BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13
HABER /  GÜNCEL

Soma araştırma komisyonu madene indi

Soma’da meydana gelen maden kazalarının araştırılması için kurulan komisyon üyeleri, Kozlu’da yerin 425 metre altındaki madene inerek incele...

Abone ol

Soma’da meydana gelen maden kazalarının araştırılması için kurulan komisyon üyeleri, Kozlu’da yerin 425 metre altındaki madene inerek incelemelerde bulundu.
TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ile beraberindeki 20 kişilik heyet, TTK Kozlu Müessesesinde TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve TTK Kozlu Müessesesi Müdürü Kazım Eroğlu tarafından karşılandı. Manisa’nın Soma ilçesinde Meydana Gelen Maden Kazalarının Araştırılarak Alınması Gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, TTK Genel Müdürü Burhan İnan tarafından brifing aldı.
Lambahane Şefliği’ne gelen üyeler, burada oksijen maskesi ve lamba taktı. Burada TTK uzmanı tarafından maske eğitimi alan üyeler, kurumun çipli lamba sistemini de inceledi.

“TTK’NIN ŞANSSIZLIĞI, ÜRETİLEN MADENİN COĞRAFYASI”
Çipli sistemle kayıt alına alınan lambalar hakkında bilgi alan Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “TTK bu konularda öncüdür. TTK’nın bir şanssızlığı var. Ürettiğimiz madenin coğrafyası, jeolojisi dünyada en zor şartlarda üretilen bir madendir. Dünyanın hiçbir yerinde Zonguldak’taki şartlara haiz bir maden yoktur” dedi.

ÇİPLİ LAMBAYA DİKKAT ÇEKTİ
Araştırma Meclis Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, TTK’da kullanılan çipli lamba sistemine dikkat çekti. Alaboyun, “Komisyon içerisinde tek madenci benim. Komisyon üyelerinin de ocaklara girmesini, işçilerin çalıştığı ortamı teneffüs etmesi ve empati yapması için buradayız. Sürekli teknik bilgiler alıyoruz. Teknik bilgiler alırken ocak nedir, desandre nedir, kuyu nedir, ayak nedir, üretim nedir, uzun ayak nedir. Bunları yerinde görmek amacıyla buradayız. Teknik bilgilerle, teorik olarak çok donandık. Zonguldak dünyanın en zor kömür üretim şartlarının olduğu bölgemizdir. Böyle bir bölgede minimum risk ile minimum kaza ile hiç ölüm olmamasını istediğimiz ortamda çalışma imkanı oluşturuluyor. Onlara teşekkür ediyoruz. Burada alınan önlemleri gördük. İşçilerimizin hepsinde çip var. İşçiler yer altında neredeler, ne yapıyorlar. Beş on dakika on dakika hareketsiz kalındığında hemen kuyu başına haber veriliyor. Bunlar takip edilebiliyor. TTK o yüzden hakikaten öncü bir kuruluş. Zor şartlarda üretim yapmasına rağmen çok öncü bir kuruluştur” dedi.

“SOMA’DA KARBON MONOKSİT MASKELERİ VARDI”
Soma’da kullanılan karbon monoksit maskelerinin belirli şartlarda kullanılabildiğini ifade eden Alaboyun, “Bu gün bize verdikleri oksijen maddeleri işçilerimizin hepsinde var. Soma madeninde oksijen maskeleri yerine karbon monoksit maskeleri vardı. O çok belli şartlarda çalışabilen bir maskeydi. Buradaki gördüğümüz şeyler son derece memnunuz. Uygulamayı da yerinde göreceğiz” diye konuştu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Soma’da da Zonguldak benzeri güvenlik önlemleri alındığını dile getiren Alaboyun, Soma ile Zonguldak’taki şartların birbirinden farklı olduğunu da hatırlatarak şöyle devam etti:
“Soma’da da benzer güvenlik önlemleri var. Gaz izleme işçi takip yöntemi vardı. Onlar da yeni yeni başlamışlardı. Karbon monoksitten oksijen maskesine geçmeye. Türkiye bu süreci tamamlamalıdır. Bana göre yer altı madenciliğinde karbon monoksit yerine oksijen maskesine geçme konusunda bir çaba var. Soma’nın şartları ile Zonguldak’ın şartları birbirinden farklıdır. Bunu ona göre değerlendirmek lazım gelir.”
Heyet, ardından yerin 425 metre altına indi. 13’ü milletvekili olan heyette aynı zamanda profesör, doçent gibi akademik üyelerin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişleri de yer alıyor. Heyet yaklaşık 2 kilometrelik alanda işçilerin çalışma ortamını izleyecek ve iki saatlik programın ardından ocaktan çıkacak.
(İHA)