301 kişinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden kazasına ilişkin hazırlanan iddianame mahkeme tarafında reddedildi.
Abone olSoma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, iddianameyi savcılığa iade etti.
İddianamenin Cumhuriyet Savcılığı'na iade gerekçesi olarak "Mağdur ve tanıkların ifadelerinin tam alınmaması, suçlulara yönelik suçlamalarla ilgili delillerin yeterince belirtilmemesi" gösterildi. İddianame, eksikleri giderilerek Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden sunulacak.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı fezlekeye uyarak düzenlediği iddianamede, her bir ölüm için tutuklu sekiz kişinin 20 ile 25 yıl, tutuksuz yargılananlardan 8'inin üçte bir oranında artırılarak 2 ile 15 yıl, 29 kişinin ise 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor, tutuklu sekiz kişi 'olası kasıtla adam öldürmekle' suçlanıyordu.
İddianamede, tutuksuz sanıklardan sekizine 'taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçu, kalan 29 sanığa ise 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik yani kusurla birden fazla adam öldürme' suçu yöneltiliyor.
Soma'daki facia Türkiye'nin en büyük madencilik kazası olarak tarihe geçti
ŞİRKETİN YÖNETİCİLERİ DE TUTUKLU
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Soma Maden İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, vardiya amirleri Hilmi Kazık, Yasin Kurnaz, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay tutuklanmıştı. Faciaya ilişkin bilirkişi raporunun Eylül ayında Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmesinin ardından savcının talimatıyla gözaltına alınan 24 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılmışlardı.