ve bu gazlarında olay esnasında işçileri etkilemesi sonucu gerçekleşmiştir. İşçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettikleri, yaralı kurtarılan işçilerinde aynı nedenle zehirlendiklerini anlaşılmıştır" dedi.

OLASI KASTLA ÖLDÜRMEKLE 301 KEZ CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ

Şüphelilerin kusurlu olup olmadığı, kusurlu iseler kusurun derecesi, kasıt, taksir veya bilinçli taksir olup olmadığı iddianamede değerlendirildiğini de ifgade eden Şahiner, "Yargıtay içtihatleri doktrindeki hukuki görüşlerde incelenmiş, bunun sonucunda tutuklu olarak bulunan 8 şüpheli hakkında 'olası kastla öldürme' eyleminden maktül sayısınca 301 kez cezalandırılmaları talep edilmiş, 161 kez de ağırlaşmış yaralama eyleminden cezalandırılmalarına karar verilmesi talep edilmiştir" dedi. İddianameye göre, bu sanıklar hakkında 301 kez, 20- 25 yıl hapis cezası, ayrıca 'Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama' suçlamasıyla da 161 kez 3 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.

EN ÜST HADDEN CEZA TALEP EDİLDİ

Başsavcı Şahiner, tutuksuz olan diğer 8 sanık hakkında, eylemlerinin bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kimsenin yaralanmasına neden olma eylemi nedeniyle 5237 sayılı TCK'nın 85/2, 22/3. maddesi kapsamında cezalandırılmalarının talep edildiğini ifade etti. TCK'nın bu maddesine göre sanıkların 301 kez 2- 15 yıl hapis cezası talep edildi. Bu zanlıların cezalarının ayrıca 3'te 1 oranında artırılmasını istendi.

İddianamedeki 45 sanıktan geriye kalan diğer 29'unun ise taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma eylemi nedeniyle 5237 sayılı TCK'nın 85/2, 22/2. maddelerinden cezalandırılmalarına karar verilmesinin istendiğini dile getiren Şahiner, "Bilinçli taksirle, taksirle birden fazla kimsenin ölümüne ve birden fazla kimsenin yaralanmasına neden olmak eylemlerinden TCK'nın 61. maddesi gereği meydana gelen tehlikenin ve zararın ağırlığı gözetilerek şüphelilere en üst hadden ceza verilmesi iddianamede talep edilmiştir" dedi.

TCK'nın ilgili maddesi bu sanıklar için de 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Soruşturma sırasında bilirkişi raporlarında haklarında kusur, suç duyurusu, ihbar ve şikayet bulunan kamu görevlileri hakkında, soruşturması 4483 sayılı yasa gereği izine bağlı olanlarla ilgili soruşturma yapılabilmesi için Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca izin istendiğini, soruşturması izne bağlı olmayanlar hakkında ise bu başsavcılığın soruşturma başlattığını kaydeden Şahiner, "Soruşturma halen Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nda derdest olup, bu soruşturma işlemlerinin de tamamlanması sonrası Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gereğinin takdir ve ifası sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Başsavcı Şahiner, iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildiğini 15 günlük süre içinde iddianamenin kabulü halinde, yargılama, kovuşturma aşaması başlayacağını belirtti. Şahiner, Duruşmaların Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Ek Duruşma Salonu'nda yapılacağını da kaydetti