BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,17
ALTIN 2.871,92
HABER /  DÜNYA

Solingen kurbanları anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde, dazlaklar tarafından yakılan 5 Türk anıldı

Abone ol

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993 tarihinde aşırı sağcıların bir evi kundaklaması sonucu yaşamını yitiren 5 Türk, dün düzenlenen bir törenle anıldı.

Anma töreninde konuşan Solingen Belediye Başkanı Franz Haug, bu olayın vahşi ve sinsi hareket eden neofaşist düşünceye sahip gençlerin bir eylemi olduğunu söyledi.

Törene katılan Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet de, Anayasayı Koruma Raporu'nda da aşırı sağcıların sayılarının arttığının belirtildiğini, bu nedenle kararlı biçimde hareket edilmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Laschet, "Aşırı sağcılar Almanlar'ın çoğunun düşündüklerini yerine getirdiklerine inanıyorlarsa, bu biçimde düşünmelerine izin vermemeliyiz" diye konuştu.

Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Olcay ise, Solingen katliamını anma gününde Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'in bir mesajını okudu.

İrtemçelik mesajında, 29 Mayıs 1993 tarihinde Solingen'de, aralarında çocukların da bulunduğu 5 kişinin bir ırkçı kundaklama eylemi sonucunda yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatarak, saldırının hoşgörü ve karşılıklı saygıyı hedef aldığını ifade etti.

Türkler ve Almanlar'ın el ele gerçekleştirdikleri anma gününün çok önemli bir simgesel değeri olduğunun da altını çizen İrtemçelik, "Bu noktada herkesin sorumluluğu var. Biz herkesin sorumluluğunun bilincinde olduğuna ve buna göre hareket etmek istediğine inanmak istiyoruz" dedi.

Solingen faciasında 5 aile bireyini yitiren Mevlüde Genç de son günlerde aşırı sağcı eylemlerin yeniden artmaya başladığına dikkati çekerek, "Bunları önlemek devlete düşüyor. Irkçılığın artık tümüyle sona ermesini istiyorum" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir ise, "Irkçılığın prim yapmaması ve çocuklarımızın barış ortamında büyümesi için Solingen'deki olay, hepimize sorumluluk yüklüyor" dedi.

Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde meydana gelen olayda, 4 aşırı sağcı, Genç ailesinin evini kundaklamış, olayda ailenin 5 bireyi yaşamlarını yitirmişlerdi.