BIST 9.660
DOLAR 34,58
EURO 36,30
ALTIN 2.921,46
HABER /  GÜNCEL

Soma davası: İhale için işçilere mitinge götürdük

13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasıyla ilgili davanın üçüncü duruşması bugün Manisa Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Abone ol

13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasıyla ilgili davanın üçüncü duruşması bugün Manisa Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

İkinci günündeki duruşmada sanıkların sorgulanmasına devam ediliyor. Davada 8’i tutuklu 46 sanık yargılanıyor. Tutuklu sanıkların tamamı duruşmada hazır bulunuyor.

Duruşmada sanıkların savcılık ve avukatlar tarafından sorguları devam ediyor. Toplam 10 gün devam etmesi beklenen bu üçüncü duruşma takviminin ilk iki gününde Soma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorgusunun ardından İşletme Müdürü Akın Çelik savcının ve avukatların sorularını yanıtlıyor.

Doğan haber Ajansı’nın (DHA) aktardığı bilgilere göre Doğru, ocakta üretim baskısı olmadığını, 2012 ile 2013 yıllarındaki büyük üretim artışının ise tam mekanize üretimden kaynaklandığını söyledi.

Müfettişlerle görüşüp görüşmediği yönündeki soruya, “Müfettişler belli periyodlarda madene gelip inceleme yaparlardı. Ayrıca müfettişler, istediği zaman ocağa girer, istediği bölümü görürdü. Zaten madene girmek zorundalar. Görevi o zaten. Bizim telkinlerde bulunma durumumuz olamazdı" dedi.

“İhale için 3 bin işçiyi mitinge götürdük”

Avukatlarının itirazına rağmen, işçilerin AKP mitinglerine götürülüp götürülmediği yönündeki soruyu yanıtlayan Doğru, “Bizim üretim yaptığımız kömür havzalarından birisi kapanmak üzereydi ve 3 bin madencinin işsiz kalması söz konusuydu. O zaman 2011 genel seçimleri vardı ve yeni bir maden sahasının açılması için ihale talebimiz vardı. Bu süreçte, biz 3 bin işçiyle, Ak Parti'nin Manisa'da yaptığı mitinge katıldık. Ama sadece biz değil, İmbat Madercilik ile Uyar Madencilik şirketleri de işçilerini, o mitinge gönderdi. Zaten sonra da, o ihale yapıldı. Biz de katıldık ama Demir Export firması kazandı" dedi.

Soma havzasının risklerinin bilindiğini söyleyen Doğru, bu risklerden şirketin sahibi ve yönetim kurulu başkanı olan Alp ve Can Gürkan’ın da haberdar olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’ye bilgi veren dava avukatlarından Nergis Tuba Aslan, Ramazan Doğru’nun AKP mitingleriyle ilgili ifadesinin, “siyasal sorumluluk ve devletin kurumları açısından sistemin nasıl işlediğini gösterdiğini” söyleyerek bu açıklamanın önemli olduğunu belirtiyor.

Peki bundan sonra ne olacak? 28 Ağustos’a kadar sürmesi beklenen üçüncü duruşma silsilesinde sanıkların ifadelerinin tamamlanması durumunda madenden sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınması bekleniyor.

Kamu görevlilerinin durumu

İddianamedeki bilirkişi raporunda kamu görevlileri de bulunmasına rağmen bu davada yargılanmıyorlar. Aralarında devlete bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) baş mühendisi ve kontrol mühendisleri ile ilgili olarak Soma Başsavcılığı tarafından ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı kendi çalışanlarıyla ilgili yargılama izni talebine henüz yanıt vermezken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerle ilgili soruşturmalara izin vermemişti.